Jaguar E-Pace R-Dynamic SE P300 E AWD
Deze ‘Cat’ niet voor de poes!

 

(Door Anjès Verhey/Foto’s Rob Verhey en PR)

Dit wordt moeilijk. In mijn achterhoofd ziet een Jaguar er nog altijd uit als onze XJ6 en latere XJ12. En nu sta ik voor de in Firenze Red gedompelde E-Pace. Een dynamisch getekende grote Jaguar die met zijn fastback de trend in de upper-class volgt.

Het standaard Black Pack alsmede de 20 inch Gloss Black lightmetals onderstrepen het allround karakter dat door Allwheel drive en de voortreffelijk functionerende 8 traps transmissie wordt vervolmaakt.

Dan maar de Autobahn opgezocht…
Vanaf de zwartglanzende grille gromt een bescheiden ‘growler’ mij aan. Sportief telt niet meer voor een auto in een land waar je ofwel in de rij rijdt ofwel in de file staat. Maar sportief oogt de Jaguar E-Pace wel en laat zich later op de Germaanse Autobahn ook als zodanig kennen. De voor een Jaguar verwachte zes- of achtcilinder-motor is in de realiteit een 1.5 liter vierpitter die in combinatie met een krachtige E-motor (plug in hybrid) goed is voor 309 pk. Ruim voldoende voor een auto die leeg 2.098 kg. in de schaal werpt. Echte topsnelheid 216 km/u en de sprint naar 100 kost 6,5 seconden. Door elkaar verbruik tussen 7 en 12 liter per 100 kilometer (afgelezen op de eco-monitor).

Dat wil wél!
Alhoewel het interieur niet echt uitblinkt door verrassend mooi houtgebruik wordt de black in black ambiance toch enigszins des Jaguar’s. Dit door toepassing van brushed en not brushed metalen detaillering alsmede door de double sticks die zitmeubliair en dash-/wandbekleding siert. De 12-voudige verstelbare captainsseat (á 380 euro) is evenals de overige zitplaatsen in Duo Leather Ebony gestoken. Bij vierpersoonsbezetting gaat er achterin de hatch 610 liter (of VDA 494) mee. De paardentrailer mag tot 1.600 kg. geremd erachter gekoppeld worden. De Jaguar E-Pace heeft tussen 1.600 en 4.500 tpm 540 Nm trekkracht. Verdeeld over vier wielen, dat wil wél!

Wat mij echt opvalt is het easy rijgedrag, de directe besturing, het fijn pakkende multi-stuurwiel en de prachtige selectiehendel. Bovendien het lichte gemak waarmee je de auto door druk stadsverkeer laveert. Evenzo de rust in het goed toegankelijke royale interieur. Ook op hogere snelheid.

Tja, dan het management.
In de meeste gevallen kun je met een lichte vingertouch handelen. Voor oudere Jag-ers is het wellicht een tikje gecompliceerd daarmee te handelen. Zij zullen zeker baat hebben bij een intensievere dealerbegeleiding om zich deze actuele moderne systemen eigen te maken. Kwestie van gewenning, dat wel. Zoals ik soms van wat oudere kennissen verneem laten zij die systeem-mogelijkheden liever links liggen omdat ze (o.a. top Audi’s en BMW’s rijders) er weinig tot niets van begrijpen en/of niet mee kunnen omgaan. Eigenlijk geldt dit ook voor de oplaadkabel (voor thuis opladen) achterin. Het ‘gemartel’ met die kabels in de regen en wind trekt o.a. dames en oudere heren minder aan.

Tenslotte…
Wat kost deze uiterst plezierige mooie vierdeurs Jaguar hatchback? Compleet maar niet extravagant uitgerust staat hij vanaf 55.771 euro geprijsd. Echter dan komt de belasting en het rijklaar maken er nog bij en voldoe je 76.561 euro. Maar dan heb je wel een echte Jaguar voor je deur of op je oprit staan!

Zie voor verdere info www.jaguar.nl