Toyota Corolla Cross 2.0 High Power Hybrid
Schot in de roos!

 

(Tekst Anjès Verhey/Foto’s Rob Verhey en PR)

De Toyota Corolla. Onder die naam werden meer auto’s geproduceerd dan van vermeende recordhouders VW Kever en T-Ford. Na een Auris intermezzo keerde de Japanse auto-gigant terug naar de vertrouwde en wereldwijd geliefde naam Corolla.

Ultieme betrouwbaarheid
Toyota, dat staat in onze contreien voor ultieme betrouwbaarheid. Ik ben dus benieuwd als de in trendy metallic rood gespoten ‘Cross’ wordt voorgereden bij importeur Louwman in Raamsdonksveer. Eerst een aantal belangrijke antecedenten: De High Power Hybrid put 197 pk uit een 1987 cm3 grote vierpitter. Het maximale koppel bedraagt 206 Nm. Via een elektronisch gestuurde continu variabele automaat gaat de power naar de voorwielen. 180 km/u is de maximum snelheid en van 0 naar 100 km/u daar vraagt de Corolla Cross 7 seconden voor. Leeg weegt de auto 1.420 kg, rijklaar 1.520 kg. Een geremde aanhanger tot 750 kg. is toegestaan en je bent Euro-6 schoon onderweg. Bovendien is de auto aangenaam zuinig. Elektrisch geassisteerd zal er bij normaal Nederlands rijgedrag niet meer dan vijf liter brandstof doorgaan (per 100 km). Het hangt overigens meestal af van je eigen ervaring of je naast de vele pluspunten die de Corolla Cross je biedt op persoonlijke minpunten stoot.

Obstakels ‘lacht’ hij om!
Mijn Cross rolt op relatief eenvoudig schoon te borstelen 18-inch lichtmetaal met fijne brede Dunlop Sport Maxx banden. Hiermee is de auto uitstekend toegerust voor de extreem om zich heen grijpende verkeershinderwoede die inmiddels veel gemeenten in ons land teistert. De Cross springt dan ook vrolijk over hobbels, talloze chicanes en vervolgt als het ware stoïcijns zijn weg. Maar goed voor de dempers bijvoorbeeld, ho maar!

Kraakheldere LED’s
Via ver naar beneden uitgesneden portieropening stap je voor maar ook achter heel makkelijk in. Dan zit ik in een stemmig zwarte ambiance met mooi en vrij stevig meubilair. Voor me een digitaal dashboard/instrumentarium dat na starten van de motor prachtig en veelomvattend tot leven komt. De aanblik van dashboard, instrumentenpaneel en schakelaars is modern en vooral functioneel door Toyota opgelost. Geen Spielerei, wel een prachtig grote touch-monitor waarmee menu-walking snel en eenvoudig verloopt. Top, in alle mogelijke verlichtingen kraakheldere LED’s.

Dé ideale CVT
De Corolla Cross blijkt in de dagelijkse omgang een voorkomende vriend die ruim vervoer voor vier volwassenen plus hun bagage biedt. Hij oogt bovendien aantrekkelijk, heeft een brutale neus en maakt met de ideale CVT (die wij eerder vermeldden) dat je meer ontspannen aan het verkeer kunt deelnemen dan met een handgeschakelde auto.

Al vanaf 37.295 euro
Middels 8 packs – deels in voordeelaanbieding – kun je je Cross vervolmaken of personaliseren. Er zijn bijvoorbeeld fietsdragers (2/3 fietsen) beschikbaar en de auto is in 4 1.8 liter en in 3 2.0 liter motorisering leverbaar. Instappen kun je al vanaf de Corolla Cross 1.8 Active à 37.295 euro. Echt mooi en helemaal te gek wordt het met de 2.0 High Power Hybrid Executive! Dan tel je 48.195 euro neer maar dan heb je ook het Schot in de Roos van de Corolla serie.

Raadpleeg voor meer informatie www.toyota.nl