GR Yaris Challenge opent seizoen in ELE Rally

GR Yaris Challenge opent seizoen in ELE Rally

GR Yaris Challenge opent seizoen in ELE Rally

 

Tijdens de 58e editie van de ELE Rally ging het tweede seizoen in de GR Yaris Challenge van start. De door Hans Weijs Motorsport geïnitieerde topklasse in de Nederlandse rallysport kende in de torenhoge favoriet Yannick Vrielink de verwachte winnaar. De zware Brabantse klassieker, waarin slechts 43 van de 71 gestarte equipes zaterdagavond de finish in Son bereikten, eiste ook bij de deelnemers aan de GR Yaris Challenge zijn tol.

Tijdens de 58e ELE Rally kwamen vrijdagavond in Son vijf equipes in de GR Yaris Challenge aan de start; een mengeling van debutanten en deelnemers die vorig jaar al de smaak te pakken hadden gekregen. Vooraf werd Yannick Vrielink al als kanshebber voor de zege aangemerkt. Hij maakte zijn favorietenrol waar en won de Challenge onbedreigd. De overige vier equipes moesten tijdens de tweede dag om uiteenlopende redenen de strijd staken. De ELE Rally telde 15 klassementsproeven, waaronder de befaamde en gevreesde scherprechters Sint-Oedenrode en Wintelre, maar ook de prachtige publiekstrekker Son-Ekkersrijt. Daarnaast werd onder meer drie keer de prachtige en snelle proef op het militaire oefenterrein Strijpse Kampen verreden.

Direct op de eerste avond werden de krachtsverhoudingen duidelijk. Sommige deelnemers waren niet blij met de toegewezen startnummers, die ver uit elkaar lagen, waardoor niet alleen het club-gevoel minder was, maar ook de omstandigheden nogal verschilden. Een half uur (30 startnummers) betekent soms bij schemer of in het donker rijden, een redelijk begaanbaar zandpad of een omgeploegd parcours voorgeschoteld te krijgen en dat kan zorgen voor tijdsverschillen. Yannick Vrielink was meteen vanaf de start in de top-10 te vinden, Eduard Eertink rond de 15e plaats, met vlak in zijn buurt debutant Rick Arendsen. Rond plek 30 waren Roel van der Zanden en de tweede Yaris-debutant Jan van Gerven verwikkeld in een aardige strijd. Op de tweede dag bleef Yannick Vrielink verbazen met supersnelle tijden. Een lekke band gooide kortstondig roet in het eten, maar aan de finish toonde Vrielink zich zeer content met de behaalde zevende plaats in de algemene rangschikking. Hij zocht echter tevergeefs naar de andere Yaris-equipes; die waren in de loop van de zaterdag uitgevallen.

Over de GR Yaris
Afgeleid van de WRC-winnende Yaris van het Toyota Gazoo Racing World Rally Team is de GR Yaris een volbloed sportwagen. De Challenge-versie werd door HWM aangepast voor gebruik in de rallysport. Met een 1,6 liter driecilinder turbomotor levert de vierwielaangedreven GR Yaris in rallytrim zo’n 260 pk en komt daarmee op elke ondergrond tot fenomenale prestaties. “De GR Yaris biedt enorm veel waar voor zijn geld, want de aanschafprijs is relatief laag en de running costs vallen ook mee constateerden we na het eerste seizoen,” aldus Hans Weijs. Het is bovendien een auto die ook heel gemakkelijk te onderhouden is door privé teams, dat bewijzen enkele deelnemers nu al. “Tijdens de volgende rally (Vechtdal, zaterdag 17 juni) is de verwachting dat we een achttal auto’s in de GR Yaris Challenge mogen verwelkomen.”

Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met Hans Weijs Motorsport, hans@hansweijs.com

Reacties van de deelnemers aan de GR Yaris Challenge na de ELE Rally

1e Yannick Vrielink/Harm van Koppen
Als regerend kampioen wist KNAF Academy Talent Yannick Vrielink alle ogen op zich gericht. Met die druk kon Vrielink wel omgaan: “We hebben een fantastische ELE Rally gekend. Mooie proeven, mooi weer, veel publiek en heerlijk gereden. Het is fantastisch om de strijd aan te kunnen met de Rally2 auto’s. Jammer van die lekke band op Spoordonk 2, want anders had een hogere klassering er wellicht nog ingezeten,” aldus een altijd ambitieuze Vrielink, die zijn kandidatuur voor de titel meteen heeft gesteld. En en passant ook een mooie tweede plaats scoorde voor het Nederlands Rallykampioenschap.

Uitgevallen: Jan van Gerven/Bart van Esch
De 40-jarige ondernemer Jan van Gerven uit Oirschot wist dat zijn uitvallen zijn eigen fout was: “De eerste avond moesten we wennen. Toen we zaterdag de setting in orde hadden, wilde ik even ‘pushen’ op Strijpse Kampen, maar juist in een snelle bochtencombinatie die we in de pace notes hadden aangeduid als ‘geen gevaar’ ging het mis en belandden we in een greppel. Met als gevolg een kapotte voorruit en nog wat meer mechanisch ongemak. Einde oefening helaas, want het is superleuk,” aldus de ervaren off road motorcoureur, maar nog beginnend rallyrijder, die er in de GTC Rally pas weer bij is.

Uitgevallen: Eduard Eertink/Bart van Heun
Voor Eduard Eertink kwam de man met de hamer voorbij op de eerste doorkomst op Sint-Oedenrode: “Tot dan ging het perfect met tijden dicht tegen de top-10 aan. Maar op Sint-Oedenrode gebeurde er iets met de remmen. Gezien het feit dat er maar 1 remspoor was te zien lijkt het erop dat die niet optimaal functioneerden. In ieder geval kon ik die bocht nooit meer halen en moest ik in een split second een beslissing nemen. Ik probeerde een boom te ontwijken, maar daar lag een greppeltje met een ijzeren paaltje van de gasunie of zo; daar knalden we op en ik wist dat het einde oefening was,” zegt een teleurgestelde Eertink, die hoopt dat HWM zijn auto binnen 10 dagen weer op kan knappen!

Uitgevallen: Rick Arendsen/Edwin Arendsen
Pas vlak voor de ELE Rally was de auto van Yaris-debutant klaar: “Dus de eerste meters op snelheid waren tijdens de proeven op vrijdagavond. Dat ging al lekker en toen we het ritme hadden gevonden hebben we zaterdag het tempo verhoogd om de 30 seconden achterstand op Eertink dicht te rijden. Dat lukte aanvankelijk goed tot Wintelre 2, toen het achter-differentieel warmliep. Met een inkorting van de beschermplaat wisten we dat op te lossen en lagen we op koers voor plek 2 in de Challenge. Op KP14 kwam een van de notes te laat voor mij en crashten we achteruit op een zandhoop,” aldus Rick Arendsen, die zich in de Vechtdal Rally op zaterdag 17 juni hoopt te kunnen revancheren.

Uitgevallen: Roel van der Zanden/Gijs Boom
Roel van der Zanden (foto boven verslag) viel net als Jan van Gerven op luttele kilometers van huis uit! “Uitgerekend op Sint-Oedenrode, de mooiste proef van de ELE Rally (!) vonden wij ons Waterloo. En niets bijzonders: het klipje van de schakelkabel brak, maar we verloren daarvoor ook al de lampenbak en iets van de koeling. Wat een pech. En dat in deze weer goed georganiseerde ELE Rally met schitterende klassementsproeven. Op naar de Vechtdal Rally,” kwam het positivisme alweer boven bij Roel.

Bob de Jong wint voor vierde keer de ELE Rally

Bob de Jong wint voor vierde keer de ELE Rally

Bob de Jong wint voor vierde keer de ELE Rally

 

Met zijn vierde zege in de ELE Rally komt rallyrijder Bob de Jong op de tweede plaats van veel-winnaars, op gelijke hoogte met Henk Vossen en alleen rally-legende Jan van der Marel met vijf titels nog voor zich! En Bob de Jong maakte het nog mooier, want niet vaak leidt een equipe de wedstrijd van start tot finish. Maar in de 58e editie van de ELE Rally domineerde de Hyundai-rijder van start tot finish. De 37-jarige Bob de Jong (Essen) en navigator Erik de Wild (Dalfsen) vierden zaterdagavond hun eerste gezamenlijke overwinning op het finishpodium in Son, na 15 intense klassementsproeven van de tweedaagse rallyklassieker.

De ELE Rally werd een ware slijtageslag; slechts 43 van de 71 gestarte equipes haalden de finish na twee dagen strijd over de klassieke klassementsproeven die de ELE Rally zo uniek maken. Stroken onverhard met diepe sporen werden afgewisseld met snelle asfaltwegen. In combinatie met het prachtige weer werd het talrijke publiek getrakteerd op rallysport in optima forma. Bob de Jong wist dat hij vrijdagavond meteen de aanval moest kiezen: “Je moet de concurrentie geen ruimte geven en daarom zijn we meteen vanaf de eerste proef in Asten er vol tegenaan gegaan. En dat betaalde zich uit.” Met drie snelste tijden op de openingsproeven en een al comfortabele aanvoelende voorsprong van meer dan 20 seconden op de achtervolgers nam De Jong geen risico meer op de tweede doorkomst op KP Lierop: “We wisten dat we zo de tweede dag als leiders de rally zouden kunnen aanvangen en in het donker ligt het gevaar in elke bocht op de loer,” zei Bob de Jong bij terugkeer in het servicepark in Veghel. Met 14,8 seconden voorsprong op de Duitse toprijder Björn Satorius (Ford) en 20,3 seconden op merkgenoot Kevin van Deijne konden Bob de Jong en Erik de Wild genieten van een korte nachtrust voordat zaterdagochtend de scherprechters van de ELE Rally aangevallen konden worden.

Met klassementsproeven als Strijpse Kampen, Wintelre, Sint-Oedenrode en Son, om er een paar te noemen, was de strijd nog niet gestreden. Door een onverwacht technisch probleem met het linker achterwiel begon de dag met wat stress voor de leiders van de wedstrijd: “Bij het wegrijden van de service ’s ochtends blokkeerde het wiel. De technische crew wist het snel te fixen, maar daardoor verspeelden we wel onze eerste startpositie, die stofvrije doorkomsten zou geven. Nu moesten we drie auto’s voor ons dulden,” aldus navigator Erik de Wild. Op het militaire oefencomplex Strijpse Kampen maakten De Jong en De Wild hun intenties echter meteen duidelijk: de vijfde klassementsproef wonnen ze met overmacht, met Van Deijne (3e op 3,3 sec) en Satorius (5e op 10,3 sec) op respectabele achterstand, waardoor de voorsprong meteen richting een halve minuut ging. “Maar we moesten alert blijven, zeker toen Van Deijne op Wintelre een kanontijd neerzette,” analyseerde Bob de Jong de situatie halverwege de zaterdag. Maar met 100% focus en uit de problemen blijvend handhaafde het Hyundai-duo zich sterk. Toen Satorius een foutje maakte en op de ‘Rundkurs’ van de eerste proef op Sint-Oedenrode en een ronde te weinig reed was het podium voor de Duitse leider van het ONRK uit zicht met een straf van 5 minuten. Kevin van Deijne bleef druk houden, maar Bob de Jong reed een knappe wedstrijd en zegevierde met ruim 16 seconden voorsprong en acht gewonnen klassementsproeven (op 15). “Wat fantastisch dit; we hebben er echt voor moeten rijden, maar deze mooie rally ligt mij wel.”

Een gefilmde impressie van de ELE Rally is te vinden op https://youtu.be/dNHpLggUI_s.

Uitslag 58e ELE Rally:
1. Bob de Jong/Erik de Wild (NL/NL), Hyundai i20, 1 uur 49 min 21,0 sec; 2. Kevin van Deijne/Hein Verschuuren (NL/NL), Hyundai i20, op 16,7; 3. Dennis Rostek/Nico Otterbach (D/D), Skoda Fabia, op 3 min 25,0 sec; 4. Björn Satorius/Hanna Ostlender (D/D), Ford Fiesta, op 5 min 46,9 sec;

Stand Open Nederlands Rally Kampioenschap 2023 (ONRK):
1. Björn Satorius, 44 punten; 2. Bob de Jong, 43; 3. Dennis Rostek, 39; 4. Kevin van Deijne, 38.

Prachtige strijd in ELE Rally resulteert in winst voor Bob de Jong en Erik de Wild

Prachtige strijd in ELE Rally resulteert in winst voor Bob de Jong en Erik de Wild

Prachtige strijd in ELE Rally resulteert in winst voor Bob de Jong en Erik de Wild

Na een ouderwets zware 58e editie van de ELE Rally werden Bob de Jong en Erik de Wild vanavond gehuldigd als winnaars na een mooie strijd. Het gat wat ze op vrijdag hadden opgebouwd, gaven ze niet meer uit handen. Dat wil absoluut niet zeggen dat er zaterdag géén strijd op de klassementproeven waren. Op de ELE-klassiekers werden kanon-tijden gereden door verschillende deelnemers wat de strijd vooraan erg interessant maakte. Eén klein foutje zou waarschijnlijk genoeg zijn om van het podium te vallen of zelfs de overwinning te mislopen.

Nadat er op vrijdagavond dus een verschil was van 14,8 seconden tussen De Jong en Kevin van Deijne was dit na 15 klassementsproeven opgelopen tot 16,7 seconden. Van Deijne en navigator Hein Verschuuren lieten zich van hun beste kant zien op de zaterdag, met de Hyundai i20 N Rally2. Met name de eerste omloop van Wintelre waren ze ontketend met een voorsprong van 11,3 seconden op de Duitse equipe Björn Satorius en Hanna Ostlender met de Ford Fiesta Rally2 en daar weer 0,4 seconden achter de uiteindelijke winnaars De Jong en De Wild met de Hyundai i20 R5. Even werd gehoopt dat de echte aanval op de leiding werd ingezet, mede geholpen door de volgende scratch van Van Deijne op militair terrein Strijpse Kampen. Na winst van Satorius op de 2e keer Spoordonk was het echter weer De Jong die kwam bovendrijven op Wintelre. Satorius pakte een scratch de laatste keer op Strijpse Kampen maar ging vervolgens in Sint-Oedenrode de fout in door maar 1 ronde ipv 2 te voltooien, wat resulteerde in een normtijd van 5 minuten bovenop de tijd van de winnaar van de proef. Daar ging het podium van deze equipe die we vaker in Nederland tegen gaan komen in het kader van het Open Dutch Nederlands Rallykampioenschap (ONRK). De tijdstraf van Satorius betekende dat de andere Duitse equipe, Dennis Rostek en Nico Otterbach (Skoda Fabia R5 EVO) zich konden opmaken voor het laagste treetje op het podium na een gedegen wedstrijd.

Een mooie vermelding is er voor Kevin Abbring en Zion Geeratz met de imposante, door MCC geprepareerde Lancia Delta HF Integrale. Met spectaculaire doorkomsten en snelle tijden (tussen de Rally2/ R5 bolides) wisten zij het in grote getalen opgekomen publiek enorm te vermaken. Dankzij wat pech zat een hoge eindklassering er helaas niet in. Maar de finish werd wel gehaald!
Verder was er ook veel bekijks voor de verrichtingen van Ronald van Loon en Radboud van Hoek. Aan het eind waren ze tevreden met de 10e plaats in het eindklassement.

5e ELE Historic Rally
Met een hagelnieuwe bolide werden Antoine Biesheuvel en Saskia Bleijenberg de winnaars van de 5e ELE Historic Rally. Na eerdere winst met de Nissan 350Z en de Hyundai i20 R5 was het nu de beurt aan de onlangs bij Mats van den Brand opgehaalde BMW M3 E30. Nadat er op vrijdagavond voor het eerst echt in gereden werd en er flink gewend moest worden aan de BMW, werd vanaf zaterdag de weg naar boven ingeslagen. En met resultaat, een voorsprong van ruim 40 seconden is niet niks. De tweede plaats ging naar de Belgische equipe Christophe de Leeuw en Pieter van Hoef met de Opel Ascona A. Derde werden Jeroen en Senna van Eerd met de fraaie Toyota Celica GT-Four ST205.

1e ELE Retro Rally
Ook rallyauto’s van weleer, maar dan uitkomend in de Retro Rally, trok ook dat evenement genoeg kijkers. Met tot de verbeelding sprekende bolides uit vervlogen tijden, waren uiteindelijk Bart van Harselaar en Jeroen Engels met de Toyota Corolla die er met de overwinning vandoor gingen. Tweede werden Joost Korbeld en Marcel Kuipers met de Saab 96 V4 en de derde plaats was er voor Jan en Thomas Rossbach met de Autobianchi A112.

Uitslag 58e ELE Rally:
1. Bob de Jong – Erik de Wild / Hyundai i20 R5 – 1 uur, 49 minuten en 21 seconden;
2. Kevin van Deijne – Hein Verschuuren – Hyundai i20 N Rally2 – 1:49:37.7
3. Dennis Rostek – Nico Otterbach – Skoda Fabia R5 EVO – 1:52:46,0
4. Bjorn Satorius – Hanna Ostlender – Ford Fiesta Rally2 – 1:55:07,9

Uitslag 5e ELE Historic Rally:
1. Antoine Biesheuvel – Saskia Bleijenberg – BMW M3 E30 – 2 uur, 4 minuten en 47,7 seconden
2. Christophe de Leeuw – Pieter van Hoef – Opel Ascona A – 2:05:29.3
3. Jeroen en Senna van Eerd – Toyota Celica GT-Four ST205 – 2:20:22.6

Bob de Jong en Erik de Wild leiden de dans in de 58e ELE Rally

Bob de Jong en Erik de Wild leiden de dans in de 58e ELE Rally

Bob de Jong en Erik de Wild leiden de dans in de 58e ELE Rally

 

Onder een stralende zon is vanavond de ELE Rally gestart vanaf het Kerkplein in Son. Burgemeester Suzanne Otters-Bruijnen gaf het startsein aan de eerste deelnemers, die vervolgens richting Asten en Lierop gingen om daar de klassementsproeven te bedwingen. Met vele toeschouwers op de klassementsproeven aldaar en mooie rally-actie werd het een mooie eerste avond voor de equipes, de toeschouwers en iedereen die de ELE Rally een warm hart toedraagt.

Mede geholpen door de goede seizoenstart in Sulingen (D) kwamen Bob de Jong en Erik de Wild in hun Hyundai i20 R5 meteen bovendrijven met strakke tijden op de eerste 2 klassementsproeven (Asten en Lierop) en werd er meteen een gat geslagen van bijna 10 seconden op de Duitse equipe Björn Satorius en Hanna Ostlender, die met een Ford Fiesta Rally2 aan de start staan. Kevin van Deijne en Hein Verschuuren (Hyundai i20 N Rally2) konden het tempo nog aardig bijbenen met een achterstand van 15 seconden. Na een service op het terrein gelegen aan De Knokert in Veghel stonden dezelfde klassementsproeven weer op het programma. Hierin kwamen De Jong en De Wild weer voortvarend uit de startblokken en werd het gat met de concurrentie nog wat groter. Op de laatste proef was het echter Satorius die er met de snelste tijd vandoor ging op de machtige klassementsproef Lierop. Goed voor de spanning in de wedstrijd, die natuurlijk morgen weer verdergaat.

Verderop in het startveld vielen de verschillende cups ook op. In de GR Yaris Challenge gaat Yannick Vrielink vooralsnog verder waar hij vorig jaar zo goed in was: Enorm snelle tijden tentoonspreiden! Deze keer genavigeerd door Harm van Koppen die natuurlijk ook met diverse topcoureurs heeft gereden. Het is prachtig om te zien hoe zij het vuur aan de schenen leggen van de R5/Rally2-auto’s. Vooralsnog kan local hero Roel van der Zanden nog niet meestrijden in de voorste regionen van de GR Yaris Challenge. Hij gaf echter ook aan dat ze het rustig opbouwen en er nog een lange wedstrijd te gaan is.

In de Clio Trophy (totaal 14 Clio’s aan de start in zowel Rally4 als Rally5 uitvoering) zijn het John Coumans en Renaldo Lier die de eerste avond als eersten afsluiten in de Rally5-uitvoering. Met een te verwaarlozen verschil van 3,1 hebben Elbert Deij en Nadia Muilwijk nog alle kans op de overwinning in deze klasse.

Eindhovens succes is er in de RC4-klasse (waar het een mooie mix is van Renault Clio’s en Ford Fiesta in Rally4-uitvoering) waar het MvH Rallyteam de dans leidt met Martijn van Hoek en Angela Keuper.

Helaas waren er ook uitvallers te betreuren. De Ferrari 308 GTB van Maurik van den Heuvel was al vrij snel uit de rally, maar zal morgen weer herstarten volgens het laatste nieuws. Dan was er nog een brand bij het sympathieke team van Deltona Rallysport uit Schijndel. Hopelijk valt de schade allemaal mee, een beetje geluk kunnen ze daar wel gebruiken.

In de ELE Historic Rally is het Rallyteam Van der Heijden wat in de Lancia Delta HF Integrale aan de leiding gaat, gevolgd door de Belgische equipe De Leeuw en Van Hoef met de Opel Ascona A. Antoine Biesheuvel en Saskia Bleijenberg geven hun nieuwe MATS M3 E30 gelijk een goede vuurdoop met vooralsnog een fraaie 3e plaats met mogelijkheden voor een betere klassering.

De dag van morgen brengt rallyminnend Nederland weer veel goeds. We beginnen met een service, waarna meteen de toon gezet wordt met klassementsproef Strijpse Kampen die totaal 3x verreden wordt. Via ELE-klassiekers Wintelre, Spoordonk, Sint-Oedenrode en Son weten we morgenavond wie er de winnaar zal zijn van de 58e ELE Rally.

Formule 1, Jumbo stopt met sponsoring MAX en Zandvoort

Formule 1, Jumbo stopt met sponsoring MAX en Zandvoort

Jumbo stopt met sponsoring MAX en Zandvoort

 

Jumbo beëindigt haar sponsoring aan tweevoudig Formule 1 wereldkampioen Max Verstappen na dit seizoen. Ook trekt de Nederlandse supermarktketen zich terug van haar partnership met Circuit Zandvoort. De schaats- en wielersport worden eveneens door de uitstap van Jumbo als sponsor getroffen. De opvolger van de onlangs definitief teruggetreden algemeen directeur Frits van Eerd (in hart en nieren autosport liefhebber),Ton van Veen, liet eerder dit jaar doorschemeren de sponsoring van Jumbo met name van gemotoriseerde sport onder het vergrootglas te gaan leggen.

Formule 1, Nieuwe motor voor MAX…..

Formule 1, Nieuwe motor voor MAX…..

Nieuwe motor voor MAX…..

 

MAX was in de eerste vrije training (vandaag) de allersnelste. Zijn Red Bull kreeg een gloednieuwe (Honda) verbrandingsmotor, nieuwe turbo, plus MGU-H en MGU-K ingebouwd. Het is zijn tweede motor in dit seizoen. Zoals bekend mogen de coureurs dit seizoen zonder straf-nadeel 4 motoren gebruiken. Spanje is de 7e van de 22 op de kalender 2023 staande Grand Prix’. Ook teammaat Sergio Pérez (2e tijd) kreeg genoemde nieuwe motoronderdelen. Ocon 3e, Nyck de Vries veelbelovend 4e! Wordt vervolgd……