Dagboek van een Kia Proceed

 

(tekst Anjès Verhey//Foto’s Rob Verhey+PR)

Van Kia Motor Nederland in Breukelen kregen we de gelegenheid om met een nieuwe ProCeed op stap te gaan. De bedoeling: een dagboek samen te stellen over onze dagelijkse belevenissen met deze ruime van alle actuele veiligheids- en assistentie-hulpen voorziene auto.

Enkele gegevens over de uitvoering die wij reden: ProCeed 1.5 Turbo GDi-DCT7 GT Plus Line. Prijzen vangen aan (1.0 Turbo GDi) bij 30.995,-, gereden 38.585,-. Highlights: noodrem assist, voetgangers-herkenning, verkeersbord-herkenning snelheid, vermoeidheids-herkenning, connect en Kia light services, dode hoek detectie, te verwarmen achterbank, in 3 delen om te klappen, draadloos op te laden smartphone, glazen schuif/kanteldak,1,5 liter turbo direct brandstof geinjecteerde viercilinder-motor gekoppeld aan ideale 7-traps automaat. Overige info kun je vinden op……

Dag 1
Onze nog door Corona beïnvloede vakantieweek gaat ‘om de hoek’ van start. Het regent en we besluiten dan maar eens naar de Woonexpress te gaan welke ons met allerlei aantrekkelijke interieur-produkten naar Duiven lokte. Eerste indrukken met de ProCeed waren zoals we verwachtten. Makkelijke instap, goede zit in de met suède beklede stoelen, bestuurder geniet naar alle kanten van een op veilig ingesteld overzicht uit de auto. Drukte van belang op onze route A12. Wat ons opvalt is het soepele parkeren door de lichte besturing van de toch forse auto. Over ons bezoek Woonexpress kunnen we kort zijn. Eigenlijk niets nodig, maar mooie in de huidige interieurtrend passende meubels en een saucijzenbroodje met koffie gaat er altijd wel in.

Dag 2
Vanwege de nog steeds sombere luchten en harde wind besluiten we de ProCeed eens op de staart te trappen. In Duitsland weliswaar waar je de teugels nog mag loslaten gaan we op weg naar Bocholt’s bij Nederlanders zo geliefde overdekte winkelcentrum Arkade. Daar rust onze auto uit in de overdekte parkeergarage met breed opgezette plaatsen. Goed doordacht vanwege de grotere auto’s waar veel kopers voor kiezen. Wel zo veilig ook, schade kun je er bijna niet toebrengen of oplopen van bijvoorbeeld de portieren van andere gemotoriseerde viervoeters. Op de Autobahn beleefden we het echte karakter van de ProCeed. Een heerlijke metgezel voor lange ritten waarin je nauwelijks vermoeidheid voelt opkomen. Het sturen is een uiterst plezierige bezigheid, de auto ligt vast op de weg, is nauwelijks zijwind-gevoelig en reageert direct op je commando’s. In bochten voel je je, ook op wat hogere snelheid, zeker. Remmen doet hij prima en trefzeker. Op onze terugtocht helaas een lange file. Drie auto’s waarvan na een heftige crash weinig meer over was. De ProCeed stapje voor stapje optrekkend, dan weer stilstaand nam het gelaten. Zonder enig bokken.

Dag 3
Nostalgische rit naar de Achterhoek. Door de dikgroene natuur over binnenwegen en we belanden in Vorden. Terrassen, het is eindelijk een beetje zomerweer, bomvol. Vooral zo te zien gepensioneerden laten deze zonnige dag niet zómaar aan zich voorbijgaan. We vinden wonderlijk genoeg een mooie parkeerplaats en genieten aan een net vrijgekomen tafeltje van koffie én onvermijdelijk, appelgebak met…! De ProCeed staat recht tegenover ons te schitteren in de zon en trekt menigeen’s belangstelling. Altijd leuk om te zien hoe men dan om de auto heenloopt en achterop gaat kijken welk merk het betreft.

Dag 4
Het lijkt gedaan te zijn met de zomer van gisteren. Storm en regen, ‘bodem’temperaturen. Ja, wat nu? Ingeving: vriendin gebeld, spontaan haal ik haar op en twee pubers of moet ik zeggen tieners, gaan gewapend met hun smartphones achterin de ProCeed mee. Het plan is de Apenheul bij Amersfoort en vervolgens naar Bennekom om voor pannenkoeken de bekende Panoramahoeve te bezoeken. Al snel wordt het achterin, waar de beide jonge dames elk een ruime zitplek hebben, muisstil. Natuurlijk… spelletjes op de phone. Rugzakken en regenkleding vonden hun plek trouwens in de gemakkelijk en licht (via de afstand-bediening) te openen bagageruimte. Een dagje vol plezier om niet snel te vergeten. De apen showen alle mogelijke acrobatische kunsten, de jeugd heeft lol en de pannenkoeken smaken naar meer.

Dag 5
We besluiten naar het westen te rijden, voor een door Corona perikelen lang uitgesteld familiebezoek. Over de boulevard van Zandvoort van waaraf we zien dat er met man en macht wordt gewerkt aan het klaarstomen van de baan en van verdere voorzieningen die nodig zijn om begin september de Formule 1 teams te kunnen ontvangen én de vele fans. De Kia ProCeed brengt ons hoogst zuinig naar de snackbar van Vis van Floor. We slaan de kans op een portie gebakken mosselen niet over. De beste van Nederland roept Floor luid. Een andere vis-aanbidder vraagt of hij de ProCeed van nabij mag bekijken en zo ook het interieur. Een (verkoop)praatje ontstaat. ‘Dit wordt mijn volgende’ is zijn reactie na de rondleiding en de zit achter het stuur. ‘Ik rij al Kia’ zegt hij met enige trots. ‘Al 6 jaar. Een Picanto. Niks mee mis hoor, maar met de kleinkinderen erbij kiezen we binnenkort voor inruil en een ruimere Kia. Wat hoger gezeten lijkt mij ideaal en wel zo veilig. Je hebt dan goed zicht over het verkeer.’ Het familiebezoek waren we bijna vergeten. Hup, op naar Bloemendaal waar we de Proceed een paar uur pauze geven. Zonder moe te worden rijdt hij ons in de latere avond huiswaarts. Verlichting top en binnen zelfs enigszins feestelijk plezierig.

Dag 6
Het zit er o zo jammer op! Terug naar Breukelen, eerst door de wasstraat, matten uitkloppen, nalopen of we echt geen spatje schade hebben opgelopen, vooral niet aan de mooie velgen. Dan is het echt zover. De Kia ProCeed is een auto die je elke dag voor wat je maar moet doen of wilt doen kunt gebruiken. Ontspannen rijden, van alle gemakken voorzien is hij een door ons optimaal gewaardeerde metgezel. Een proefrit is zo te regelen, meldt Kia ons. De dealers kunnen u er nog veel meer over vertellen. Het moment is daar. PR functionaris Laurens van Bergeijk ontvangt mij hartelijk en neemt de tijd om naar mijn bevindingen te luisteren. De Michelin banden maken op bepaalde wegdekken nogal wat lawaai dat de rustig zijn werk doende ProCeed overstemt. Zonde. Daar ligt voor autobanden fabrikanten nog een echte uitdaging. Beetje moeilijk afscheid te nemen van deze ronduit fijne auto die alles biedt om ontspannen en hoogst veilig deel te nemen aan het hectische verkeer. Ik kijk nog eventjes naar ‘m om als ik wegloop.

Voor meer info kijk op www.kia.nl