Dacia Jogger Hybrid 140 Extreme 7-zits automaat
Long distance Runner….

(Tekst Anjès Verhey/Foto’s Rob Verhey)

Uit nostalgische overwegingen, tenslotte reden we deze rit al vele malen, met de auto naar Monza. Ruim 2000 kilometer heen en weer. Samen in een7-zitter door talloze Baustellen geteisterd Duitsland en streng snelheids gelimiteerd Zwitserland.

Goed doordacht
Nu eens geen SUV maar een klassieke lange wagon. Voorzien van alle actuele comfort-, communicatie- en veiligheidsattributen waar we niet meer van buiten kunnen. Piepen en lichtjes waarschuwen, camera’s kijken met je mee. Het totale bedienings-arsenaal van de nieuwe Dacia Jogger is goed doordacht functioneel onder hand- en vingerbereik geplaatst. Enkele brushed metal details vrolijken het in ons geval grijs/zwarte interieur op.

“Ready”
Op knopdruk start de elektromotor, “Ready”, en je kunt gaan. Op het grote display kun je met touchen door een simpel opgezet doeltreffend menu surfen. Tijdens het rijden vermijden! Er is een makkelijke cruise-control, airco en multimedia aan boord. De 10 plus gaat naar de automaat! Ten opzichte van een trap-en-ruk handgeschakelde transmissie scheelt dat zeker 50% stress en vermoeidheid. Vooral op langere af te leggen trajecten. Voorin de Jogger twee royale captainseats, op een tweede rij drie zitplaatsen en achterin twee stoelen die omgeklapt de berging van 100 dm3 tot maximaal 1.807 dm3 vergroten.

Hybride koppel
De voortbeweging van de Dacia Jogger Hybrid geschiedt door een hybride koppel bestaande uit een 1.6 liter benzine- en twee elektromotoren. Samen goed voor 141 pk. Die hebben licht spel met de slechts 1.360 kg. van de auto.

Behoedzaam loods ik het grote schip geruisloos door de smalle Italiaanse straatjes van Monza richting circuit alwaar er nauwelijks meer is door te komen. De in de voordagen van de race al hoogst opgewonden Ferrari-fans nemen massaal ook de voor de media bedoelde toegangsweg in beslag. Maar daar komt met veel vertoon van macht de Polizia ons te hulp.

Ideale combinatie
In principe vormt deze Dacia de ideale combinatie van zeer actuele issues. Op snelheid springt de vierpitter bij. Hij voegt verrassende economie (long run 140/150 km/u met 7,6 l/100 km.), overvloedige ruimte, plezierige rijeigenschappen, top-acceleratie en een mooi design samen tot een echte long distance runner. O ja, de remmen zijn des Renaults, bijten zo nodig keihard toe. Valt er niets op de Dacia Jogger aan te merken? Hooguit dat het manoeuvreren van de auto door de eng opgezette banen van de Baustellen om twee vaste handen vraagt. Het stuurkarakter is een tikje zoekend

Tot slot, we komen bij het onvermijdelijke: wat kost zoveel reis- laad- en rijplezier. Zoals door ons gereden inclusief 1.800 euro accessoires 32.450 euro.

Zoek je meer info: www.dacia.nl