Spanning tot kookpunt in BetCity Mazda MX-5 Cup tijdens Spa Racing Festival

Sam Jongejan van MV Motorsport is de grote winnaar geworden van het Spa Racing Festival in de Belgische Ardennen. Niet alleen won hij beide races en pakte hij twee keer een extra punt voor de snelste ronde, maar hij werd daarmee ook de nieuwe leider in de tussenstand van het kampioenschap in de BetCity Mazda MX-5 Cup.

Zeven punten was het verschil in de stand tussen Lorenzo van Riet en Jongejan bij de start van dit raceweekend in het voordeel van Van Riet. Toch waren in de vrije trainingen op zaterdag bij de eerste sessie de debuterende broers Timo en Daan de Graaff de snelste twee rijders op de baan, gevolgd door Laszlo van Houwelingen. In de tweede training ging het echter helemaal mis voor dezelfde Van Houwelingen, die zijn auto volledig vernielde, waardoor de sessie met code rood werd beëindigd en eigenlijk niemand een mooie tijd neer kon zetten. Ook Van der Eijk vloog van de baan en beschadigde zijn auto. Evenals Van Verseveld en De Ketele. Van Houwelingen en De Ketele moesten voor een check naar het ziekenhuis, maar verschenen zondag wel aan de start van de kwalificatie.

Puntenspel begint al in de kwalificatie
Slechts 5° stond er zaterdag om 09.00 uur op de display van de oude wedstrijdtoren op het legendarische circuit van Spa/Francorchamps, wat betekende dat de 7 km lange baan nog zeer vochtig en koud was en de banden erg moeizaam warm werden. ‘Wet track’ werd er dan ook gegeven en voorzichtigheid was geboden, na de klappers in de vrije training van vrijdag. En als je dan bedenkt dat de outlap op Spa al bijna 5 minuten duurt, dan betekende dat, dat er nog 15 minuten overbleven om een goede tijd neer te zetten.

Van Riet deelde een klein mentaal tikje uit aan zijn belangrijkste concurrent om de titel, want hij pakte de pole en daarmee een extra punt, op 0,8 seconden gevolgd door Jongejan. En dat is een groot verschil in deze cup. Marcel Dekker werd derde en Timo de Graaff vierde.

Eerste race kleurt geel en rood
Bij de start van de eerste race staat de top tien altijd in omgekeerde volgorde op de grid, wat betekende dat de Slowaak Matej Sikhart van pole mocht vertrekken, Marcel Dekker, derde in het kampioenschap, van P8, Jongejan van P9 en Van Riet van plek 10. De eerste ronde kwam iedereen wonderwel goed door. Dekker leidde de dans bij de eerste doorkomst, gevolgd door Jordy van der Eijk. Een ronde later wist Mik Kuiper na Eau Rouge zijn auto niet onder controle te houden, vloog in de vangrail waarna de safetycar in de baan kwam, die geheel geel kleurde. De volgorde van het treintje daarachter was op dat moment Timo de Graaff, Jongejan, Van der Eijk, Dekker, Sikhart en Van Riet.

Direct nadat de race weer werd vrijgegeven ging het opnieuw mis, doordat Sikhart en de Belg Filip Wojtowicz door het grind gingen, gevolgd door twee Fiesta’s waarvan er één een koprol maakte. De wedstrijdleiding had geen andere keuze dan code rood te geven met slechts vier ronden op het scorebord.

Toch volgde er na ruim een kwartier een herstart achter de safetycar met de aanduiding ‘wet race’. Geen echte regen weliswaar, maar toch nat genoeg. Er bleven nog slechts zeven minuten over nadat de safetycar de pit weer had opgezocht. Na de eerste volle ronde waren het Timo de Graaff, Jongejan, Van Riet en Dekker die om de podiumplaatsen streden. Mooi om te zien was dat debutant Maikel Schilders op dat moment de snelste ronde reed in 2.59.677.

Na een halve ronde maakten De Graaff en Jongejan zich los van de rest om in het allerlaatste deel van de race, vlak voor de chicane, de strijd echt aan te gaan. Jongejan wist daarbij De Graaff te verschalken en pakte de winst. Achter De Graaff finishten Van der Eijk, Dekker, Van Riet en Schilders. Jongejan pakte op het laatste ook nog even een zeer belangrijk extra punt voor de snelste ronde, in 2.59.415. Dat betekende dat de spanning in het kampioenschap tussentijds behoorlijk werd verhoogd, want Jongejan veranderde met zijn prestatie zijn achterstand van 7 punten in een voorsprong van 2 punten.

Tweede race om de tweede plaats
De spanning was om te snijden in de tweede race. Van Riet stond op pole, daar schuin achter nieuwe leider Jongejan en Dekker als derde. De top 3 van de grid waren dezelfde drie namen als in de top van het klassement. Jongejan gooide meteen de knuppel in het hoenderhok door als een haas weg te zijn en Van Riet nog vóór La Source terug te wijzen naar de tweede plek. Dekker sloot goed aan en passeerde Van Riet een paar bochten later.

Na twee ronden had Jongejan al een voorsprong van 2,7 seconden op het groepje Van Riet, Dekker en Timo de Graaff. Hij toonde zich een ware nieuwe leider door zijn voorsprong gestaag uit te breiden. Na vier ronden sloot ook Van der Eijk aan bij dit om de tweede plaats vechtende groepje, op het moment dat Jongejan zijn voorsprong vergrootte naar 10,5 seconden in ronde acht.

Achter hem bleef het gevecht om die tweede podiumplaats rondenlang onverminderd doorgaan door inmiddels acht auto’s, want ook Lars van ’t Veer, Houwelingen, Schilders en Wojtowicz sloten aan. Er ontspon zich een spannende strijd om die plek, die in de laatste chicane leek te worden beslist door Van ’t Veer, ware het niet dat hij de chicane afsneed. Daardoor werd hij achter winnaar Jongejan van de tweede naar de derde plek teruggezet door de wedstrijdleiding. Van Riet werd daardoor tweede op bijna 19 seconden van Jongejan, die opnieuw een extra punt pakte voor de snelste ronde in 3:02.685.

Met nog twee races te gaan, tijdens de Finaleraces bij de Supercar Madness op Assen over twee weken, stijgt het kampioenschap in de BetCity Mazda MX-5 Cup naar een ongekend kookpunt. Jongejan leidt nu met 183 punten, gevolgd door Van Riet met 177 en Dekker met 140.