Citroën C5 Aircross SUV PT130 S+S EAT 8 Business
Geheimtip….

 

(by Anjès Verhey/Foto’s PR)

Het ontcijferen van de titulatuur van deze auto vergt wel bijna een opleiding geheim agent. Vrij voor u vertaald gaat het om een Citroën C5 Sports Utility Vehicle met een dieselmotor die 130 pk levert. Bij verkeerslichten op rood schakelt de motor zichzelf uit om bij groen licht weer actief te worden en daarna acht mogelijke automatische versnellingen kent. De laatste zijn ook handmatig door middel van Formule 1 wipjes te bedienen.

Vijf royale zetels
Deze qua formaat grote auto beschikt over een business pakket hetgeen je terugziet in enkele nuttige en aardige details in het werkelijk zeer comfortabele en bovenal ruime interieur. Daarin ergonomisch goed gevormd meubilair dat uit vijf weliswaar met de hand in te stellen, voorin verwarmde, royale zetels bestaat. Die hebben, Citronisten kennen het, een iets zachtere dan normale (zit)structuur.

Korte studie
Voor de ‘spelende’ mens is uitputtend gezorgd. Bij je eerste kennismaking met deze C5 is een korte studie van belang om de vele diverse rij-attributen, bijvoorbeeld, tot je te nemen en naar eigen wens in/af te stellen. Als je dat hebt gedaan ben je snel ‘thuis’ in deze plezierige metgezel die je niet alleen in druk stadsverkeer soepel begeleidt maar ook en juist op de autowegen door zijn kracht en veelzijdigheid overtuigt. De aanduidingen op het netjes in het gelid geplaatste schakelaars zouden wat duidelijker mogen zijn. Je kunt immers in het huidige verkeer je ogen geen tel van de weg nemen.

In voor alles
In principe is de strak en imposant getekende C5 met zijn brede banden en 23 cm. rijhoogte een alleskunner die je graag meeneemt op avontuurlijke ritjes in eigen land maar evenzo op langere vakantie-trips. Voor dat laatste beschikt de C5 over een drempelloos te beladen variabel (3 omklap-zetels) te vergroten berging. Door het eerder genoemde reuze-formaat en de (door ons gereden) Platinum Grey kleur trekt deze Citroën C5 vele ogen naar zich toe. Terugkomende op de auto ‘snel’wegen zou je hem met 189 km/u top over het asfalt kunnen jagen, maar ja…. die 100 km/u. De dieselmotor blijft onder alle omstandigheden verrassend rustig werken en je went al snel aan zijn sterke maar beslist niet sportieve karakter. Hij beloont je overigens met een indrukwekkende actie-radius (1:19,2 km.). Kom daar elektrisch rijdend nog maar eens om! Je kunt de auto volledig personalizeren.

Nét even anders…
All in all een echte Citroën, bijzonder, net even anders en vorstelijk op de weg. Voor 42.590 euro staat hij voor je deur. Full Optional Lease (60 mnd./10.000 km.) komt op 743,– per maand uit. Een proefrit is echt aan te bevelen.

Voor verdere info zie www.citroen.nl