Kia Niro PlugIn Hybrid
Stoere bolster, volop pit

(door Anjès Verhey/Foto’s Rob Verhey)

De jongste Niro PlugIn hybride is een stevig op de weg gezette vijfzitter en rangeert onder de compacte SUV’s. Stoer en op het oog een beetje heavy duty. Ook op het binnenwerk heeft Kia uitstekend werk verricht. Heel doordacht verloopt de dashplank zijdelings in de portieren, vormt aldaar een goedgeplaatste “greep” en biedt optimaal plaats aan de elektrische raam/spiegelbediening.

Altijd lof, maar…
Van ons krijgt Kia altijd lof waar het de begrijpelijke mensvriendelijke bediening en plaatsing van en in een model betreft. Dit keer een beetje straf. De klimaatregeling is, met name tijdens rijden, te gecompliceerd en heeft een overbodige handeling nodig. Elke blik (van de bestuurder) van de weg, hoe kort ook, kan fataal zijn in ons immens drukke verkeer. Waarom niet gewoon twee draaiknoppen: temperatuur en blazer alsmede knopjes voor interne circulatie en airco. Ik weet het, je went aan alles. Maar niet iedere Kia koper is jong en vertrouwd met de (aller)nieuwste systemen. Je wilt als merk toch ook belangstellenden aantrekken die al wat in leeftijd zijn gevorderd.

Enkele gegevens
De zit in de veelvuldig verstelbare stoel is “lange-zit” bestendig. Mede dankzij het lage geluidsniveau van de motor en het onvolprezen gemak van de zestraps automaat geeft de Niro je een hoog comfort gevoel. De auto is bocht vast, iets voorbij neutraal stevig, precies op snelheid en het is pinken werk tijdens parkeren. De steeds kwistiger rondgestrooide verkeersbelemmerende hobbels en chicanes neemt de Niro gelaten. Het is geen sportwagen maar er zit wel gecombineerde 183 pk onder de gasvoet. De 1.6 GDi viercilinder 16-klepper gooit alleen al 141 pk in de schaal. De E-sectie vult dat aan (83KW). De batterij weegt 111 kg. Volladen plug in duurt 3 uur en 10 minuten. Daarmee heb je een vol elektrische actieradius van 59-65 km. (o.a. afhankelijk van wielmaat/weersomstandigheden)). Op 16-inch wielen 168 km/u, op 18 inch 161 km/u max. snelheid. 0-100 Neemt 9,5 sec. Gemiddelde CO2 uitstoot 18-22 gr./km. De benzinetank bevat 37 liter. Het (gecombineerde) verbruik bedraagt 0,8=1 liter/100km! Op de auto heb je 7 jaar garantie. De eerste 3 jaar zonder kilometerbeperking. De Niro weegt 1.494 kg. en trekt een geremde aanhanger tot 1.300 kg. Het plug in systeem volgt per vrij stugge kabel. Het is in zomerse droge weersomstandigheden een “sinecure” maar een uitdaging in regen, storm, ijzel en sneeuw. In tegenstelling tot de full hybride Niro slokt de hybride plug in Niro natuurlijk wat ruimte op van het bagagecompartiment waarin de kabel dient te worden opgeborgen.

Samengevat:
De Niro luistert naar Euro 6 en blijft in mijn geheugen hangen als een attractieve, ruime, doelmatige auto. Hij trekt veel ogen van jongere passanten maar evenzo van al wat oudere “omkijkers” zo hebben wij ervaren tijdens ons weekje rijden. Samengevat: Kia Niro, stoere bolster, volop pit en een schone belevenis.

Overige info vindt u op www.kia.nl