Born: de eerste elektrische CUPRA voor car lovers

 

Met de Born heeft CUPRA vandaag zijn eerste volledig elektrisch aangedreven auto aan de wereld gepresenteerd. Een sportief design, krachtige elektromotoren, het e-Boost Performance-pakket, achterwielaandrijving en maximaal rijplezier zijn de ingrediënten die de Born tot dé elektrische auto voor car lovers maken. Nog dit jaar maakt de CUPRA Born zijn opwachting in Nederland, vanaf juni is hij al te reserveren op cupraofficial.nl.

In Nederland zet CUPRA voor maximaal rijplezier in op de power van elektrificatie. De Born is het eerste 100% elektrisch aangedreven model van het sportieve merk. Dat betekent niet alleen een mijlpaal voor CUPRA, maar ook een compleet nieuwe dimensie van rijplezier voor autoliefhebbers. Zo is de Born leverbaar met een keuze uit twee krachtige elektromotoren. De basisversie heeft een vermogen van 110 kW/150 pk (maximaal koppel: 310 Nm) en daarnaast is er een uitvoering met 150 kW/204 pk (eveneens 310 Nm). Voor liefhebbers van pure prestaties is er (vanaf 2022) het e-Boost Performance-pakket, dat het vermogen ‘boost’ tot maximaal 170 kW/231 pk. In combinatie met het 77 kWh accupakket vergt de sprint van 0-100 km/u dan slechts 7,0 seconden en bedraagt de maximale actieradius 540 kilometer*. Met het 58 kWh accupakket is zelfs een 0-100-tijd van 6,6 seconden haalbaar. De actieradius bedraagt 420 km*. De Born wordt in 2022 ook leverbaar met een 45 kWh accupakket.

Bij een 125 kW snellaadpunt volstaat 7 minuten laden om de CUPRA Born 100 kilometer extra actieradius te geven. Het opladen van de watergekoelde lithium-ion batterij van 5-80% duurt hiermee slechts 35 minuten. Het laadproces is via de My CUPRA app – op afstand – aan te sturen.

Nieuwe dimensie(s) van rijplezier
Bij CUPRA beperkt rijplezier zich niet tot snelle sprints. In de Born bevindt het accupakket zich in de bodem van de auto. Dit vertaalt zich in een laag zwaartepunt en een ideale (50:50) gewichtsverdeling. Samen met een hoogwaardig onderstel met een multilink achterwielophanging en achterwielaandrijving garandeert die combinatie een zeer sportief weggedrag en maximaal rijplezier. En die zijn ook nog eens naar wens te finetunen: Dynamic Chassis Control (DCC) biedt keuze uit de rijstanden Range (optimale efficiency), Comfort, Individual en CUPRA. Ook progressive steering en de sportmodus van het ESC-stabiliteitscontrolesysteem dragen bij aan het sportieve CUPRA-gevoel. Afhankelijk van de uitvoering heeft de Born 18, 19 of 20 inch velgen.

Zelfs remmen met de Born geeft energie. De meeste dagelijkse remacties (vertraging tot 0,3 g) worden uitgevoerd door de elektromotor. De energie die daarbij vrijkomt, wordt omgezet in elektriciteit waarmee de accu wordt geladen. Dit slimme systeem beperkt tevens slijtage van het remsysteem.

CUPRA looks
Zoals elke CUPRA is ook de Born een echte eyecatcher. De voorzijde dankt zijn ‘shark nose look’ aan de sterk oplopende motorkap en scherp gelijnde, vlakke full LED-lichtunits. Ook accenten in koperkleur, zoals de omlijsting van de centrale luchtinlaat, de afwerking van de velgen en de logo’s, zijn typisch CUPRA. En profil lijkt het dak van de Born te zweven. Dit komt vooral door de contrastkleur van de C-stijl. De grote achterspoiler sluit hier fraai op aan. Ook de full LED-achterlichtunits – die onderling verbonden zijn door een LED-strip over de volledige breedte van de achterzijde – zijn blikvangers.