Hyundai onthult IONIQ 5-robotaxi

 

Hyundai heeft een nieuwe stap gezet op het gebied van geautomatiseerd rijden. Samen met Motional ontwierp het de IONIQ 5-robotaxi, een Level 4 zelfstandig rijdende auto. Motional is een samenwerkingsverband tussen Hyundai en autotechnologieleverancier Aptiv en houdt zich bezig met de ontwikkeling van volledig autonome rijtechnologie.

De robotaxi van Hyundai en Motional is gebaseerd op de volledig elektrische Hyundai IONIQ 5, die eerder dit jaar wereldwijd werd gelanceerd. Het is een Level 4 autonoom rijdend voertuig dat de twee belangrijkste technologieën van toekomstige mobiliteit samenbrengt: elektrificatie en autonomie. De combinatie van deze technologieën kan transport slimmer, veiliger en duurzamer maken. Level 4 betekent dat de automatische piloot van de auto in staat is het voertuig in bijna elk mogelijk scenario te besturen.

De IONIQ 5-robotaxi is ook Motional’s eerste commerciële voertuig en markeert een cruciale mijlpaal in het nog prille bestaan van dit bedrijf. De bedoeling is dat Motional in 2023 begint met het vervoer van passagiers in de IONIQ 5-robotaxi. Daarvoor werkt het samen met taxiplatform en leverancier van technologie voor zelfrijdende auto’s Lyft.

Hyundai zet vaart achter zijn plannen om te transformeren in een Smart Mobility Solution Provider, een topaanbieder op het gebied van slimme mobiliteitsoplossingen, en versnelt zijn inspanningen om technologieën voor autonoom rijden te ontwikkelen. Om de commercialisering van Level 4- en 5-technologieën verder te versnellen, werkt Hyundai samen met partners over de hele wereld.

Motional legt zich erop toe volledig autonome rijtechnologie te ontwikkelen die toonaangevend is in de industrie. De IONIQ 5-robotaxi is daar het meest recente voorbeeld van. De sensoren van het voertuig zijn aan de buitenzijde duidelijk zichtbaar, waardoor de robotaxi gemakkelijk te onderscheiden is van gewone auto’s. De robotaxi is uitgerust met meer dan 30 sensoren – een combinatie van camera’s, radars en lidar – die zorgen voor een haarscherpe 360-gradenwaarneming. Dankzij Motional’s veelgeprezen rijtechnologie kan het voertuig veilig zelfstandig door uitdagende en complexe rijsituaties navigeren.

De IONIQ 5-robotaxi van Hyundai en Motional zal voor het eerst te zien zijn op de internationale autoshow IAA Mobility 2021. De 69ste editie van de IAA vindt dit jaar plaats van 7 t/m 12 september in het Trade Fair Center in München.

Raadpleeg voor meer informatie www.hyundai.nl