Mercedes-Benz A180 AMG-Line
Evolutietheorie

 

(Tekst Anjès Verhey/Foto’s Rob Verhey + PR)

Met enige weemoed denk ik terug aan de eerste A-klasse. Net geen SUV, ‘n beetje pummelig, wat hoog voor een makkelijke in-/uitstap en halfautomatisch voor de rust van de bestuurder. Geliefd bij senioren maar evenzo bij anderen, bijvoorbeeld kieskeurige jongeren. Volgens Darwin’s theorie evolueren alle levende wezens als er maar voldoende tijd overheen gaat. Voor door de mens bedachte en gemaakte dingen geldt hetzelfde. Alleen hebben wij daar zelf, voor wat de tijd betreft, het zeggen.

Compleet ander model
Zo komt het dat ik onlangs werd geconfronteerd met een vrijwel als zodanig onherkenbare nazaat van die eerste A-Klasse van Mercedes-Benz. Een lage, lange, slanke sportlimousine die met zijn terughoudende imposante design het ware Mercedes-gevoel oproept. Voor wie dit model te jong, te sportief overkomt is er nog steeds de royale, universele B-klasse. Binnen zet het rustige ontwerp zich voort en ziet alles er solide uit en geeft je bij aanraking het idee dat het voor de eeuwigheid is geschapen. Doe zo’n deur eens dicht en pak dat stevige stuurwiel eens beet. Maar pas op! Ik ontving mijn eerste ‘kopstoot’ al bij instappen onder het laag gerealiseerde dak.

Enkele correcties?
Zelfs deze auto vraagt om enkele correcties. Beginnen we met de glanzend zwarte 19-inch velgen. Mooi uiteraard om te zien. Maat meer spaken heeft alleen een fietswiel. Je wilt ze toch schoonhouden en dat vraagt om een geregelde uitdaging. Mijn A180 AMG, in Mercedes zilver-grijs, ging mee op een langere reis. Dan kom je de wat lastig afleesbare belettering van de in zilver uitgevoerde verwarming-/ventilatiebediening tegen. En, als je alleen bent, is het lastig om precies te mikken op het touch-display. Maar dit laatste geldt voor vele nieuwe auto’s.

Opwindende motorisering…
De A-Klasse limousine uitvoering heeft een feilloos bochtengedrag en een daarbij behorend accuraat en gevoelvol stuurkarakter. Bij de start is een goed doserende gasvoet van belang. Want wat de 1.6 l motor aan power op de weg zet is telkens weer een opwindende verrassing. De startprocedure vergt evenals het uitschakelen van de motor een korte gewenning.

Zoveel Mercedes-Benz mag best wat kosten. Basisprijs is (o.b.v.2022) 47.086 euro. Inclusief al heel wat extra’s. Waaronder de zeventrapsautomaat, de automatische ‘Thermotronic’ klimaatregeling, licht- en zichtpakket en het MBUX multi-media systeem. Een Premium Plus Pack, 19-inch velgen, een Night pakket en smartphone integratie vervolmaken je A-Klasse en tillen de prijs naar 54.607 euro. De prijs is inclusief BTW/BPM.

Voor meer info raadpleeg www.mercedes-benz.nl