De Cactus prikt nog steeds

 

Even terug in de tijd, we gaan naar 2014. Citroën lanceert de C4 Cactus. Die naam prikkelt, maar de auto zelf doet dat nog meer: de C4 Cactus heeft een uitgesproken uiterlijk met slimme vondsten, biedt veel ruimte en is voordelig in aanschaf en gebruik. Daarmee past hij perfect in de traditie van Citroën. Nu zit het er bijna op voor de C4 Cactus. Maar de weg die hij is ingeslagen, wordt voorgezet door andere Citroëns. Alleen daarom al verdient hij een welgemeend au revoir.

Het verhaal van de C4 Cactus begint eigenlijk al in 2007. In dat jaar presenteert Citroën de C Cactus. Minimalisme was het toverwoord van dit compacte studiemodel. Om kosten te besparen en een zo laag mogelijk gewicht te realiseren, streefde Citroën er bijvoorbeeld naar om zo min mogelijk onderdelen te gebruiken. Omdat de C Cactus een laag gewicht had, kon hij volstaan met een kleine, milieuvriendelijke motor. Ook lage gebruikskosten stonden bij de ontwikkeling namelijk centraal. Na de C Cactus bleef het even stil. Tenminste, zo leek het. Op de achtergrond werkte Citroën het idee van een minimalistische, maar toch functionele auto verder uit. Het resultaat verscheen in 2013: de Citroën Cactus concept. Hij viel op met zijn pure, functionele en vooral onderscheidende design, maar ook met een praktisch, digitaal en comfortabel interieur. Maar het meest intrigerende was de aankondiging die Citroën bij de presentatie deed: dit is een voorproefje van wat komen gaat – wordt vervolgd in 2014…

Alles of niets
Op 5 februari 2014, de geboortedag van André Citroën, onthulde Citroën de C4 Cactus. Het publieksdebuut volgde een maand erna op de autotentoonstelling van Genève. Wat bleek: het productiemodel was vrijwel identiek aan de C Cactus. Zo waren de Airbumps één op één overgenomen. Vorm en functie smelten hierin in samen: de met lucht gevulde kunststof elementen beschermen de carrosserie én het zijn eyecatchers. De Airbumps, die in vier kleuren leverbaar waren, riepen sterke reacties op: je vond ze prachtig of je vond het niets. En er waren meer spraakmakende designdetails. Zo viel de C4 Cactus (zeker in bepaalde kleuren) op door zijn ‘zwevende dak’ met dakrails in de vorm van surfplanken en door het enorme glazen panoramadak. En dan het front van de auto: in de ronde neus hadden de dagrijverlichting en de koplampunits duidelijk hun eigen plek. Het waren echt niet alleen de Airbumps die van de C4 Cactus een ‘love it or hate it’-auto maakten.

Raadpleeg voor meer informatie www.citroen.nl