100 procent score voor Porsche in GT-klassen FIA WEC en IMSA SportsCar Championship

 

Het afgelopen weekeinde vonden de afsluitende seizoensraces plaats van zowel het FIA World Endurance Championship als het Noord-Amerikaanse IMSA WeatherTech SportsCar Championship. In beide wedstrijden bezette het Porsche GT Team de eerste en de tweede plaats in de hoogste GT-klasse, terwijl Porsche-klantenteams ook op het tweede niveau de overwinning binnenhaalden. Daarmee behaalde Porsche dit weekeinde een 100-procent score in de GT-klassen van beide kampioenschappen, een bijzondere prestatie.

Het seizoen 2019-2020 in het FIA World Endurance Championship werd afgesloten met een acht-uursrace op het circuit van Sakhir in Bahrein. In de GTE-Pro-klasse trad Porsche met 911 RSR’s aan, ingezet onder de vlag van het Porsche GT Team. De Deen Michael Christensen en de Fransman Kévin Estre , uittredend wereldkampioenen in de klasse, verschaften zich in de kwalificatie al een uitstekende uitgangspositie met de eerste startplaats in de Porsche met het startnummer 92. In de race wonnen Estre en Christensen de klasse. Teamgenoten Gianmaria Bruni (Italië) en Richard Lietz (Oostenrijk), uitkomend met het startnummer 91, completeerden het succes voor Porsche met de tweede plaats.

Derde seizoenszege, Porsche tweede in eindstand WK
De overwinning in Bahrein was de derde seizoenszege voor de huidige, ruim 378 kW/515 pk sterke versie van de Porsche 911 RSR. Ruim 14 maanden geleden, in september 2019, had Porsche bij de start van het seizoen 2019-2020 in het Britse Silverstone al de klasse gewonnen. Toen zegevierden Bruni en Lietz, voor Christensen en Estre. In augustus van dit jaar wonnen Christensen en Estre de klasse tijdens de FIA WEC-race in het Belgische Spa-Francorchamps. Mede dankzij deze resultaten bezet Porsche de tweede plaats in de eindstand van het merkenklassement in het FIA WEC.

Nederlands aandeel in GTE-Am-klassewinst dankzij Larry ten Voorde
In de GTE-Am-klasse van het FIA WEC kwamen in Bahrein in totaal vijf Porsche 911 RSR’s van de vorige generatie in handen van klantenteams in actie. Ook hier eindigde er een Porsche bovenaan: de auto van het Duitse Team Project 1 met het startnummer 56 behaalde de klasse-overwinning. Met Larry ten Voorde, die eerder dit jaar zowel in de Porsche Mobil 1 Supercup als in de Porsche Carrera Cup Deutschland de kampioenstitel won, maakte een Nederlandse coureur deel uit van het winnende team. Ten Voorde deelde de Porsche met de Noor Egidio Perfetti en de Duitse oud-fabrieksrijder Jörg Bergmeister. Ook Jeroen Bleekemolen kwam met een Porsche 911 RSR van Team Project 1 in actie. Hij reed samen met de Amerikaan Ben Keating en de Luxemburger Dylan Pereira. Dit team had wat pech met de strategie van de pitstops in combinatie met een safety-car-fase en werd uiteindelijk zesde in de klasse.