De nieuwe Peugeot 308 Berline
Imposante allure

 

(tekst Anjès Verhey//Foto’s Rob Verhey en PR)

Vertrouwd raken met de jongste inzichten over autorijden. Het overkwam mij bij de kennismaking met Peugeot’s nieuwe 308. Aan de beurt eerst de ‘klassiek’ benzine-motor handgeschakelde vijfzits Berline. Prijs rijklaar 43.390,00 euro.

Hij luistert naar ‘Allure Pack Business’, heeft een 1.2 liter 130 pk Pure Tech driecilinder motor en die wil zes keer door jou worden ‘versneld’. Dat kun je letterlijk nemen want in 9,6 seconden ben je al bij 100 om door te stoten naar 210 km/u. Weinig zorgen over het milieu want euro 6 en maar 126 gram Co2/km.

Is-ie mooi?
Beslist, in zijn Vert Olivine metallic jas trekt het ronduit fraai vormgegeven model tous les yeux naar zich toe. Lang, laag, slank en indrukwekkend op de 17 inch lichtmetalen wielen met brede 225/45 R 17 banden. Dit is het plaatje.

Na de instap komt het captain Kirk-gevoel op. Gezeten in stevig en doeltreffend in Falgo Mistral gestoffeerde zetels wordt er tenminste tien minuten studie van je gevraagd. Ook daarna verdient het aanbeveling om stilstaand eerst alle primaire rij- en klimaatfuncties voor te programmeren. Instappen, wegrijden kan ook. Maar het risico van (even ogen van de weg, even vingertoetsen) een ongeluk is dan niet denkbeeldig. Al doende leer je echter wel te spelen met de vele mogelijkheden. En ja, andere fabrikanten weten hiermee ook raad en Peugeot is daarbij niet achtergebleven.

Echte rijders-auto
De nieuwe 308 is een echte rijders-auto. Zowel op kronkelweggetjes als op de Germaanse (nog onbeteugelde) snelwegen. Alle vijf inzittenden genieten van het stille comfort en de volwassen interieur-ruimte. Lange reizen met hoge gemiddelden maar ook korte trips door drukke steden. De assistenten en camera’s, de waarschuwers, kortom het totale aan de optimale veiligheid verbonden pakket is steeds alert en laat niets onvermeld.

Niets mis…
Met die 1.2 driecilinder motor is niets mis. Normaal Nederlands rijgedrag resulteert in een plezierige 5,6 liter benzine verbruik elke 100 kilometer. De niet geringe wagen weegt leeg 1.233 kilo en trekt een geremde aanhanger tot 1.800 kilo. Tenslotte je herkent de nieuwe Peugeot 308 overal meteen aan de ‘slagtand’ dagverlichting. en hij beschikt standaard over lane-keeping en een City-pack. M’n business man, wat wil je nog meer?

Raadpleeg voor meer informatie www.peugeot.nl