Nederlandse coureurs in Porsche Mobil 1 Supercup voor de “ultieme kick” naar Monaco

 

Het lange weekeinde rond Hemelvaartsdag is in de Formule 1 traditioneel de datum van de Grand Prix van Monaco, maar ook in de Porsche Mobil 1 Supercup staat deze klassieker op de kalender. Het stratencircuit in het prinsdom is aanstaande zondag (29 mei) de locatie voor de tweede race van het seizoen. Opnieuw staan er negen Nederlandse rijders aan de start, van wie er twee, titelverdediger Larry ten Voorde (Team GP Elite) en Jaap van Lagen (Martinet by Alméras), al een keer in Monaco gewonnen hebben. Weer anderen, zoals de beide rijders van Huber Racing, Rudy van Buren en Morris Schuring, en Loek Hartog, uitkomend voor het team Ombra, beleven dit weekeinde hun première in Monaco.

“Racen in Monaco is gewoon de ultieme kick”, zegt Rudy van Buren. De 30-jarige rijder komt vanuit de virtuele racerij, won onder andere de internationale competitie “World’s fastest gamer”, maar laat al een aantal jaren zien dat hij ook met een fysieke raceauto, meer specifiek een Porsche 911 GT3 Cup, op een echt circuit meer dan uitstekend uit de voeten kan. Na twee seizoenen in de Duitse Porsche Carrera Cup rijdt hij dit jaar een dubbel programma, bestaande uit de Duitse cup en de Porsche Mobil 1 Supercup. “Als je écht serieus Porsche-coureur bent, moet je beide series rijden”, zegt hij. “De meeste rijders doen allebei. Vorig jaar, toen ik alleen de Duitse cup reed, had ik tijdens Supercup-races toch vaak het gevoel dat ik daar ook hoorde te zijn. Vandaar dat ik extra blij en dankbaar ben dat het nu is gelukt.” Van Buren begon sterk aan het Supercup-seizoen met de zevende plaats in de regen van Imola en kijkt nu uit naar zijn eerste optreden op een stratencircuit.

“Gezonde spanning”
“Ik ga met een gezonde spanning in de buik naar Monaco toe”, geeft Van Buren toe. “Als je al een paar jaar meeloopt, valt die spanning in de aanloop naar het evenement wel mee, hooguit een gezonde, positieve nervositeit, maar voor Monaco is het toch wel een ander verhaal. Racen in Monaco is gewoon de ultieme kick, dat pakt niemand me meer af. En als ik dan ook nog het weerbericht zie voor dit weekeinde, met flinke kans op regen, dan wordt het echt heel speciaal! Maar goed, ik laat het over me heenkomen. Ik denk dat alles meezit en er een top tien-resutaat in zit, dan ben ik al heel tevreden. Vergeet niet dat alle toppers hier al gereden hebben, en dan zeggen ze wel vaak dat dat niet zoveel uitmaakt, maar die rugzak aan ervaring, zeker op een stratencircuit, speelt toch wel degelijk een rol!”

Dat onderschrijft Larry ten Voorde, twee keer op rij kampioen in de Porsche Mobil 1 Supercup en vorig jaar winnaar in Monaco. “Je mag eindelijk eens gewoon legaal zo hard mogelijk op straat rijden, dat is al leuk”, lacht hij. “En dan de historie, de grote namen die er gereden hebben. Dichtbij de muren, de vangrails, de tunnel is heel gaaf, als je vanuit het donker van de tunnel opeens weer het licht in komt. Plus de hele sfeer eromheen: luxe, klasse, glamour, het publiek dat heel dichtbij komt. Prachtig.”