Jaguar E-Pace P300e R-Dynamics SE
‘n Trendy fastback!

(Tekst Anjès Verhey/Foto’s Rob Verhey)

Met elk nieuw model neemt het Jaguar-design team meer afstand van het geliefde onder Sir William Lyons geconcipieerde Jaguar idioom. Moderne Jaguars zijn grote indrukwekkende auto’s waarin de haute volée zich als voorheen thuis voelt. Men concurreert op een betrekkelijk overzichtelijke markt alwaar Zweeds en Duits edelmetaal eveneens hoge ogen gooit.

De Jaguars van nu moeten het hebben van de naam en de hoogst moderne elektrische en elektronische techniek. Maar ook van tadeloze afwerking en oogstrelend mooie toegepaste materialen. Met dit in ‘t achterhoofd sta ik oog in oog met een in vurig rood metallic gelakte trendy fastback. De ‘snelle’ rug is anno 2023 weer helemaal reçu in het grote segment. Binnen is eveneens niet beknibbeld op de bij Jaguar passende luxe. Die is wel verpakt in een gedistingeerde aanpak. ‘Solide’ is het woord dat opkomt bij instellen en aanraken van voor snel en comfortabel rijden benodigde elementen.

Wat antecedenten.
Deze Jaguar is een plug-in hybride. Geheel elektrisch rijden bij mooi weer is 73 kilometer van huis raken mogelijk. In combinatie met de 1.5 liter viercilindermotor gaat er 207 PK naar de wielen. De geweldige bijna Amerikaanse trekkracht bereikt tussen 1.600 en 4.500 tpm 540 Nm! Alle zeilen bij is op de Autobahn een topsnelheid van 216 km/u mogelijk en de ‘100’ bereikt deze uitvoering, 2.173 (leeg) wegende wagen, in 6,5 sec. Met het variabel in benodigde kracht toenemende stuur draai je de Jag in 11,63 m. helemaal om. Tja, moet Bles tenslotte mee naar dat springconcours dan mag hij, plus vervoer, geremd niet meer dan 1.600 kilo wegen.

Over duurzaam gesproken…
In de normale zonder omklappen berging gaat via de enorme klep bijna 500dm3 bagage mee. Wat rest is een relaas over hoe strak de grote banden de hoge koets de bocht omzetten. De auto geeft op hoge snelheid wat windgeruis door. Op pleinen en rotondes dien je op te passen met de dode hoek. Tot slot lees je op de enigszins ingewikkeld te managen monitor dat dit verheven plezier bij inzet van de E-motor door elkaar maar 4,7 liter/100km. nodig heeft. Dat is duurzaam. Voor meer info raadpleeg www.jaguar.nl