Kia XCeed GT-PlusLine
Green Machine

 

(Tekst Anjès Verhey/Foto’s Rob Verhey)

In ons vaak sombere natte klimaat kiezen heel wat automobilisten voor een grijze of zwarte auto. Dat is niet zo veilig maar wel chique. Voor de nieuwe sportief ogende XCeed brak Kia met deze traditie. Ik verheug me dan ook om in een Celadon Spirit Green auto, á 795 euro extra, op pad te gaan.

Redelijk geprijsd
De door Kia Nederland mij ter beschikking gestelde XCeed is een GT-PlusLine uitvoering. Komt inclusief alle belastingen en een regiment aan uitrusting, waar je U tegen zegt, op een redelijke 42.490 euro uit. Je hebt daarvoor niet alleen een heel mooie, niet snel vervelende auto, maar ook de wetenschap dat er eigenlijk niets te wensen overblijft. Bovendien 7 jaar garantie én Kia Wegenhulp én nog een groot aantal garanties waarvoor het bestek hier, evenals voor alle opties en uitrustingsdetails, te klein is. Onderaan mijn verslag lees je waar verdere info te vinden is.

Kia is ‘hot’; ook in ons land. Dat word je niet zomaar of omdat je weinig kost. Nee, Kia levert auto’s van onberispelijke kwaliteit en auto’s die door prestaties, duidelijke eenvoudige bediening en comfortabele inrichting behoorlijk uitblinken. Dat kwam ik in de rij-praktijk inderdaad allemaal tegen.

Een echte verleider….
Waar en wanneer kun je nog van rijplezier genieten? Overvolle wegen, gestreste medeweggebruikers, onnoemelijke aantallen vaak onlogische verkeershindernissen. We rijden met z’n allen permanent in de rij. Desondanks wist de XCeed mij meermaals te verleiden om zómaar een ontspannen ritje te maken. Een stille binnenweg pakken in niemandsland en de volgende keer gas intrappen op de redelijk verlaten Duitse Autobahn, net over de grens bij Emmerich am Rhein. De 1.5 liter turbomotor met directe brandstofinjectie reageert alert en voert de 1.300 kilo lichte koets voldoende snel over het asfalt. Het gaat om 160 pk bij bescheiden 5.500 tpm en een mooi koppel van 253 Nm al beschikbaar bij 1.500 tpm.

7-Traps automaat!
Een asset dat medeverantwoordelijk is voor mijn enthousiasme is de 7-traps dubbel koppelende automatische transmissie. De stoelverwarming functioneert al snel (ook achterin de wagen). De wide-screen monitor verdient een pluim. Werkelijk superdoeltreffende touch- en drukknopbediening. Het perfect veilig kunnen managen van klima/ventilatie zijn ook redenen om, hoe ouderwets ook, een blijde rijder te zijn.

GT-PlusLine is the name of this game!
Dat wil zeggen dat je in deze XCeed niet alleen over alle ca. 80 interessante, mooie en nuttige extra’s van Comfort-Line, Dynamic-Line (Plus), Executive-Line en de GT-Line beschikt maar er nog 6 goodies bij ontvangt. Zoals intelligente parkeerassistentie, elektrisch instelbare captains seat met Memory en JBL Premium Sound System.

Keuze uit 7 kleuren
O ja, met de stuurwippers kun je ook zelf door de zeven verzetten flitsen. Kia heeft 7 fenomenale chique of wilde lakkleuren ter beschikking voor je auto. Aan jou de keuze! De 18 inch light weight velgen, zwart met zilver, laten zich makkelijk reinigen. Remstof zet zich er nauwelijks op af.

Is dan alles 100%?
Je stapt makkelijk in en uit via de ruime portieren, maar pas op met je hoofd! Dat is de prijs voor die fraaie sportieve lijn van de auto. Is dan alles 100%? Nee, een verbeteringspuntje betreft de rood-op-zwarte temperatuurcijfers op de ideale draaiknoppen. Onder omstandigheden en met name tijdens het rijden wat moeilijk afleesbaar. Verder valt er weinig tot niets te mekkeren over deze Green Machine.

Raadpleeg voor meer informatie www.kia.nl