Dacia Jogger TCE 110 Extreme
Zelfbewuste zevenzitter….

 

(tekst Anjès Verhey//Foto’s Rob Verhey + PR)

Dacia, lang geleden een witte raaf op onze wegen en nu een veel ‘gespotte’ bonte hond. Want waarom zouden we duur doen als het ook slim en voordelig kan? Intussen biedt het merk Dacia een keuze uit meer modellen en uit fraaie kleuren.

Liefst zeven zitplaatsen
De nieuwe Jogger schaart zich naadloos in de betaalbare Dacia-rij. Al vanaf 22.235 euro rijdt u deze fraaie ruime auto. Met zeven zitplaatsen en toch geen bus-idee! Maar hij blinkt net zoals zijn merkgenoten niet alleen uit door de vriendelijke prijs. Deze aan ons voor een rijimpressie door de importeur uitgeleende Jogger, die het midden houdt tussen een volwassen stationwagen en een niet geringe SUV, is in terracotta-bruin metallicc gespoten. Dacia heeft zorgvuldig vermeden om door chroom sier het serieuze karakter van dit aantrekkelijke model geweld aan te doen. Zelfs de bij het model goed passende metallic velgen zijn samen met alle detaillering passend in diepzwart gehouden. Het flinke formaat van de brede rubbers belooft een vlotte vooruitgang van de nieuwe Jogger. Die vooruitgaang mag je eigenhandig managen via een soepele zes versnellingsbak met relatief wat lange slagen.

Alles ingezet op functioneel
Na binnenkomst verbaas ik me eerst vanwege de overvloedige ruimte. Spielerei zoek je vergeefs. Alles is functioneel, duidelijk afleesbaar en overzichtelijk ingedeeld en aangebracht. Studeren is niet echt nodig en wel zo rustgevend dus. Het scherm van de centraal geplaatste 8 inch monitor informeert je zonder omhaal secuur over wat je op bepaald moment wilt of moet weten. Een kleine display verraadt de kilometrage en geeft wat meer info van betekenis.

Op hat goed en prettig in de hand liggende stuurwiel vind je links de alerte, gelukkig normale, cruise-control bediening en rechts die voor de audio. In de Dacia Jogger heb je werkelijk alles op simpele en doeltreffende wijze onder controle. Er zijn verschillende motoren, alle voorzien van Stop/Start systeem en deze voldoen aan de emissienorm Euro 6D full. Het gaat om een 1.0 TCe 110 benzine, 1.0 TCe 100 benzine//LPG B1-fuel.

Alle gemakken en toch voordelig
De forse auto stuurt onverwacht licht en laat zich met behulp van een camera veilig parkeren. Het motorkarakter is pittig, snel inhalen (bijv. in noodsituatie) doet de Jogger als de beste. Er moet dus wel, beetje jammer, zes keer worden geschakeld. Een automatische transmissie zal deze van een fijn, rustig rijkarakter voorziene auto nét dat extra beetje comfort geven. Vooral in ons overdrukke door files geplaagde land. De snelheidsmeter loopt op tot 210 km/u. Dat is een tikje overdreven maar in het stads- en autowegverkeer behoor je beslist niet tot de sukkelaars. De Jogger verrast bovendien nog door zijn zuinige omgang met de brandstof. Persoonlijk kan ik me de Dacia Jogger goed voorstellen in glanzend zwart of spierwit. Met de warme dagen (32 C.) wist de airco uitstekend raad. ‘Waarom zullen we duur(der) doen?’ Dacia bewijst met dit nieuwe model Jogger eens temeer hoe je toch van alle gemakken in het groot voorzien kunt zijn voor een aantrekkelijke prijs.

De witte letters D en C, met elkaar verbonden tegen een zwarte achtergrond, prijken voortaan op de grille van alle Dacia modellen. Samen vormen ze het nieuwe ‘Dacia Link’ logo. Dat staat symbool voor de heel eigen kijk van het merk op kleur- en materiaalkeuze.

Raadpleeg voor meer informatie www.dacia.nl