Kia Niro 1.6 GDI Hybrid DCT6 Launch Edition
Geperfectioneerd

(Tekst en foto’s Jan van Oostende//PA to Anjès)

Ik had bij aankomst bij Kia Nederland de huidige goedverkochte Kia Niro Hybrid in mijn gedachten. Maar was zeer aangenaam verrast toen ik deze geheel vernieuwde Kia Niro Hybird zag. Deze wagen is in een geheel nieuw jasje gestoken en ziet er zeer fraai uit. “Wat moet je zoal vernieuwen” dacht ik, dan alleen het uiterlijk. Maar Kia heeft deze Niro verder technisch verbeterd.

Ruim van binnen
Na het een en ander uitgelegd gekregen te hebben over het instrumentarium, kwam ik tot de conclusie dat het een mooie ruime auto is. Veel beenruimte voorin en ook genoeg been ruimte voor de achterpassagiers. Aan kofferruimte geen gebrek. De achterbank is in twee delen neerklapbaar zodat er op vakantie genoeg meegenomen kan worden. Over de middenconsole is ook prima nagedacht, de tablet kan erin opgeborgen worden. Zelfs de smartphone kan opgeladen worden tijdens het rijden. Drie USB-C aansluitpunten, zeker niet onbelangrijk in dit smartphone tijdperk. Maar gelukkig is er ook aan een ouderwetse 12V aansluiting gedacht

Werkelijk aan alles is gedacht bij deze versie. Veel is heel goed te bedienen waardoor het een plezier is om ermee te spelen en te ontdekken voordat je met deze auto op pad gaat. Alles op het dashbord is heel uitstekend leesbaar. Het geluid van het Harman Kardon geluidssysteem is overweldigend te noemen. Lekker genieten van je eigen muziek, maar ook de zenderkeuze is reuze. Voor ieder wat wils.

Time to drive
Rustig wegzoevend komt de motor erbij als je boven een bepaalde snelheid komt. Wat een stilte is dit binnen in de auto geworden, meestal maakt het een hoop lawaai, maar niets van dit alles. De auto rijdt soepel en vlotjes over de Nederlandse wegen als het geen file tijd is, dan is automatisch rijden juist weer heerlijk. De Kia doorloopt de versnellingen zonder dat je ook maar wat merkt, “heerlijk”. Met alle elektronische ogen houdt hij het verkeer om je heen nauwlettend in de gaten, Waarschuwt waar nodig zodat je de aandacht bij het verkeer behoud. Soms waarschuwt hij iets te vaak, terwijl het voor de bestuurder veilig is, maar de auto denkt daar anders over. Zelfs het in de juiste rijbaan houden is gaaf, je kan zelfs even de handen van het stuur halen om een knopje te bedienen (temp. of volume). Kortom veiligheid staat voorop.

Zuinigheid staat voorop
De Kia Niro Hybrid staat bekend om zijn zuinigheid in verbruik. Met de 1.6 GDI benzine motor (204 PK) en de Hybride (64,8 Kwh) en een gewicht van 1657 kg zou je denken dat hij meer verbruikt. Niets is minder waar. Tijdens deze test heb ik mij netjes aan de snelheid gehouden. Zeker vanwege de behoorlijk hoge benzineprijzen, wilde ik toch weten of dit het geval is. Met net iets meer dan 400 testkilometers op de teller en 17 liter getankt kwam ik op een gemiddeld verbruik van 1 liter op 22 kilometer met de Hybrid meegerekend in de gebieden waar je maar 30 of 50 km/h mag. De iets vlottere rijder zal lagere gemiddelde behalen.

Eindconclusie
De nieuwe Kia Niro is zeker een hele mooie en technisch vernuftige auto geworden, met veel veiligheidssystemen. Deze testversie heeft o.a. rijbaanassistentie (LKAS), adaptive cruise control met navigatie ondersteuning, vermoeidheidsherkenning incl. waarschuwing bij vertrekkende voorligger, autonome noodremassistentie inclusief voetgangers- en fietserdetectie, en nog veel meer om te vermelden. Nog even terugkomen op de zuinigheid van de Niro, door de combinatie benzine/hybrid is het een zuinige auto. Met meer dan 50.000 verkochte auto’s van het oude model, denk ik dat Kia deze weg zal voort zetten.

Er is al een Kia Niro vanaf € 31.995,= euro.

Prijs van de testversie € 41.890,= euro. Voor deze prijs heb je heel veel luxe.

Meer informatie kunt u vinden op www.kia.nl