Hyundai Bayon 6iMT Premium
Face in the crowd!

 

(Tekst Anjès Verhey/Foto’s Rob Verhey/PR)

Hoe lastig moet het zijn om op de drukke SUV-markt nog enig opzien te baren? Want niet alleen ouderen maar ook jonge actieve, sportieve mensen en bezige vrouwen hebben de veelzijdigheid en de makkelijke in-/uitstap van de SUV ontdekt. De keuze is dus groot.

Opvallen met je auto is allang geen doel meer. Toch viel ik met de nieuwe Bayon, uit het goede huis Hyundai, nogal op. Wellicht ook door de sprankelende kleur ‘Intense Blue’ waarin mijn testmodel (opgehaald bij de importeur in Sassenheim) was uitgevoerd. Het is een compacte verschijning met een sportieve aanblik. Over zijn exterieur vertellen foto’s meer dan duizend woorden. Wel even aandacht voor de vlot gestylde lichtmetalen velgen en de grote laadklep achterop. Daarmee is de Bayon geschikt voor langere trips maar evenzo voor dagelijks verkeer in de steden om bijvoorbeeld je inkopen te doen. Want lichte besturing, zeer acceptabele draaicirkel (positief bij inparkeren in dat laatste smalle plaatsje), voldoende overzicht naar alle kanten voor de bestuurder, mede door de hoge zit

Heel wat te personaliseren
Hoewel zó uit de winkel al patent uitgerust valt er heel wat te personaliseren uit de lange lijst betaalbare nuttige, aangename en opvallende opties. Het sportieve idee van de Bayon wordt, eenmaal binnen, onderstreept door de uitstekend geprofileerde kuipstoelen voorin. Daar kleeft bij de met de hand te schakelen (6x) versies wel een minpuntje aan. Heb je wat langere onderarmen, je elleboog zal dan geregeld bij schakelen tegen de ‘wang’ van je stoel stoten.

Goed nagedacht…
De Bayon betekent easy instappen, gemakkelijke duidelijke bediening/handling, dus snel in te stellen naar je wensen en ‘hup’ wegrijden maar. Geen uren studeren en ten einde raad een dik boek raadplegen. De voorin-zittenden hebben het prima. Genieten van mooi design, volop ruimte en ideale zitpositie. Achterin kunnen 2 (á 3) passagiers eveneens genieten. Een comfortabel compartiment met voldoende hoofd- en beenruimte is in de nieuwe Bayon gerealiseerd. Op alle gebied heeft Hyundai bij de ontwikkeling van deze nieuwe SUV de wensen van klanten secuur in het oog gehouden

Geen dief van je portemonnée
Wat mag je voor sportieve prestaties van deze door een 1.0 liter direct benzine geinjecteerde turbomotor aangedreven auto verwachten? Meer dan je zou denken. De nieuwe Hyundai telg Bayon is alert, hangt aan het gas en laat zich in de huidige ‘ratrace’ op binnen- en snelwegen allerminst kennen. Het is ook een zorgzame auto die je, afgezien van kijk- en rijplezier, bovendien nog verwent met aandacht voor je gemoedsrust. Geeft aan wanneer je een pauze zou moeten nemen, toont een dampend kopje koffie in de display. Zeg daar maar eens ‘nee’ tegen. En ja, striping en kleuraccenten beginnen weer te mogen. Je gaat er geen meter harder door, maar hebt dan wel een striping voor! En je bent wel helemaal een face in the crowd! Bij normaal rijgedrag binnen de gestelde snelheidslimieten op onze wegen verbruikt de Bayon slechts 5 liter per 100 km. Aldus geen dief van je portemonnéé.

Wat cijfers: E-label B, 121gr./Km.C02, vijf uitvoeringen: Standaard, i-motion, Comfort, Comfort Smart, Premium. Mijn Premium kwam qua prijs uit op 28.095 euro.

Raadpleeg voor meer informatie www.hyundai.com