Hyundai Tucson N Line Sky
Een van de meest geliefde SUV’s.

(mmv Candy Adam/Foto’s PR)

Hyundai Motor Nederland stelde ons een bovengenoemd 2023 Tucson model ter beschikking voor een rijimpressie. Potloodgrijs gelakt stond hij ons op te wachten met zijn grote imposante wielen (19 inch) en strak gehouden design. Eerste indruk: Wow! Wat een stoere, flitsende auto. Wij reden de Tucson N Line Sky.

Geen ruimte-gebrek
De in-/uitstap van de auto is ruim en makkelijk door o.a. de brede portieren. De stoelen zitten comfortabel, zijn geheel naar jouw wensen in te stellen en voorzien van een fijne lendesteun. Zelfs voor mijn lengte 1.82 is er voldoende beenruimte. De zitting van de stoel had in mijn geval nog iets langer mogen zijn óf met een mogelijkheid deze iets te verlengen. Zoals bijvoorbeeld in de VW Tiguan. Door de hoge zit in de auto kun je het overige verkeer aan alle kanten goed waarnemen. Maar het zicht vanaf voor in de auto naar de achterramen is iets minder door de vrij hoge stoelen. De bekleding van de stoelen is mooi strak gehouden. De rugleuningen kunnen helemaal plat geklapt worden om, indien nodig, een dutje te doen. Ons model was voorzien van zonnescreens achterin.

Grotere kinderen hebben achterin voldoende ruimte. Voor echt langere personen is het daar een beetje passen en meten. Onze uitvoering (N Line Sky) was voorzien van o.a. stoelverwarming, ook achterin, een oplaadpunt voor o.a. je telefoon, een fraai panoramadak (sunroof) dat een zee aan licht doorlaat en een nog meer ruimtelijk gevoel geeft dan de nieuwe Tucson toch al heeft. In het SUV segment is de Hyundai Tucson een geliefd model. De nieuwe 2023 versie biedt alles (en bijna nog meer) dan je je kunt wensen. In deze geschetste uitvoering is de Tucson met een 1.6 turbomotor met 180 pk uitgerust. De prijs voor de Tucson N Line Sky met panoramadak is 49.000 euro.

Minpunt zijn de kleine opbergvakken in de deuren en middenconsole. Net niet diep genoeg om er bijvoorbeeld A4 papieren in te plaatsen of een fles water in te zetten.

Wel even wennen….
De Tucson beschikt over een indrukwekkend dashboard met alle info die je nodig hebt. Over een volledig digitaal instrumentenpaneel (10,25 inch). Dit heeft voor- maar ook wel nadelen. Je hebt tijd nodig om alles tot je te nemen en te leren hoe de systemen precies werken. Misschien voor wat oudere mensen ingewikkeld. Maar je kunt niets terugdraaien, het is de huidige tijd. Het stuurwiel ligt prettig in je handen. Als je de richtingaanwijzer gebruikt verschijnt er in het dashboard een groot rondje met een camerabeeld van de zijkant van de auto zodat je goed kunt zien wat er naast je op de weg loos is. Leuk en handig is het navigatiesysteem dat je ook dmv spraak-commando’s in werking kunt stellen. Zaken die bijdragen aan extra veiligheid in het drukke verkeer.

Nu het rijden…..
Ronduit een feest was het rijden met de 2023 Tucson. De auto ligt vast op de weg, ook bij hoge snelheden. Bochten neemt hij perfect en blijft daarin stabiel. Hij trekt zeer snel op (0-100km/u 8,0 sec.) en blijft, zo je wilt, lang en snel doortrekken én doet z’n werk zo goed als geruisloos. Wel moet je wennen aan de nieuwe manier van cruise-control. Ook de lane-assist en alle handelingen die deze auto zelf doet, om je bijvoorbeeld te corrigeren, vraagt om gewenning. Veiligheid staat ook bij Hyundai hoog in het vaandel zo blijkt wel. Tot slot, je beschikt in de nieuwe Tucson over een immens grote en makkelijk te beladen bagageruimte. Inhoud varieert van 616 – 1.795 l.

In de nieuwe Tucson hybrid oogt alles plezierig, je voelt je veilig en het mooie van hybrid is dat de kosten van benzine-verbruik laag zijn. Wij hebben 120 euro getankt en 1090 km gereden.

Enkele gegevens
Hyundai Tucson 2023: 5-deurs. In vijf uitvoeringen leverbaar. Standaard al rijkelijk uitgerust. Volledig digitaal instrumentenpaneel 10,25 inch en verschillende veiligheids- en rij-assistentie-systemen. De topuitvoering N Line onderscheidt zich door een sportief N Line interieur en exterieur. Door o.a. 19 inch lichtmetalen N Line velgen. Er zijn drie geëlektrificeerde aandrijflijnen: 1.6 GDi Smart-stream benzinemotor met 48 volt mild hybrid-technologie en een als hybride-versie en een als plug-in hybride versie. Kijk voor meer info: www.hyundai.nl