Nissan Ariya Evolve 87 KWh – elektrisch
De Ariya heeft het nakijken!

(m.m.v. Candy Adam/Foto’s Candy en PR)

Ik keek uit naar het ophalen van Nissan’s gloednieuwe Ariya , elektrisch, en mijn eerste indruk tijdens de kennismaking op het parkeerterrein van de Nissan Importeur in Amsterdam was zeer positief. Naast de auto staand geeft de Ariya je al een gevoel van “groot en sterk”. Het model is mooi, apart gelijnd en oogt veel bekijks. Als de auto voor de deur geparkeerd stond draaiden voorbijgangers hun hoofd even om. Aldus de Nissan Ariya heeft het nakijken! De velgen maken de look nog extra bijzonder. Kleur: Warm Silver/Black

Even studeren.
Het instappen gaat gemakkelijk en je hoeft de deur niet aan te raken om te ontgrendelen omdat deze automatisch ontgrendelt zodra je in de buurt van de auto komt. Het interieur is rustig maar wel met een luxe uitstraling. De nieuwe auto’s van deze tijd zijn so-wie-so een sprong vooruit gegaan en het “instappen, starten en wegrijden” van vroeger is bij deze nieuwe generaties niet zo simpel omdat je eerst het dashboard en alle knopjes en schermen goed tot je moet nemen. Even studeren dus. De stoelen zitten plezierig. Stevig en prima voor ook langere afstanden. De stoel is op heel veel manieren in te stellen, en de beenruimte is voor langere mensen ruim voldoende. Bij het uitstappen schuift de stoel automatisch iets naar achter toe waardoor uitstappen nog wat makkelijker gaat.

Tegenwoordig zijn er grotere middenconsoles in auto’s aangebracht. Dat is voor mensen met langere armen misschien niet zo prettig omdat de console je dan in de weg zit. Maar daar heeft Nissan bij deze Ariya een mooie oplossing voor bedacht. Met een knop aan de zijkant kun je de console helemaal elektrisch naar voor of achter schuiven. Hierdoor kun je nog meer ruimte creëren op de vloer voor in de auto, die overigens al heel ruim en vlak is. Makkelijk met lange benen maar ook met b.v. boodschappen die je dan links van je naast je voeten kunt zetten. Het schakelen gaat via een handgreep op de middenconsole. Handige opbergvakken in de deuren.

Aan alles is gedacht
Op de middenconsole zitten touch knoppen voor de bediening van het opbergbakje in het midden onder het dashboard. E-padel, auto park en drive mode. Twee bekerhouders en een opbergbak waar je ook je mobiele telefoon kunt neerleggen om op te laden. Het opbergbakje is iets te ver naar achter om er goed in te kunnen kijken of te grijpen. De binnenspiegel is als camera view live tijdens het rijden te gebruiken. Het stuur ligt fijn in je handen met de benodigde bedieningsknoppen voor allerlei acties en informatie over de auto of het rijden. Prettig was dat het dashboard/raam wat lager oogt. Hierdoor heb je goed zicht over de hele voorkant van de auto. Op het dashboard zien we 2 grote displays waarvan 1 in 3 aparte kleinere schermen in te stellen is met al jouw gewenste informatie.

Ouderwets?!
Wat ons opviel was dat ondanks alle moderne bedieningsknoppen de knop voor het volume van de radio een ouderwetse draaiknop is, en daarbij kwam een minpuntje naar voren dat als je hieraan draaide je vinger de touch knop eronder voor de ventilatie makkelijk aanraakte en die dan plots hard ging blazen. De Bose speakers geven een schitterende klank. De sunroof zorgt ervoor dat je nog meer licht en ruimtelijk gevoel krijgt.

De bekleding is in leder, in combinatie met een faux suède en hout op het dashboard en middenconsole en de deuren. De gouden rand die langs het dashboard loopt geeft weer een extra luxe uitstraling. Het Ambient light effect is afgewerkt met een mooi motief dat men Komiko noemt. Dit is terug te zien op diverse plekken in de cockpit en ook op de Bose speakers. Achterin zitten passagiers goed en ruim. De vloer is hier eveneens vlak. In het midden kun je een kussen omlaag trekken om de achterbank te verdelen en er zijn ook hier 2 bekerhouders. Ook stoelverwarming en usb/usb C aansluiting. Opbergruimte in de stoelruggen en deuren. De kofferbak is niet echt groot maar voldoet voor normale benutting. Het automatisch sluiten van de achterklep is natuurlijk handig.

Een feestje
Rijden in deze Nissan Ariya is een feestje. De auto is zo fluisterstil. Persoonlijk bouwde ik al wat ervaring op met elektrisch rijden. Het (her)laden gaat me inmiddels soepel af. Gas bij met 120 km p/uur geeft direct een krachtige vooruitgang. Goed zicht rondom. De camera met eagle eye view is zeer handig tijdens het inparkeren. Korte ritjes door het dorp, of langere ritten op de snelweg gaven volop plezier. Telkens jammer om weer uit te moeten stappen. Ik had vast nog veel meer kunnen ontdekken over deze Nissan Ariya, maar daarvoor was een week eigenlijk te kort.

Voor alle technische gegevens en ander info kijk snel op www.nissan.nl