Slotfase Porsche Mobil 1 Supercup start met jubileumrace in de Ardennen

 

Vier races in twee weken: na de zomerpauze staat nu de spectaculaire slotfase in de Porsche Mobil 1 Supercup 2021 voor de deur. Om te beginnen wordt er komend weekeinde geracet op het beroemde Circuit de Spa-Francorchamps in de Belgische Ardennen, het favoriete circuit van vele coureurs. Ook voor de vele Nederlandse coureurs in de snelste merkencup ter wereld is het vertrouwd terrein. Bovendien wordt de Supercup-race in België een bijzondere, want het is de 300e wedstrijd in de historie van de klasse.

Nadat er al eerder op nationaal niveau in Porsche Cups werd geracet, beleefde de Supercup als internationale competitie op 25 april 1993 zijn première in het voorprogramma van de Formule 1-Grand Prix van San Marino op het circuit van Imola. In het eerste jaar werden er ook nog twee races in het voorprogramma van de DTM verreden, maar sinds 1994 rijdt de Supercup uitsluitend tijdens Formule 1-evenementen. Daarbij kunnen ook Nederlandse coureurs bogen op tal van successen. Op 28 juli 1996 werd Patrick Huisman op Hockenheim de eerste Nederlandse racewinnaar in de Porsche Supercup. In totaal schreef hij 24 wedstrijden op zijn naam, waarmee hij tot op de dag van vandaag recordhouder is. Ook zijn aantal van vier kampioenstitels, tussen 1997 en 2000, is nog steeds ongeëvenaard. Jeroen Bleekemolen werd tweemaal kampioen, in 2008 en 2009. Vorig jaar behaalde Larry ten Voorde als derde Nederlander de titel.

Ten Voorde, uitkomend voor het Nederlandse Team GP Elite, komt ook als leider in de kampioenschapsstand naar Spa-Francorchamps, waar dit weekeinde de tweede seizoenshelft wordt ingeluid. Van de vier tot nu toe verreden races won hij er drie, maar in de Belgische Ardennen won hij in de Supercup nog niet eerder. “Daar moesten we dit weekeinde maar eens verandering in brengen”, lacht de Twentse coureur, strijdlustig als altijd. Hij is dit weekeinde een van de in totaal zeven Nederlandse rijders die op het zeven kilometer lange circuit met zijn vele hoogteverschillen en beroemde passages als ‘La Source’, ‘Eau Rouge’, ‘Raidillon’ en ‘Blanchimont’ aan de start verschijnen.

Zeven Nederlandse rijders aan de start
Naast Ten Voorde rijden ook Lucas Groeneveld, Daan en Jesse van Kuijk en Max van Splunteren zoals al het hele seizoen in de Porsche Mobil 1 Supercup voor Team GP Elite. De pas 16-jarige Morris Schuring, die begin deze maand een zeer sterk debuut in de Supercup beleefde door op de Hungaroring als achtste te eindigen, komt ook dit weekeinde weer in actie, ook met Team GP Elite. Daarnaast rijdt Loek Hartog, vorig jaar kampioen in de Porsche Carrera Cup Benelux en dit seizoen evenals Schuring met name actief in de Duitse Porsche Carrera Cup, dit weekeinde voor het team Parker Revs Motorsport in de Supercup. Het op papier Britse team, waar de Nederlander Patrick de Groot de technische leiding in handen heeft, werkt vanuit de thuisbasis in het Zuid-Limburgse Nuth, waarmee het raceweekeinde op Spa-Francorchamps een thuiswedstrijd is.