Franz Tost aan het woord…..

De teambaas van het Formule 1 team Scuderia AlphaTauri, Franz Tost, zal zijn functie eind dit seizoen neerleggen. Bij de Oostenrijker, voormalig autocoureur, geboren januari 1956 in Trint debuteerde in 2015, Australië, tweevoudig F1 wereldkampioen Max Verstappen. Het team droeg toen de naam Toro Rosso. Aan de vooravond van de Grand Prix van Singapore stelde ik Franz Tost enkele vragen.

Anjès: Kort na elkaar hebben drie verschillende rijders met de AT04 hun ronden gedraaid. Met ongeveer gelijke resultaten. De resultaten van Yuki Tsunoda vielen tegen. Nyck de Vries kon geen vrienden worden met de wagen. Daniel Ricciardo was kort in beeld zonder positief te verrassen. Liam Lawson reed vrij souverein in het middenveld. Ligt de malaise aan de AT04 of zijn genoemde rijders minder goed?
Franz: Het ligt absoluut aan onze wagen. We hebben inmiddels een aantal gebreken opgespoord en zijn met man en macht aan het werk om deze te verhelpen.

Anjès: Gaat u ervan uit dat er in de nog komende races sterke verbetering van de resultaten kan plaatsvinden?
Franz: Ja, ik ben optimistisch dat de performance van de wagen zich sterk zal verbeteren. Naar Singapore brengen we een aantal nieuwe onderdelen mee die hopelijk functioneren zoals wij ons dat voorstellen. We hebben alles tot in detail doorgewerkt en het kán en mág dus niet missen!

Anjès: Zien we Daniel Ricciardo voorlopig nog niet in zijn stoeltje terugkeren?
Franz: Ik ben realistisch en denk dat hij meer tijd nodig heeft dan we in eerste instantie aannamen. Singapore en Suzuka zal hij niet kunnen rijden. Zo’n gemene gecompliceerde breuk in zijn hand heeft tijd nodig om volledig te genezen. Ga je dat proces forceren houd je daar je verdere leven misschien nadelige gevolgen aan over.

Anjès: Franz, je functie als teambaas van AlphaTauri eindigt in december. Het team gaat in 2024 onder een andere naam verder, de leiding komt in andere handen. Naar buiten toe is nog veel onduidelijk. Blijft Franz Tost de Formule 1 behouden als adviseur van het team, bijvoorbeeld?
Franz: Sterke vraag want over dat alles voeren we toevallig deze dagen intensief overleg, dus we zullen zien!

Anjès: Heb je de Formule 1 wel gezien inmiddels, of….
Franz: De Formule 1 is mijn leven geworden. Zware en mooie momenten wisselen zich daarin doorlopend af. Ik ben nog steeds niet uitgekeken op deze waanzinnig mooie sport die wereldwijd qua aandacht maar blijft groeien en waarin ik Max Vertappen’s eerste stappen in de Formule 1 in ons team mocht meemaken en begeleiden.

Anjes: Persoonlijk denk ik Franz Tost beleefde een mooie opwindende levensfase. Met onder andere Toro Rosso’s jonge nieuwe talent coachen en parallel daaraan een Formule 1 team coachen.
Franz: Ja, het was bovenal een interessante tijd. Het team heeft een passende waardevolle infrastructuur in Formule 1 bereikt. Daaraan hebben we met z’n allen met succes gewerkt.