Knappe prestaties GR Yaris Challenge in Twente Rally

De Rocar-Tech Twente Rally kende een vrij bizar verloop, met enkele zware crashes en een onverwachte top-3. De GR Yaris Challenge heeft met Yannick Vrielink een meer dan verdiende Nederlands Rally Kampioen in de gelederen. Na een sterk seizoen prolongeerde Vrielink zijn titel in de GR Yaris Challenge, maar voegde daar nog een drietal aan toe: Nederlands Rally Kampioen, Junior Rally Kampioen en winnaar van de NC2/RC2 klasse. Maar ook de andere Yaris-rijders deden van zich spreken met prima prestaties in het algemeen klassement. Roel van der Zanden werd tweede in de Challenge, Niek Oude Luttikhuis was voor het eerst sinds een jaar ook weer van de partij. Na een sterk optreden moest de GR Yaris van Rick Arendsen zondagmiddag zijn meerdere erkennen in een boom…! Dat betekende helaas ‘einde rally’ voor de sympathieke vader en zoon-equipe.

De Rocar-Tech Twente Rally startte zaterdagavond na veel regen op onvoorspelbare en soms spekgladde wegen. Zondagochtend lagen de klassementsproeven er nog glad bij, maar gedurende de dag verbeterde het weer en droogde de rallyroute op. Met een recordaantal inschrijvingen was de competitie in Twente net als vorige maand in Hellendoorn stevig. Helaas werd de rally overschaduwd door een paar heftige ongevallen, waardoor ook enkele klassementsproeven moesten worden geneutraliseerd. De rally eindigde in een zege voor Gert-Jan Kobus, met de Zweedse veteraan Stig Andervang op plek twee en Ingo ten Vregelaar op de derde plaats.

Yannick Vrielink, dit keer genavigeerd door Sander van Barschot, was weer een klasse apart. Met enkele top-5 klasseringen maakte hij indruk, maar zondagmiddag moest hij gas terugnemen toen de ophanging van de versnellingsbak speling vertoonde. Dat werd op de eerstvolgende service knap gerepareerd en kon de negende plek in het algemeen klassement worden verdedigd. Hij kwam glunderend als de nieuwe Nederlandse Rally Kampioen over de finish. Roel van der Zanden en Gijs Boom kenden een (vrijwel) foutloze rally en vermaakten zich vooral op de onverharde passages. Niek Oude Luttikhuis kwam zondag allengs beter in zijn ritme en leverde mooie strijd met Van der Zande voor een top-20 klassering. Helaas was de equipe Arendsen toen al van het strijdtoneel verdwenen na een remprobleem op KP10.

Over de Toyota GR Yaris
Afgeleid van de WRC-winnende Yaris van het Toyota Gazoo Racing World Rally Team is de GR Yaris een volbloed sportwagen. De Challenge-versie werd door HWM aangepast voor gebruik in de rallysport. Met een 1,6 liter driecilinder turbomotor levert de vierwielaangedreven GR Yaris in rallytrim zo’n 260 pk en komt daarmee op elke ondergrond tot fenomenale prestaties. “De GR Yaris biedt enorm veel waar voor zijn geld, want de aanschafprijs is relatief laag en de ‘running costs’ vallen ook mee,” aldus een tevreden Hans Weijs na het tweede volledige seizoen. “Volgend jaar gaan we met meer equipes het derde seizoen in.”

Uitslag Twente Rally – GR Yaris Challenge:
1. Yannick Vrielink/Sander van Barschot
2. Roel van der Zanden/Gijs Boom
3. Niek Oude Luttikhuis/Wilbert van den Burg

Uitgevallen: Rick Arendsen/Edwin Arendsen

Eindtand GR Yaris Challenge na 5 wedstrijden:
1. Yannick Vrielink, 150 punten (Kampioen)
2. Roel van der Zanden, 94 punten
3. Eduard Eertink, 77 punten
4. Rick Arendsen, 61 punten
5. Niek Oude Luttikhuis, 20 punten
6. Jan van Gerven, 5 punten

Foto’s: Erik van ’t Land/RallyPicture