Verslag en uitslag Grand Prix van Oostenrijk Race 1

Gezichtsverlies

Vooraf….
Opwinding gedoofd!

Opwinding vooraf aan de openingsrace van dit waanzinnig laat gestarte seizoen. Máár op een paar slippertjes na (Bottas ‘de beste’, raast met zijn Mercedes-AMG in Q3 door grind en gras). De eerste pole 2020 is voor hem: 1’02”939 sec. Teamgenoot Hamilton naast hem. 3e Max Verstappen, start zondag op gele Pirelli’s. De overige van de toptien starten op rood.. Zo kan Max, die de afgelopen 2 jaar de race op de Red Bull Ring won, lang doorrijden alvorens z’n stop te maken. Ferrari is nergens! Vettel 11e (Q2 uit de toptien gekiept). Leclerc slechts 7e. Nieuws: Vettel vertelt op laffe wijze via een telefoontje zijn ontslag gekregen te hebben. Ferrari was in het ‘geniep’ al rond met Carlos Sainz jr. Hamilton ontkent 5 miljoen salarisverhoging (náár 45 miljoen) geëist te hebben van Mercedes. De Brit, die zijn 7e titel wil behalen, zegt nog niet met zijn werkgever over contractverlenging te hebben gesproken. Mooie prestatie van Lando Norris (McLaren), 4e tijd.

De Race
Daar sta je dan met lege handen. Dat overkomt notabene het team van Max Verstappen op eigen circuit, de Red Bull Ring. Beide coureurs vallen uit, geen punt behaald in deze verlate openingsrace van het seizoen. Voor de race knielt een aantal rijders eerbiedig, samen met voortrekker van dit initiatief Lewis Hamilton, om het wereldwijd heersende racisme te bestrijden. Sommige niet-knielers (w.o. Max) staan er wat strak bij te kijken. Hebben elk hun persoonlijke opvatting. Mondkapjes op, geen publiek, afstand houden en eindelijk GO voor twee races in Engeland/Silverstone. De race: Hamilton is na protest van Red Bull (negeren gele vlag) verbannen van 2e naar 5e startplaats. Weg vrij voor Max om naast poleman Bottas een sterke start te maken en voor de 3e keer op rij als winnaar over de finish te snellen. Bottas start prima, Max haakt aan én verrassing op 3 Lando Norris (McLaren) met Albon én Hamilton in zijn kielzog. R.3 schiet Albon Norris al voorbij en gaat als 3e goed ‘tekeer’ met Hamilton een ronde later op de hielen. Voor de enthousiaste Max fans valt in r.12 het doek! De Nederlander kruipt als in een vertraagde film naar zijn box. Geen redden meer aan, uitstap. Elektronisch ‘anti-stall’ systeem dat de motor draaiende houdt tijdens een spin schakelt spontaan in die modus: geen full power meer. De hoop van zijn team is nu op Albon gevestigd. Terwijl in totaal 8 coureurs vroegtijdig aan de kant staan (o.a. vanwege opgelopen wagen-schade/agressieve curbs) verdient Räikkönen’s uitval aandacht. Een tijdens stop niet goed vastgezet wiel én de Alfa rijder schiet de muur in. Drie keer moet de Safetycar het veld bijeen’rapen’ tijdens de pas in latere fase boeiende 71 rondenrace. Pérez raakt Norris op een haar na als ze tegelijk de pitlane uitrijden. Later drukt de Mexicaan bij inhalen de Brit er bijna uit. Bottas snelt onbedreigd op de overwinning af. In de eindfase poogt Albon Hamilton van zijn 2e positie te beroven. Die geeft echter niet voldoende ruimte. Resultaat: De Thaise coureur loopt schade op aan zijn Red Bull (+power-unit probleem) en kapot is zijn droom over een podium-feestje. Hamilton krijgt voor deze onnodige actie een 5 sec. penalty. Teammanager Wolff is het daarmee niet eens. Bottas (8e win), Leclerc en een doldrieste Lando Norris behalen de eerste podiumplaatsen van dit seizoen. Mercedes, Ferrari en McLaren/Renault. Vettel (8e) spint bij inhalen Sainz jr. en moet met zijn Ferrari vanaf plek 15 ‘herstarten’. Beide Red Bull’s eruit. Wat een gezichtsverlies op je eigen circuit! Volgende week is er weer een kans voor Max! De Grand Prix Steiermark wordt ook in Spielberg gereden. Beide Haas coureurs haalden de zwart/wit geblokte vlag niet. Latifi (Williams) komt als 11e en Kvyat (AlphaTauri) als laatste (12e) op 2 ronden binnen.

Uitslag Race:

1. Valtteri Bottas 1:30:55.739
2. Charles Leclerc + 2.700
3. Lando Norris + 5.491
4. Lewis Hamilton + 5.689
5. Carlos Sainz jr. + 8.903
6. Sergio Perez + 15.092
7. Pierre Gasly + 15.682
8. Esteban Ocon + 17.456
9. Antonio Giovinazzi + 21.146
10. Sebastian Vettel + 24.545
11. Nicholas Latifi + 31.650
12. Daniil Kyvat + 2 ronden

Uitvallers:

Alexander Albon, Kimi Räikkönen, George Russell, Romain Grosjean, Kevin Magnussen, Lance Stroll, Daniel Ricciardo en Max Verstappen

Snelste Ronde:

Lando Norris in ronde 71 met een tijd van 1:07.475

Stand Wereldkampioenschap rijders:

1. Valtteri Bottas 25 punten
2. Charles Leclerc 18 punten
3. Lando Norris 16 punten (inclusief 1 punt voor de snelste ronde)
4. Lewis Hamilton 12 punten
5. Carlos Sainz jr. 10 punten
6. Sergio Perez 8 punten
7. Pierre Gasly 6 punten
8. Esteban Ocon 4 punten
9. Antonio Giovinazzi 2 punten
10. Sebastian Vettel 1 punt

Stand Wereldkampioenschap constructeurs:

1. Mercedes 37 punten
2. Mclaren 26 punten
3. Ferrari 19 punten
4. Racing Point 8 punten
5. Alpha Tauri 6 punten
6. Renault 4 punten
7. Alfa Romeo 2 punten