Hyundai Kona Premium Sky Aut.
Géén 13e in een dozijn!

(Tekst Anjès Verhey/Foto’s Rob Verhey)

Afgezien van wat hierna volgt geeft de Kona mij een goed gevoel. Dat komt wellicht door het vriendelijke lichtgrijze interieur, de royale stevige stoelen, de strakke driezitsbank achterin én het haptische gevoel van de goed doordacht geplaatste pak- en tipvriendelijke bedieningsorganen. Het lederen pakgrage stuurwiel geeft een sportief tintje aan de verder professioneel functionele ambiance. Na druk op de startknop licht het digitale dashboard mooi op en rondt samen met de brede hooggeplaatste monitor het plaatje af. En ja! Het is een automaat (6). Wat een gemak en rust.

Hoe ziet de nieuwe Kona eruit?
Géén 13e in een SUV dozijn. Het betreft een flinke auto waarop een dynamisch oplopende chroomslash en enkele geraffineerde plaatwerkplooien de grote vlakken wat verluchtigen. Opvallend detail vormen de art deco koplampen, apart! De Kona rolt op vrij ingewikkeld ontworpen lichtmetalen 18 inch wielen met breed rubber. Hoewel veel dingen vrijwel eeuwig hetzelfde blijven is het de denkers bij Hyundai dan toch gelukt om de selectiehendel voor de automaat een geheel eigen exclusieve vorm mee te geven. Met verlichte pijlen in welke richting je gaat. Die hendel oogt als een te dikke sleutel deels achter het stuurwiel en je moet hem draaien. Het is even wennen en soms bedekt de stuurwielspaak het beeld. Handig enerzijds dus, onhandig anderzijds.

Vlot mee streamen
Probleemloos kunnen er 5 mensen mee. Hun benodigdheden voor een korte of langere trip gaan in de 407 dm3 grote variabele tot 1.300 dm3 uit te breiden berging. ‘Mijn’ Sky doet zijn naam eer aan. De laatste oktoberzon geniet ik ten volle. Dak geheel open! De Kona is verrassend lichtvoetig. Met 105 benzine en 59 elektrische PK’s beschik je over voldoende pit onder de rechtervoet om vlot, zelfs zéér vlot mee te streamen met het verkeer. Anderzijds laat zijn hybride zelf opladend karakter je heerlijk geruisloos door de drukke stad cruisen. Geen betoog behoeft het aantal akoestische en visuele oppassers en assistenten. De Kona heeft ze allemaal en ze doen hun werk feilloos. Een belangrijke hulp is de backlook camera. Eenmaal gewend kun je bijna niet meer zonder.

Enkele data
Euro 6, 104 -108 gr. CO2, 165 km/u max., 0 -100 km. in 10,9 sec., 144 +32 Nm koppel, onbeperkte kilometer garantie, 8 jaar batterij garantie, 4,350 m. lang, 1.420 kg. rijklaar gewicht, daklast 80 kg., geremde aanhanger 1.200 kg. Mijn mooie ingetogen kleur ‘Denim Blue Pearl’ á 795 euro. Samengevat: geen sportauto maar een ideale lange afstand renner waar je na …tig kilometer nog als het frisse hoentje uitstapt.

verdere info raadpleeg www.hyundai.nl