Winst en leiding Formule E-WK-stand Nyck de Vries

 

Afgelopen weekeinde werden de vijfde en zesde ronde van het ABB FIA WK Formule E verreden op het circuit van Valencia. In een even rommelige als curieuze race op zaterdag ging de overwinning naar de Nederlandse Mercedes-coureur Nyck de Vries. Op zondag behaalde de Brit Jake Dennis, die bij BMW zijn debuutseizoen in de serie rijdt, zijn eerste overwinning in de vorm van een onbedreigde start-finishzege.

Anders dan gebruikelijk reed de Formule E ditmaal niet op een stratencircuit in een wereldstad, maar op een nogal geïmproviseerd parcours op het permanente circuit van Valencia. Het deed allemaal erg kunstmatig en sfeerloos aan, waarmee maar weer eens bleek dat de serie op permanente circuits eigenlijk niets te zoeken heeft.

Op zaterdag vond de race volledig in de regen plaats, wat na een start achter de safety-car tot de nodige incidenten en nog eens vier interventies van de elektrische Mini-safety-car leidde. Bij elke neutralisatie reduceert de wedstrijdleiding de beschikbare hoeveelheid energie, maar dat bleek voor veel teams bij de laatste safety-car-fase teveel. Tal van auto’s vielen stil zonder stroom, waaronder die van DS-Techeetah-rijder António Félix da Costa, die tot de voorlaatste ronde het veld aanvoerde. Daarop kon Nyck de Vries de leiding overnemen, waarna hij voor de tweede keer dit seizoen als winnaar aan de finish kwam. De Zwitser Nico Müller eindigde als tweede, voor Stoffel Vandoorne, de Belgische Mercedes-teamgenoot van racewinnaar Nyck de Vries. Robin Frijns, rijdend voor het Audi-klantenteam Envision Virgin Racing, werd als zesde geklasseerd.

Daags erna vertrok de Brit Jake Dennis, uitkomend voor het BMW-Andretti-team, voor het eerst in de Formule E vanaf de pole-position. Hij nam, ditmaal bij droge omstandigheden, bij de start de leiding, voerde gedurende de volledige race het veld aan en stelde zo zijn eerste overwinning in de serie veilig. De Duitser André Lotterer, die voorafgaand aan deze race – als enige rijder – dit seizoen nog geen enkel punt gescoord had, eindigde op de tweede plaats, gevolgd door de Britse Mahindra-rijder Alex Lynn. Voor de Nederlanders waren er geen WK-punten weggelegd: Nyck de Vries eindigde als 16e, Robin Frijns werd als 19e geklasseerd. De Vries blijft wel aan de leiding in de tussenstand van het WK. De volgende Formule E-race wordt op 8 mei verreden in Monaco, dan weer gewoon op het stratencircuit en voor het eerst op vrijwel het identieke parcours dat ook in de Formule 1 gebruikt wordt.