Kas Haverkort sluit seizoen op Hockenheim af met poleposition en podium

Kas Haverkort heeft op het circuit van Hockenheim tijdens de laatste ronde van het Formula Regional European Championship by Alpine met een derde plaats opnieuw een podium gescoord. Het 19-jarige TeamNL-talent startte de race als vierde, was voortdurend in de kopgroep te vinden om in de slotfase op te rukken naar plek drie. In de kwalificatie voor de eerste race van het weekend had Haverkort een prachtige poleposition voor zich opgeëist. De Van Amersfoort Racing-rijder kon deze positie echter niet vasthouden en moest zich in een moeilijke race tevreden stellen met plek vijf. In de eindstand van het kampioenschap legde Haverkort, met vijf podiumposities en dertien puntenfinishes, beslag op plek vier.

Een week na zijn fraaie zege op Circuit Zandvoort mocht Kas Haverkort op de Hockenheimring meteen weer de baan op voor de tiende en laatste ronde van het Formula Regional European Championship by Alpine. De vrije trainingen werden onder uiterst wisselende omstandigheden afgewerkt. Bij de kwalificaties was het echter droog en daarin liet Haverkort meteen zien zijn snelheid van Zandvoort naar Hockenheim meegenomen te hebben. In de kwalificatie voor de tweede race klokte het 19-jarige TeamNL-talent in zijn groep de tweede tijd, goed voor een vierde startpositie voor de wedstrijd van zondag. In de kwalificatie voor race één deed Haverkort het nog een stukje beter, zette niet alleen de snelste tijd in zijn groep, maar ook de snelste tijd van het gehele 33 auto’s tellende veld op de klokken. Daarmee eiste de Van Amersfoort Racing-piloot voor race één de poleposition voor zich op.

Door een iets mindere start kon Haverkort zijn positie op de eerste rij niet verzilveren en kwam als derde uit de openingsronde het rechte stuk weer op. De VAR-piloot leek wat last te hebben van onderstuur, werd terugverwezen naar plek vier, om even later bij het opkomen van het rechte stuk zelfs naast de baan te schieten. Ondanks een sprong met vier wielen los van de grond wist Haverkort zijn auto in bedwang te houden en weer de baan op te sturen. Het uitstapje wierp hem wel terug naar plek zes. In de slotronde kon het TeamNL-talent nog profiteren van een remfout van een rijder voor hem en passeerde zo als vijfde de finish, uiteraard niet de positie waarop hij vanaf poleposition gestart, gehoopt had. “De kwalificatie was super. We hadden de auto voor de race zo afgesteld dat ik op kop liggend goed in vrije lucht zou kunnen rijden. Helaas had ik een slechte start en toen bleek dus dat ik met die afstelling in vuile lucht heel veel last had van onderstuur. Ik kreeg de auto bijna de bocht niet in en schoot er ook nog een keer vanaf. Op plek vijf eindigen als je van pole begint, is dan wel teleurstellend”, aldus Haverkort over race één.

In de tweede wedstrijd van het weekend, de laatste van het seizoen 2023, moest de Nederlander vanaf startplek vier aan de race beginnen. Met een goede start zat Haverkort er meteen bij, viel in het gedrang even terug naar plek vijf, maar heroverde direct weer zijn vierde positie. Samen met de top drie wist de VAR-piloot afstand te nemen van de achtervolgers, waarbij Haverkort de snelste raceronde op zijn naam zette. Met een slimme actie lukte het Haverkort in de 14de ronde om de derde positie te veroveren en zat meteen weer in de slipstream van de top twee. Het TeamNL-talent probeerde nog wel druk te zetten op de rijders voor hem, maar het leidende duo maakte in de slotronden geen fouten waardoor Haverkort als derde de finish passeerde. Voor de vijfde keer dit seizoen mocht de Nederlander daarmee op het podium plaatsnemen.

“Ik had nu wel een goede start, zat even klem toen iemand voor me de baan weer opstuurde, maar kon toch plek vier weer terugpakken. Daarna was de snelheid de gehele race heel goed. Het was mooi dat ik in de slotfase nog een plaatsje winst kon boeken, wat belangrijk was voor de eindstand in het kampioenschap. Over het gehele weekend ben ik tevreden. De laatste twee ronden, Zandvoort en Hockenheim, hebben we de snelheid van eerder dit jaar weer gevonden”, keek Haverkort tevreden op het eind van het seizoen terug.

In de eindstand van het kampioenschap legde Haverkort zoals gemeld beslag op de vierde positie. Doorslaggevend daarvoor was de inhaalactie in de slotfase van race twee waarbij Haverkort van positie wisselde met Rafael Camara, zijn directe concurrent in de strijd om plek vier. Die viel nu met één punt verschil in handen van Haverkort.

Na zijn twee derde plaatsen op Circuit Zandvoort had Laurens van Hoepen het op Hockenheim een stuk lastiger. De 18-jarige rijder die uitkomt voor ART Grand Prix startte de eerste race vanaf plek elf en pakte met een negende positie aan de finish in ieder geval nog een paar punten mee. In race twee moest Van Hoepen vanaf plek zestien beginnen, rukte keurig op naar plek elf, maar moest vervolgens stoppen voor een rijder die vlak voor zijn neus spinde. Het wierp de Nederlander terug tot buiten de top twintig waarna hij toch nog als achttiende de finish passeerde.