Porsche Carrera Cup-festival op CM.com Circuit Zandvoort

 

Na een pauze van zo’n twee maanden staat dit weekeinde de derde ronde van de Porsche Carrera Cup Benelux 2021 op het programma op CM.com Circuit Zandvoort. De snelste merkencup van de Benelux komt in actie in het voorprogramma van de Duitse ADAC GT Masters, maar eigenlijk wordt het gewoon een Porsche Carrera Cup-festival op het circuit in de duinen. Naast de snelste merkencup van de Benelux rijdt namelijk ook de Porsche Carrera Cup Deutschland op Zandvoort en ook hier is er sprake van een grote Nederlandse inbreng.

Met de seizoensstart op het circuit van Spa-Francorchamps in de Belgische Ardennen en het tweede raceweekeinde op de Red Bull Ring in Oostenrijk inmiddels in de boeken komt de Porsche Carrera Cup Benelux nu voor het eerst dit jaar op Nederlandse bodem in actie. Voor teams en rijders betekent dit de eerste gelegenheid om met de nieuwe Cup-versie van de Porsche 911 op het Grand Prix-circuit te kunnen racen. In het voorjaar vond op Zandvoort al wel een ‘roll-out’ plaats waarop alle teams uit de Porsche Carrera Cup Benelux de eerste meters met de nieuwe auto maakten.

Spannende strijd aan kop kampioenschap
De strijd aan kop van het rijdersklassement is spannend, want het verschil tussen Glenn van Parijs (NGT Racing), die met 68 punten de tussenstand aanvoert, Huub van Eijndhoven (#TeamPGZ by JW Raceservice) op slechts één punt daarachter, en Dylan Derdaele (Belgium Racing) op de derde plaats, bedraagt niet meer dan vier punten. Ook daarachter zijn de onderlinge verschillen klein. In het Pro-Am-klassement gaat Nicolas Saelens (Belgium Racing) met 83 punten aan de leiding, gevolgd door twee coureurs van Team GP Elite, Floris Dullaart (77) en Ziad Geris (62). In de Am-categorie is Jan Lauryssen (Q1 Trackracing by EGT) tot dusver oppermachtig: hij behaalde in alle vier de tot nu toe verreden races de maximale score van 22 punten (20 voor de overwinning en elk één punt extra voor de snelste tijd in de kwalificatie en de snelste rondetijd in de race) en heeft met 88 punten een riante voorsprong op de beide coureurs van #TeamPGZ by RedAnt Racing, Ad Geerts en Luc Vanderfeesten, die met 36 punten ex-aequo op de tweede plaats staan.

Thierry Vermeulen: “Nu begint het eigenlijk echt”
De 18-jarige Thierry Vermeulen, rijdend voor Team GP Elite, is een van de jonge talenten in de Porsche Carrera Cup Benelux. Hij maakte de overstap vanuit de Porsche Sprint Challenge Benelux, waarin hij vorig jaar met de Cayman GT4 zijn eerste ervaringen in de autosport opdeed. Dit jaar racet hij voor het eerst met de 911 in Cup-uitvoering. “De eerste twee raceweekeinden waren voor mij best lastig, maar aan de andere kant heb ik ook in korte tijd wel heel veel geleerd”, zegt hij. “Ik heb zowel in Spa als op de Red Bull Ring veel verschillende situaties meegemaakt en daardoor waardevolle ervaring kunnen opdoen.”

Vermeulen, die onlangs zijn diploma aan de internationale school in Nice behaalde en in september begint aan een studie business management in Londen, begon het raceseizoen goed met de vierde plaats in de eerste race in Spa, maar viel in de tweede wedstrijd uit. In Oostenrijk werd hij twaalfde in de eerste race, in de tweede race was er opnieuw een uitvalbeurt. “Nu begint het voor mij eigenlijk pas echt, ik wil een stijgende lijn oppakken voor de vier weekeinden die nog op het programma staan”, zegt Vermeulen. “Doel is voor mij vooral om veel te leren. Op Zandvoort hadden we al de ‘roll-out’ en had ik ook een goede testdag samen met Jos Verstappen, die mij begeleidt en adviseert, waarbij ik heel veel opgestoken heb. Daar kan ik hopelijk ook dit weekeinde van profiteren.”