Hyundai Kona Hybrid

 

Sign of the time…

(by Anjès Verhey//Foto’s PR)

Begin ik maar met de kleur. Verrassend Surfy Blue Metallic. Ja, ik weet het, niet zozeer chique als wel jong, gedurfd en helemaal in de tijd. Net als de hele auto. Compact, bijna gedrongen om te zien, een dynamisch getekende neus en achteraan afgesloten met een suggestieve diffuser. Zo willen we anno 2021 autorijden. Ons geen zorgen hoeven te maken over wat we ons leefmilieu aandoen. Niet alleen springt deze pittige hybride Kona uiterst zorgvuldig, lees correct, met de brandstof om maar hij voert label A en volgt de Euro 6 aanwijzingen.

Mooi?
Zeker en dat idee wordt nog versterkt door de in ons geval (Hyundai Motor Nederland, Sassenheim, leende ons deze Kona uit) door de in typische Hyundai stijl uitgevoerde 18-inch lichtmetalen velgen. De nieuwe Kona is leverbaar in vier uitvoeringen, Comfort, Comfort Smart, Fashion en Premium. Respectievelijk beschikkend over een schepje meer aan comfort, uitrusting en wie weet rijplezier. De prijzen variëren van 28.675 tot 36.175 euro. Er zijn tien two-tone tinten mogelijk met een keur aan bekledings-variatie voor het goede steun- en op lange ritten rustgevende meubilair van de auto.

Sterke kracht
Niet alleen de veiligheids-uitrusting maar ook de motor werd voor deze verjongde Kona onder handen genomen. De 1.6 liter benzinemotor is een sterke kracht die 105 pk en 147 Nm trekkracht genereert. De cijfers krijgen in deze hybride een heel andere som als je er de 43,5 pk en de 170 Nm van de elektromotor bij optelt. Overigens krijg je acht jaar garantie op de hoog-voltage lithium ion polymer accu. Op de totale Kona geeft Hyundai 5 jaar garantie. Let wel, zonder kilometer-beperking.

6-traps automaat!
Met een lengte van 4,205 meter is de auto geen kleine jongen. Rijklaar weegt hij 1.477 kilo en geloof het of niet…. daar speelt de pittige aandrijfunit prima mee! Een niet te onderschatten asset is het feit dat de Kona in alle uitvoeringen een 6-traps automaat meekrijgt. Wel zo rustgevend voor de bestuurder in het steeds drukker wordende verkeer. Al vanaf de Comfort uitvoering is de auto plezierig compleet uitgerust. Met onder andere standaard cruise-control, stop-go, lane-keeping en vol-automatische airco.

Tot 800 kilometer ver!
De variabele berging slokt probleemloos 374 tot 1.143 liter bepakking. Je eventuele aanhanger met een rem mag er tot 1.300 kilo achter. De Kona wordt op de voorwielen aangedreven. De kleine brandstoftank (38 liter) is bij een verbruik van 4,9 tot 5,1 liter/100 km.
goed voor het afleggen van liefst 800 kilometer.

Oprecht waar…
Nu na alle ins en outs wil je natuurlijk weten hoeveel rijplezier en feel-good de nieuwe Kona zoal biedt. Het is al vaker gezegd maar deze keer oprecht waar: met spijt bracht ik de Kona terug naar Sassenheim. Tijdens de testweek bedacht ik soms een smoes om er weer even in te kunnen stappen. Dat zegt genoeg, lijkt mij.

Raadpleeg voor meer informatie www.hyundai.nl