GR Yaris Challenge beleeft fantastisch debuutjaar

 

Ook in de Rocar-Tech Twente Rally viel de GR Yaris Challenge op, net als eerder dit seizoen. Inmiddels is deze nieuwe klasse gegroeid naar 8 deelnemende equipes en presteren de coureurs boven verwachting. De top-20 is voor elke deelnemer haalbaar en toptalenten zoals kampioen Yannick Vrielink handhaven zich in de top-10 tussen de veel sneller geachte R5/Rally2-bolides. Zaterdagavond begon de rally onder wisselende weersomstandigheden, waardoor de klassementsproeven gevaarlijk glad waren. Zondag klaarde het weer zienderogen op en onder een prachtig herfstzonnetje vermaakten de deelnemers aan de Rocar-Tech Twente Rally de rallyfans.

Yannick Vrielink was aanvankelijk ongenaakbaar en lag op de 8e plaats in het algemeen klassement. Zaterdag vloog hij werkelijk over de proeven en bood hij met de GR Yaris goed partij aan onder meer de Rally3 Ford Fiesta van Ingo ten Vregelaar en de Mitsubishi EVO X van viervoudig Nederlands kampioen Lambert Parren. Op KP6 raakte Vrielink met hoge snelheid van de weg, net als Jan Roenhorst op zaterdagavond op KP4. Zij moesten de strijd staken, maar beide equipes kwamen er dankzij de veiligheidsvoorzieningen van de GR Yaris goed van af. Daarna nam HP Meilink de leiding over in de GR Yaris Challenge, gevolgd door Eduard Eertink en Niek Oude Luttikhuis; tot aan de finish na 15 proeven bleef deze stand gehandhaafd. Maar ook Roel van der Zanden kon het tempo nu goed volgen.

Met 28 starts in 5 rally’s heeft deze nieuwe klasse zich meer dan bewezen in het debuutjaar. Initiatiefnemer Hans Weijs van HWM is dan ook zeer positief over de toekomst: “De GR Yaris is een prima auto voor zowel beginnende als wat meer gevorderde rallyrijders en de kosten vallen ook mee ten opzichte van een R5/Rally2, terwijl de tijden competitief zijn. Ik ben uiteraard ook verrast dat onze kampioen Yannick Vrielink zo snel is gebleken, maar heb ook respect voor de andere deelnemers, die dit jaar allemaal veel hebben geleerd en enorme progressie hebben getoond. Volgend seizoen rekenen we op een vast deelnemersveld van 10 equipes bij elke rally.”

De Rocar-Tech Twente Rally telde 15 klassementsproeven, die over twee dagen werden verreden in en rond Hengelo. Na een intense strijd met Jim van den Heuvel was het Hans Weijs die de overall zege naar zich toe trok en daarmee tevens de Open Nederlandse Rallytitel voor zich opeiste.

Uitslag Rocar-Tech Twente Rally – GR Yaris Challenge:
1. HP Meilink/Harm van Koppen
2. Eduard Eertink/Bart van Heun
3. Niek Oude Luttikhuis/Wilbert van den Burg
4. Roel van der Zanden/Gijs Boom
5. Stefan ter Reehorst/Robbert ter Reehorst
Opgave: Jan Roenhorst/Jorg Hendriksen, Yannick Vrielink/Glenn Crooijmans en Joep Lüth/Harmen Scholtalbers

Eindstand GR Yaris Challenge 2022 (na 5 wedstrijden):
1. Yannick Vrielink, 125 punten
2. Roel van der Zanden, 89
3. Niek Oude Luttikhuis, 70
4. Jan Roenhorst, 60
5. HP Meilink, 58
6. Eduard Eertink, 48
7. Michiel Becx, 23
8. Stefan ter Reehorst, 15
9. Joep Lüth, 5

Foto’s: Erik van ’t Land/RallyPicture