Nieuwe Nissan Qashqai zit vol met lichtgewicht aluminium

 

Nissan past een grote hoeveelheid lichtgewicht aluminium onderdelen toe voor de nieuwe generatie Qashqai. De nieuwe Qashqai is daarmee de eerste in Europa gebouwde Nissan met vooruitstrevende aluminium technologie. De motorkap, deuren en voorspatborden zijn van een aluminiumlegering gemaakt, waardoor de carrosserie van de nieuwe Qashqai 60 kilogram lichter uitvalt ten opzichte van de vorige generatie Qashqai. Dit verbetert de efficiëntie op het gebied van emissies en maakt ruimte voor meer technologie, waaronder de geëlektrificeerde aandrijflijn van de Qashqai.

Nissan investeert in totaal 52 miljoen pond in de aluminiumproductie in de fabriek in Sunderland. Met dat geld is in 2020 onder meer een tweede, extra grote perslijn gerealiseerd alsook een cycloon. De cycloon is een recyclingtool die schroot met 150 km/u naar buiten blaast en meer dan zeven ton metaal per uur kan verwerken. Dit zorgt voor minder afval en een groener productieproces.

Terwijl motorkappen en deuren in de juist vorm worden gestanst, wordt afvalmateriaal versnipperd en geëxtraheerd, waarbij de aluminiumsoorten gescheiden blijven. De scheiding zorgt ervoor dat Nissan schroot van hoge kwaliteit kan retourneren aan leveranciers. De leveranciers verwerken het gescheiden aluminiumschroot tot platen van aluminiumlegeringen en leveren ze opnieuw aan Nissan voor gebruik in de productie.

Flinke besparingen
Zo is de ‘closed-loop’-cyclus rond, is er minder afval en reduceert de CO2-uitstoot. Dit past perfect in het streven van Nissan om in 2050 CO2-neutraliteit te bereiken in de activiteiten van het bedrijf en de levenscyclus van haar producten. Recycling van aluminiumschroot bespaart meer dan 90% van de energie die nodig is om een vergelijkbare hoeveelheid aluminium uit grondstoffen te halen.

Alan Johnson, Vice President Manufacturing bij Nissan Sunderland, zegt: “We blijven zoeken naar manieren om onze voertuigen en het productieproces duurzamer te maken. Het gebruik en hergebruik van lichtgewicht aluminium in de nieuwe Qashqai is een goed voorbeeld. We blijven de efficiëntie en duurzaamheid van onze productieactiviteiten verbeteren en Sunderland speelt een sleutelrol om onze doelen wat betreft CO2-neutraliteit te bereiken.”

Raadpleeg voor meer informatie www.nissan.nl