Kia Sportage GT-PlusLine 1.6 T-GDi Hybrid AT6 2WD
Stille Kracht

 

(tekst/foto’s Robbert Verheij)

Uitstraling, comfort en betrouwbaarheid komen samen in de nieuwe, inmiddels 5e generatie, Kia Sportage. In 1994 was dit het tweede model van het Zuid-Koreaanse merk dat de Nederlandse markt veroverde door ruimte en compleetheid tegen een betaalbare prijs te bieden in het, toen nog, nieuwe segment van crossovers en SUV’s. Inmiddels is er een behoorlijke wildgroei binnen deze groep van alleskunners. KIA onderscheidt zich met de nieuwe Sportage door gewaagd en opvallend design in combinatie met compleetheid te bieden. Tijd voor een weekje genieten.

Die eerste Sportage was voor velen een verrassing. Een hoge, flinke auto met moderne ronde vormen die ook nog aantrekkelijk geprijsd was. Eén van de trendsetters voor wat nu een segment is waar de ene SUV over de andere struikelt, bij wijze van spreken.

Vrije hand
Kia heeft zich bij de ontwikkeling van de nieuwe Sportage niet laten tegenhouden en aan de tekentafel de vrije hand genomen in het bedenken en vormgeven van een uiteindelijk futuristisch en flink model SUV. Met een opvallend gestyleerde neus, waarbij de grote honingraatvormige grille en boemerangvormige dagverlichting-kolommen direct in het oog springen. Een lange wielbasis en golvende zijkanten worden aangevuld met grote glaspartijen en een wat, naar mijn smaak, rommelige achterzijde. De auto is mooi in één kleur met de voor deze uitvoering extra lichtmetalen en chromen afwerkingen. Op de achterzijde is hier ook nog eens een zwarte glimmende bumper aan toegevoegd.

Lounge-gevoel
Onze testversie is een milde hybride. Ergens lazen we een stads-SUV, maar dat doet onze Sportage toch echt te kort. De motor heeft 230 PK en de auto is uitgerust met een zestraps automaat. In de stad vult hij de batterij, zodat je op de buitenwegen wat extra kilometers groen kunt afleggen. Na een paar blikken op het exterieur werd het tijd om plaats te nemen. Een goede hoge instap brengt je als bestuurder en voorpassagier in een echte lounge. Brede, ergonomisch aan te passen zetels, een goede middenconsole en royale glaspartij bieden comfort en voldoende veilig overzicht. Aan opbergvakken en -mogelijkheden geen gebrek. De deuren bieden goede vakken, het dashboardkastje is ruim en de middenconsole beschikt over een verbergbaar vak voor mobiel en twee beker/flessenhouders. Niks ontbreekt je aan techniek, bedieningsknoppen en -systemen om je rit naar jouw wens in te stellen. Stoelverwarming, geheugenstand stoelen en stuurverwarming zorgen binnen no-time (het waren nog wat koude dagen) voor een fijn en comfortabel gevoel om op pad te gaan.

Uitschakelen kan…
Tijd om op pad te gaan. Het kost even tijd om je wegwijs te maken met alle techniek, knoppen en bedieningsmogelijkheden in deze moderne Sportage. Naast de inmiddels niet meer te vermijden digitale schermen heeft de auto (met de opties in deze testversie) een breed scala aan veiligheidssystemen. Je kunt ze middels een menu naar wens in- of uitschakelen, want soms werken ze behoorlijk storend. Zoals de inlane-waarschuwing, die bij elke witte lijn of streep op het wegdek corrigeert en een signaal afgeeft. Op de middenconsole de start/stop-knop en een simpel bedienbare draaiknop voor de automaat. De motor slaat geruisloos aan, door het oplichten van de digitale schermen beseffen we dat hij draait!

Nederlandse berg
Soepel en licht gaan we op weg. Behoorlijk opvallend, want het is een grote jongen met een flink aantal PK’s onder de kap. We verlaten via een aantal boswegen onze habitat en zoeken naar een avontuurlijk gebied om de Sportage eens op alle terreinen te ervaren. De Holterberg en het Sallandse Heuvelgebied is ons doel. Op de autowegen leidend naar dit prachtige Hollands natuurgebied is het een stille reisgenoot. Soepel sturend, een strak zicht rondom en niet vermoeiende stoelen. Het stuur vind ik persoonlijk iets te groot. Via een flink slingerende weg door heide, bossen en over diverse heuvels rijden we van Holten naar Nijverdal en Rijssen. Bij wegrijden en bij lagere toeren bemerken we de ondersteuning van de hybride, die iets terughoudend overkomt. Zodra je het gas dieper indrukt pakt hij weer soepel verder.

Compleet en betrouwbaar
Binnen het segment van milde hybride SUV’s heeft de Sportage veel geduchte concurrenten. Het is op dit moment een geliefd en gewild model, o.a. voor gezins-doeleinden. Denk aan vakanties bijvoorbeeld. De nieuwe Kia Sportage is compleet, opvallend, stil en viel ons op met zijn 230 paardenkrachten die hem bij onder andere inhalen betrouwbaar maken.

Al met al is het auto met modern design, kwalitatief hoogstaande techniek en bovenal compleet gebruiksgemak. Een fijne en vlotte auto die ook voor een afwisselend autorondreis de perfecte metgezel is. De 1.6 verbruikte gemiddeld tijdens onze testweek 6.4 liter benzine op 100 kilometer.

+ Modern design, complete uitrusting, overzichtelijk dashboard;
+ Comfortabel zitten, bedienen en sturen;
+ Stille motorisatie.

– Veel concurrentie binnen het segment,
– Basisprijs redelijk, optiepakket ons testmodel prijzig
– Beenruimte achterin voor langere passagiers
– Grote draaicirkel

Prijs testauto: € 47.690,–. Een Kia Sportage is er al vanaf € 34.995,–

Raadpleeg voor meer informatie www.kia.nl