GR Yaris Challenge trapt af in ELE Rally

 

Tijdens de 57e editie van de ELE Rally ging de GR Yaris Challenge van start. De door Hans Weijs Motorsport geïnitieerde nieuwe klasse in de Nederlandse rallysport kende met 5 deelnemende equipes een vliegende start en de deelnemers waren vol lof over de prestaties van dit bommetje op wielen. Winnaar van het Challenge klassement werd Yannick Vrielink, die zich zelfs op een uitstekende 11e plaats in de einduitslag wist te klasseren. Michiel Becx en Niek Oude Luttikhuis completeerden het podium.

Tijdens de 57e ELE rally kwamen in Son niet minder dan 5 equipes in de GR Yaris Challenge aan de start. Vooraf werd Yannick Vrielink al als kanshebber voor de zege aangemerkt, omdat hij met twee rally’s ervaring de meeste kilometers in de GR Yaris had gereden. Hij maakte zijn favorietenrol waar en won de Challenge onbedreigd. Achter hem werd Yaris-debutant Michiel Becx knap tweede, voor Niek Oude Luttikhuis.

De ELE Rally telde 11 klassementsproeven in de omgeving van Eindhoven. Met slechts 47 equipes aan de finish, van 71 gestarte deelnemers, bleek de rally voor velen een te zware opgave! Dankzij de betrouwbaarheid van de door Hans Weijs Motorsport gebouwde rally auto’s wisten zij echter alle 5 de finish te halen, op hoge klasseringen in het eindklassement. Yannick Vrielink eindigde overall als 11e, kort achter de snellere R5/Rally2 bolides. Ook de andere equipes eindigden in de top-20 van het overall klassement.

De GR Yaris is een volbloed sportwagen, afgeleid van de WRC-winnende Yaris van het Toyota Gazoo Racing World Rally Team. De rallyversie wordt door HWM voorzien van Proflex dempers en verdere aanpassingen. Met een 1,6 liter driecilinder turbomotor levert de vierwielaangedreven GR Yaris in rallytrim zo’n 260 pk en komt daarmee op elke ondergrond tot fenomenale prestaties. “De GR Yaris biedt enorm veel waar voor zijn geld, want de aanschafprijs is relatief laag en de running costs vallen ook mee constateren we na de eerste rally’s dat er mee is gereden,” aldus Hans Weijs. Het is bovendien een auto die ook heel gemakkelijk te onderhouden is door privé teams, dat bewijzen enkele deelnemers nu al. “Tijdens de volgende rally (Vechtdal, 18 juni) is de verwachting dat we alweer enkele nieuwe deelnemers mogen verwelkomen in de GR Yaris Challenge.”

Uitslag 57e ELE Rally – GR Yaris Challenge:
1. Yannick Vrielink/Glenn Crooijmans
2. Michiel Becx/Sander van Baarschot
3. Niek Oude Luttikhuis/Wilbert van den Burg
4. Jan Roenhorst/Jorg Hendriksen
5. Roel van der Zanden/Gijs Boom

Foto’s: Erik van ’t Land/RallyPicture