24 uur van Daytona,
pech en succes voor Nederlanders

 

Een race waarin sommige Nederlandse deelnemers succes, anderen daarentegen pech en uitval kenden. In de laatste categorie viel met Racing Team Nederland in de LMP2-klasse: al na twee uur raakte oprichter van het team, Frits van Eerd, met zijn Oreca de afgrenzing (Bus Stop) in en moest zijn wagen worden weggetakeld, gerepareerd. De oorzaak was een oliespoor van een andere auto. Na hervatting (30 min.) met een achterstand van liefst 11 ronden in deze 24 uursrace begaf de versnellingsbak het. De eerste deelname van het Nederlandse team aan deze befaamde race, met naast Van Eerd ook Giedo van der Garde en Job Uitert, leidde dus niet tot het gewenste resultaat. Ook IndyCar-talent Rinus Veekay (Dragon Speed team), uitkomend in de LMP2-klasse, had pech in Daytona. Een van zijn teamgenoten raakte van de baan, waardoor Veekay zelf niet eens aan rijden toekwam.

Jeroen Bleekemolen kwam uit, in de LMP3-klasse strijdend met het Riley Motorsport-team. Hier was er al relatief vroeg in de race sprake van verlies van de benzine-druk. Bleekemolen en zijn teamgenoten kwamen echter sterk terug en streefden zelfs nog naar een podiumplaats, ze werden uiteindelijk vierde in de klasse. Vooraan het veld maakte Renger van der Zande in de Cadillac DPi van het team Chip Ganassi Racing volop kans op zijn derde opeenvolgende overwinning in de Rolex 24 At Daytona, maar een klapband rechts achter met minder dan acht minuten te gaan maakte een einde aan zijn kansen: het team wird als vijfde geklasseerd.

Twee Nederlandse coureurs wonnen hun respectievelijke klasse tijdens de 59e editie van de klassieker in Daytona. Nicky Catsburg, die in Florida aan zijn tweede seizoen als fabrieksrijder voor Corvette Racing in de GTLM-klasse begon, won samen met zijn teamgenoten de hoogste GT-klasse. Indy Dontje kwam met het Amerikaanse team Winward Racing in actie met een Mercedes-AMG GT3 in de GTD-klasse en sloot het debuut van het team in de hoogste competitie van de Amerikaanse sportwagenracerij met zijn team als klassewinnaar af.