Audi Q4 e-tron krijgt interieur met innovatieve technologie

 

In de nieuwe, volledig elektrische Audi Q4 e-tron ervaren de bestuurder en passagiers ruimte in een geheel nieuwe dimensie. Het ruimteaanbod van de elektrische compacte SUV overschrijdt ruimschoots de huidige klassengrenzen. De Audi Q4 e-tron biedt een hoeveelheid interieurruimte die vergelijkbaar is met die in het segment van de grote SUV’s. Ook het displayconcept is vernieuwend. Het augmented reality head-up display brengt de reële en virtuele wereld samen, terwijl het MMI-display een diameter van maximaal 11,6 inch heeft. Tegelijkertijd staat de Audi Q4 e-tron symbool voor de introductie van een nieuwe generatie stuurwielen met touchbediening, en laat het model klanten het nieuwe technologietijdperk ervaren door middel van een ruimtelijk en vooruitstrevend interieurdesign.

Nieuwe dimensie: augmented reality head-up display
Met het optionele augmented reality head-up display in de Q4 e-tron zet Audi een enorme stap voorwaarts op het gebied van displaytechnologie. Het geeft belangrijke informatie in de voorruit weer op twee afzonderlijke niveaus, het statusgedeelte en het augmented reality (AR)-gedeelte. De informatie van bepaalde assistentiesystemen en de richtingpijlen van het navigatiesysteem, alsmede de vertrek- en bestemmingspunten, worden als inhoud van het AR-gedeelte visueel op de betreffende plaats in de reële buitenwereld weergegeven. Ze lijken te zweven op een fysieke afstand van ongeveer tien meter van de bestuurder. Afhankelijk van de situatie worden deze zaken in sommige gevallen aanzienlijk verder vooruit getoond.

De kern van het augmented reality head-up display wordt gevormd door de beeld-genererende unit (PGU), die diep in het lange instrumentenpaneel is geplaatst. Een bijzonder helder LCD-scherm richt de lichtstralen die het genereert op twee spiegels en speciale optische componenten scheiden de gedeelten voor de nabije gebieden en gebieden verder weg. De spiegels sturen de lichtbundels naar een grote concave spiegel die elektrisch kan worden versteld. Van daaruit bereiken zij de voorruit, die ze weerkaatst in de zogeheten eyebox, en dus op de ogen van de bestuurder. Op een ogenschijnlijke afstand van tien meter, of afhankelijk van de situatie zelfs verder weg, ziet de bestuurder de symbolen net zo duidelijk als de reële omgeving. De zogenaamde AR Creator fungeert aan de softwarekant als het brein en de beeldgenerator. Het is een verwerkingsunit in het modulaire infotainmentplatform (MIB 3) dat uit meerdere afzonderlijke modules bestaat. De AR Creator rendert de displaysymbolen met een snelheid van 60 beelden per seconde en past ze aan de geometrie van de projectieoptiek aan. Tegelijkertijd berekent hij hun locatie ten opzichte van de omgeving, waarover hij informatie verkrijgt via de gegevens van de frontcamera, de radarsensor en de GPS-navigatie. De software bestaat uit ruwweg 600.000 regels programmeercode, ongeveer 50 procent meer dan het gehele besturingssysteem van de eerste versie van de Space Shuttle.

Het standaard digitale instrumentenpaneel heeft een diameter van 10,25 inch en wordt bediend via het multifunctionele stuurwiel. De Audi virtual cockpit is als optie verkrijgbaar. Deze integreert de navigatiekaart en de infotainmentbediening en kan tussen twee weergaven schakelen. Het systeem biedt de indelingen ‘classic’, ‘sport’ en ‘e-tron’, waarbij de vermogensmeter een prominente rol speelt. Veel displays kunnen via MMI vrij worden geconfigureerd. Het MMI-touchdisplay met akoestische feedback heeft een diameter van 10,1 inch en een resolutie van 1.540 x 720 pixels. In de optionele grote versie heeft het display een diameter van 11,6 inch en een resolutie van 1.764 x 824 pixels. Het is het grootste display in het modellengamma van Audi tot nu toe en zal aan het einde van het jaar verkrijgbaar zijn.

Raadpleeg voor meer informatie www.audi.nl