Magistrale inhaalrace Jaap van Lagen tijdens Dutch Grand Prix

 

Met liefst 32 auto’s verzorgde de Porsche Supercup een spectaculair voorprogramma tijdens de Dutch Grand Prix. Voor volle oranje tribunes ontpopte Jaap van Lagen zich als een belangrijke smaakmaker. De routinier uit Ede bleek de enige Porsche coureur die zich zondagmiddag ver naar voren wist te knokken: van plaats 13 naar plaats 8.

“Ik wil eerst alle betrokkenen een groot compliment maken voor de Dutch Grand Prix. Het hele weekeinde was alles echt super goed geregeld. Bovendien: racen met al die knotsgekke racefans op de tribunes was absoluut een feestje!”, vertelt Jaap van Lagen vol bewondering.

De Porsche specialist had in de aanloop naar de Dutch Grand Prix al vroegtijdig werk gemaakt van een gastoptreden. Toch zou Jaap van Lagen bijna niet zijn gestart op zijn thuisbaan. “Een mondelinge afspraak met één van de teams bleek in een zeer laat stadium niets waard, terwijl ik het budget al rond had.”

“Op Zandvoort zijn de banden slechts één rondje op hun best. Dus krijg je twee keer een kans, omdat je 2 sets banden tot je beschikking hebt.” Op zijn eerste set zag de Edenaar hoe in de voorlaatste bocht een rijder voor hem spinde. “De data liet zien dat het me 0,7 seconden kostte.”

Onderweg met zijn tweede set maakte Jaap een zeldzame fout. Hij verremde zich bij het ingaan van de Tarzanbocht en moest een snelle tijd zetten met een vlakke kant op zijn rechtervoorband. “Puur mijn fout. P13 had een plek bij de eerste vier moeten zijn.”

Voor volle tribunes toonde Jaap van Lagen uiteindelijk zijn klasse in de race over 16 ronden. Al bij het uitkomen van de Tarzanbocht werd een plaats gewonnen, bij het ingaan van de tweede ronde waren dat er al twee. “De Porsche lag fantastisch. Ik kon de hele wedstrijd blijven aanvallen!”

Ook Jaxon Evans, nummer twee in het kampioenschap, de Fransman Dorian Boccolacci en zijn Duitse oud-teamgenoot Christopher Zöchling zagen de achterkant van de Porsche met nummer 14. Jaap van Lagen wist uiteindelijk liefst 5 posities buit te maken, als enige coureur in het veld.

“Met mijn race ben ik echt superblij. Het was goed dat ik m’n snelheid toch nog heb kunnen tonen. Ik hoop ook dat ik de racefans heb kunnen vermaken in de aanloop naar de geweldige zege van Max Verstappen”, zegt Jaap van Lagen. “Ook erg leuk is de derde plaats van mijn teamgenoot Simone Iaquinta, die met mijn afstelling op zijn Porsche zijn beste seizoenresultaat heeft neergezet.”