Formule 1, MAX alweer Heer en Meester….

Formule 1, MAX alweer Heer en Meester….

MAX alweer Heer en Meester….

22-9-2023 – Op het circuit van het Japanse Suzuka was Max Verstappen in de twee eerste Vrije Trainingen alweer Top. Heer en Meester over de rest van de “concurrerende” topteams Ferrari en Mercedes-AMG. Terwijl McLaren met Norris ook hoge ogen gooide. Na zijn dipje in Singapore is de Nederlandse Red Bull coureur intens blij. “Het ziet er goed uit, de wagen is precies zoals ik graag wilde.” Daarnaast is het vrij slecht nieuws dat Daniel Ricciardo, volgens een zegsman van zijn team AlphaTauri, langer dan in eerste instantie verwacht niet in zijn stoeltje kan terugkeren. “Het herstel van zijn hand verloopt goed, maar voorlopig is van rijden nog geen sprake. Als hij zover is gaan we eerst in de simulator werken.” Pierre Gasly schoot met zijn Alpine/Renault in VT2 hard de muur in. Morgen zaterdag vroeg opstaan, Kwali is om 08.00 uur. De race op zondag vangt al om 07.00 aan. Wie er op kop zal staan?!

 

Stoffel Vandoorne benoemd tot coureur voor Team Peugeot TotalEnergies voor seizoen 2024

Stoffel Vandoorne benoemd tot coureur voor Team Peugeot TotalEnergies voor seizoen 2024

Stoffel Vandoorne benoemd tot coureur voor Team Peugeot TotalEnergies voor seizoen 2024

21-9-2023 – Stoffel Vandoorne, momenteel reservecoureur voor Peugeot Sport, is officieel benoemd tot coureur voor Team Peugeot TotalEnergies voor het FIA World Endurance Championship (FIA WEC) seizoen 2024. De 31-jarige Belgische coureur neemt dan plaats achter het stuur van een PEUGEOT 9X8.

De FIA Formula E-wereldkampioen van 2022 maakte in 2019 zijn debuut in het Endurance-racen. Dat deed hij in de LMP1-klasse met SMP Racing. In 2021 nam hij met JOTA deel in de LMP2-klasse. Stoffel Vandoorne – ook coureur van DS Penske (Formula E), wat onderdeel is van de Stellantis Motorsport-groep waartoe ook Team Peugeot behoort – kent dankzij eerdere circuittests en simulatorsessies met het team zijn toekomstige teamgenoten en de technische staf al goed. Ook de PEUGEOT 9X8 waarmee hij over een aantal maanden deelneemt aan het FIA WEC is geen onbekende voor hem. Afgelopen weekend reed Vandoorne al met de auto in de 6 Uur van Fuji, waar hij inviel voor de geblesseerde Nico Müller.

Met de officiële aanstelling van Stoffel Vandoorne kiest Team Peugeot TotalEnergies voor consistentie en stabiliteit, met maar één doel voor ogen: het komende seizoen vechten voor de winst in de felbevochten Hypercar-klasse, waaraan niet minder dan tien fabrikanten deelnemen.

Vandoorne maakt zijn debuut als coureur van het team tijdens de eerste FIA WEC-race van het komende seizoen; die vindt plaats op 2 maart 2024 in Qatar. Daarna volgen de andere zeven rondes van het seizoen, met als hoogtepunt de 24 Uur van Le Mans op 15 en 16 juni 2024.

Van simracen naar debuut in Porsche Carrera Cup Benelux: ‘Gaaf om met 911 GT3 Cup te rijden’

Van simracen naar debuut in Porsche Carrera Cup Benelux: ‘Gaaf om met 911 GT3 Cup te rijden’

Van simracen naar debuut in Porsche Carrera Cup Benelux: ‘Gaaf om met 911 GT3 Cup te rijden’

21-9-2023 – Na optredens in België, Duitsland en Nederland trekt de Porsche Carrera Cup Benelux deze week naar Oostenrijk, waar op de prachtig gelegen Red Bull Ring in Spielberg het zesde en laatste weekeinde van het seizoen 2023 plaatsvindt. In de heuvels van de Oostenrijkse deelstaat Steiermark wordt de titelstrijd in het algemeen klassement beslist in een rechtstreeks duel tussen de Nederlander Robert de Haan (Richardson Racing) en de Belg Glenn Van Parijs (August by NGT). Ook in de Am-klasse, het rookie-kampioenschap en in het teamklassement moeten de beslissingen officieel nog vallen.

Robert de Haan komt als leider in de tussenstand van het kampioenschap naar de finale in Oostenrijk. De 17-jarige rijder, die eerder dit jaar al de titel won in de Porsche Sprint Challenge Southern Europe, behaalde in zes van de tien verreden races het maximale aantal punten. Tijdens het afgelopen raceweekeinde in het Belgische Zolder morste hij in de tweede wedstrijd echter flink punten door in de achterhoede te eindigen, waarmee de beslissing in de titelstrijd werd uitgesteld tot de finale van komend weekeinde in Oostenrijk. Daar moet zijn enig overgebleven concurrent, de Belg Glenn Van Parijs, dan wel maximaal scoren, terwijl De Haan nauwelijks punten mag behalen, als Van Parijs alsnog de titel wil binnenhalen. Dat De Haan favoriet is, staat wel vast, maar zoals altijd in de autosport is iets pas zeker als de uitslag definitief is.

In de Pro-Am-klasse haalde Sacha Norden van het Nederlandse Team GP Elite in Zolder al de titel binnen, hij kan in de stand niet meer worden ingehaald. Theoretisch is dat nog wel het geval voor de Fransman Cédric Chassang in de Am-klasse, ook uitkomend voor Team GP Elite, maar omdat zijn enig overgebleven concurrent Ralph Poppelaars (Hans Weijs Motorsport) vanwege een in Zolder opgelopen blessure dit weekeinde niet kan deelnemen, is Chassang ook al zeker van de titel. In het rookie-klassement voor jonge rijders die hun eerste volledige seizoen in de Porsche Carrera Cup Benelux rijden, staat Robert de Haan ook bovenaan, maar ook Dirk Schouten (Q1 Trackracing) heeft hier nog kansen. Schouten, die door zijn activiteiten op sociale media een flinke schare enthousiaste supporters heeft, behaalde onlangs op Zolder zijn eerste algemene podiumplaats in de serie. In het teamkampioenschap staan August by NGT, Richardson Racing en Huber Racing op relatief kleine afstand van elkaar.

Sam Jongejan: “Ik kan niet wachten om in te stappen!”
Het veld van de Porsche Carrera Cup Benelux wordt tijdens het raceweekeinde in Oostenrijk uitgebreid met een aantal gastrijders. Een van hen is Sam Jongejan uit Zoetermeer, net 18 jaar oud geworden, die onderdak heeft gevonden bij het team JW Raceservice van Jochem van de Wiel. “Mijn plan was om volgend jaar de overstap naar de Porsche Carrera Cup Benelux te maken, maar toen belde Jochem dat hij voor dit weekeinde een auto vrij had en hij deed een heel goed voorstel. Dankzij de steun van mijn sponsors, die meteen enthousiast reageerden, kan ik daarom nu al rijden. Ik kan niet wachten om in te stappen”, zegt Jongejan.

Anders dan de meeste rijders begon Jongejan niet in de kartsport, maar met simracen. “Gewoon op de Playstation, met een heel simpel stuurtje”, vertelt hij. “Vervolgens heb ik op de indoorkartbaan in Zoetermeer een cursus gevolgd en dat ging zo goed, dat de instructeur zei of ik niet eens over de stap naar de autosport wilde nadenken. Dat werd de Volvo 360 Cup, een amateurserie onder de vlag van DNRT, maar ik had een auto die op het rechte stuk drie seconden langzamer was dan de rest! Zo leerde ik wel hoe je ook bij een langzame auto de snelheid erin kunt houden. In 2021 reed ik in de DNRT-Cup voor het oude model van de Mazda MX-5, waar de progressie er al flink in zat, zodat ik ook de kans kreeg om in de officiële Mazda MX-5 Cup met de actuele auto te rijden. Dat doe ik nu voor het tweede jaar en ik ben volop in de strijd om het kampioenschap, maar ik kijk ook al verder, waarmee de Porsche Carrera Cup Benelux in beeld kwam.” Jongejans kwaliteiten bleven niet onopgemerkt, want hij is ook opgenomen in het talentenprogramma van de KNAF, de nationale autosportfederatie.

“Geweldige ervaring”
Eerder deze week reed Jongejan, die een MBO-opleiding volgt, tijdens een testdag op de Red Bull Ring zijn eerste meters met de Porsche 911 GT3 Cup. “Een geweldige ervaring”, straalt hij. “Die auto is ongelooflijk gaaf om mee te rijden en bovendien is het een schitterend circuit, samen met Spa nu al mijn favoriete baan!” Met goede resultaten hoopt Jongejan volgend jaar de stap te kunnen zetten naar een volledig seizoen in de snelste merkencup van de Benelux. “Ik ben volledig afhankelijk van sponsors, maar voor mij is het vinden van budget ook een onderdeel van de uitdaging”, zegt hij stellig. “Dat geeft ook heel veel voldoening als dat allemaal lukt.”

Op vrijdag 22 september gaan de deelnemers aan de Porsche Carrera Cup Benelux om 12.40 uur voor de eerste maal de baan op voor de eerste vrije training van 40 minuten. Later in de middag staat van 17.10 tot 17.50 uur de tweede vrije training op het programma. Op zaterdag is er van 9.30 tot 10.05 uur de kwalificatie, gevolgd door de eerste race, die start om 16.40 uur. Ook op zondag wordt de race om 16.40 uur gestart. Beide races hebben een duur van 30 minuten plus een ronde en zijn live te volgen via het YouTube-kanaal van de Porsche Carrera Cup Benelux. Vanaf de woensdag na het raceweekeinde zijn er ook meerdere uitzendingen op Ziggo Racing.