Grote Nederlandse inbreng in internationale Porsche-merkencups

 

Tegelijk met de eerste Formule 1-Grand Prix van het jaar in Europa start dit weekeinde op het circuit van Imola in Italië ook het nieuwe seizoen in de Porsche Mobil 1 Supercup. In de meest prestigieuze internationale merkencup ter wereld staan er dit jaar maar liefst negen Nederlandse rijders aan de start. Ook in de Porsche Carrera Cups in Duitsland en Noord-Amerika zijn er Nederlandse rijders actief.

Nederlandse coureurs spelen al ruim drie decennia lang een prominente rol in de Porsche Mobil 1 Supercup. Met Patrick Huisman, die tussen 1997 en 2000 vier maal op rij de titel won en met 24 overwinningen nog steeds recordhouder in de klasse is, Jeroen Bleekemolen, kampioen in 2008 en 2009, en Larry ten Voorde, die de afgelopen twee jaar de titel won, kent ons land drie Supercup-kampioenen, die alle drie ook nog eens meerdere malen succesvol waren. Het Nederlandse Team GP Elite won de afgelopen twee seizoenen bovendien de teamtitel.

Titelverdediger, routiniers en nieuwkomers in Porsche Mobil 1 Supercup
Larry ten Voorde begint als titelverdediger aan het nieuwe seizoen en is uiteraard de kopman van Team GP Elite, dat in totaal vijf Porsche 911 GT3 Cup-auto’s aan de start brengt. De overige rijders van het team uit De Rijp zijn bekenden: Max van Splunteren, Jesse van Kuijk, Lucas Groeneveld en Daan van Kuijk, die ook al in de afgelopen seizoenen voor GP Elite in actie kwamen.

Met Jaap van Lagen keert een Porsche-routinier na een jaar pauze terug in de hoogste divisie van de Porsche-merkenracerij. De coureur uit Ede komt in actie voor het Franse team Martinet by Alméras, dat over een grote staat van dienst in de Porsche-autosportactiviteiten beschikt. “Ik ben heel blij dat ik dankzij de steun van mijn trouwe partners weer in de Supercup kan terugkeren, want dat heb ik toch behoorlijk gemist”, aldus Van Lagen. Voor het Italiaanse team Ombra S.R.L. rijdt de Nederlander Loek Hartog, twee jaar geleden kampioen in de Porsche Carrera Cup Benelux en vorig jaar de beste nieuwkomer in de Porsche Carrera Cup Deutschland.

Voor het team Huber Racing, rijdend onder Oostenrijkse vlag maar gehuisvest in het Zuid-Duitse Neuburg am Inn, komen de Nederlanders Morris Schuring en Rudy van Buren in actie. Beide rijders staan aan de vooravond van hun eerste volledige seizoen in de Supercup, maar deden eerder al waardevolle ervaring op in de Duitse Carrera Cup. Daarvoor was Schuring ook actief in de Carrera Cup Benelux, terwijl Van Buren een achtergrond in de virtuele racerij heeft. In totaal staan er dit seizoen acht races op het programma, allemaal in het voorprogramma van de Europese Formule 1-Grands Prix. Op 4 september wordt op CM.com Circuit Zandvoort de voorlaatste race van het seizoen verreden.

Kalender Porsche Mobil 1 Supercup 2022
22 – 24 april, Imola (Italië)
26 – 29 mei, Monte Carlo (Monaco)
01 – 03 juli, Silverstone (Groot-Brittannië)
08 – 10 juli, Spielberg (Oostenrijk)
22 – 24 juli, Le Castellet (Frankrijk)
26 – 28 augustus, Spa-Francorchamps (België)
02 – 04 september, Zandvoort (Nederland)
09 – 11 september, Monza (Italië)