Negen Nederlanders aan de start bij première Porsche Mobil 1 Supercup op Zandvoort

 

De verwachtingen lopen steeds hoger op, de spanning is bijna voelbaar. De tribunes zijn opgebouwd, de hospitality-units staan er en ook de transportcombinaties van de teams stromen successievelijk binnen: naast de terugkeer van de Formule 1 beleeft CM.com Circuit Zandvoort komend weekeinde ook de Nederlandse première van de Porsche Mobil 1 Supercup. En daarbij staan er maar liefst negen Nederlandse rijders aan de start, een record!

Een week nadat op het circuit van Spa-Francorchamps in de Belgische Ardennen de 300e Porsche Supercup-race in de geschiedenis verreden werd, is er deze week opnieuw sprake van een historisch feit in de snelste merkencup ter wereld, want de Porsche Mobil 1 Supercup was nog niet eerder voor een race in ons land te gast. CM.com Circuit Zandvoort wordt het 23e circuit waar de prestigieuze Porsche-raceklasse een race houdt, Nederland is het 17e land waar een Supercup-wedstrijd plaatsvindt.

“We zijn enorm blij dat we hier in Zandvoort kunnen racen”, zegt Oliver Schwab, als projectleider bij Porsche Motorsport verantwoordelijk voor de Porsche Mobil 1 Supercup. “De Nederlandse fans, de lay-out van het circuit, de ondersteuning van de Nederlandse Porsche-organisatie: dat zijn allemaal factoren die bijdragen aan een hopelijk geslaagde première, waar we erg naar uitkijken!” Schwab onderstreept de belangrijke rol die Nederland al decennialang in de Porsche Mobil 1 Supercup speelt: “Er zijn heel veel Nederlandse rijders die in de loop der jaren aan de klasse hebben deelgenomen en nog deelnemen, evenals diverse teams. En dan ook nog eens heel succesvol, met Patrick Huisman als recordhouder met 24 overwinningen en vier kampioenstitels, maar ook Jeroen Bleekemolen met twee titels, Larry ten Voorde als regerend kampioen en Max van Splunteren met zijn titel in het rookie-klassement.”

Ten Voorde, kopman Team GP Elite, als leider naar thuiswedstrijd
Uiteraard staan Larry ten Voorde en Max van Splunteren, beide uitkomend voor Team GP Elite uit De Rijp, dit weekeinde in Zandvoort aan de start. Ten Voorde, dit seizoen al driemaal winnaar, komt als leider in de tussenstand van de Porsche Mobil 1 Supercup naar zijn thuiswedstrijd. Afgelopen weekeinde op het circuit van Spa-Francorchamps wist Ten Voorde zijn voorsprong op zijn naaste rivaal, de Nieuw Zeelander Jaxon Evans, tot 19 punten te vergroten. De Luxemburgse rijder Dylan Pereira, die de Belgische wedstrijd won, staat derde in de tussenstand, maar heeft al 43 punten achterstand op Ten Voorde, die bij Team GP Elite uiteraard de rol van kopman vervult.

Op vrijdag 3 september wordt van 17.25 tot 18.10 uur de vrije training verreden. Op zaterdag 4 september staat de kwalificatie van 13.45 tot 14.15 uur op het programma. De race wordt verreden over elf ronden en start op zondag 5 september om 12.10 uur. De wedstrijd is live te zien via Ziggo en Eurosport. Bovendien zijn er voor de bezoekers op Zandvoort speciale demonstraties met succesvolle Porsche-raceauto’s, ondermeer uit de historische collectie van de fabriek. Daarbij zullen ook de Nederlandse Supercup-kampioenen Huisman en Bleekemolen een rol vervullen