Occasionmarkt herstelt én goed vooruitzicht voor 2021

2020 is een turbulent jaar, uiteraard ook voor de autobranche. Hoewel het jaar nog niet voorbij is kijken veel bedrijven al uit naar 2021. Want wat zijn de verwachtingen voor de middellange termijn? Op basis van de ontwikkelingen in de markt en de resultaten tot op heden over 2020 is VWE Automotive positief gestemd en verwacht voor aankomend jaar verdere groei voor de occasionmarkt.

VWE constateert dat de occasionmarkt zich de afgelopen maanden heeft herpakt na de flinke terugval in de in- en verkoop van occasions in het begin van de coronacrisis. Over heel 2020 wordt verwacht dat er een record aantal gebruikte personenauto’s wordt verkocht en dit geeft vertrouwen voor volgend jaar.

Een extra impuls voor groei in de occasionverkoop in 2021 is dat er een verschuiving van nieuwe auto’s naar jong gebruikte occasions zichtbaar is. Dit wordt versterkt doordat er een verwachting is afgegeven dat er in 2021 opnieuw minder nieuwe auto’s (bron: ING Economisch Bureau) worden verkocht.

Ook op import verwacht VWE een groei. Deze groei komt tot stand doordat er bij de particulier een groeiende vraag is naar jong gebruikte auto’s en volledig elektrische auto’s. Doordat er verhoudingsgewijs meer occasions worden verkocht, gaan de autobedrijven met werkplaats hiervan profiteren aangezien het aantal verplichte onderhoudsbeurten / APK’s gaat toenemen.

Recordverkoop occasions in 2020
De occasionverkopen zijn in de tweede helft van maart en april dramatisch gedaald. Vanaf juni kwam er weer een sterke vraag op gang, ook gedreven doordat veel mensen het openbaar vervoer mijden en voor vakanties vaker voor de auto kiezen. Over geheel 2020 verwacht VWE dat autobedrijven 1,36 miljoen occasions zullen verkopen. En dat is een recordaantal.

Volgend jaar kan dat aantal nog hoger komen te liggen. Veel mensen zullen dan nog steeds de voorkeur houden voor een eigen auto als vervoermiddel. De verwachting is dat de aanschafwaarde van nieuwe auto’s fors stijgt en dat daardoor het overgrote deel van de consumenten kiest voor een occasion.

Er wordt dan vaker gekozen voor jonge occasions, die vooral bij autobedrijven worden gekocht. Voor 2021 verwacht VWE dat autobedrijven 2,4% meer occasions zullen verkopen, waarmee het totaal uit zou komen op 1,39 miljoen personenauto’s. Dat zal dan opnieuw een recordaantal zijn.