Dacia Jogger Hybrid 140 Extreme 7-zits automaat

Dacia Jogger Hybrid 140 Extreme 7-zits automaat

Dacia Jogger Hybrid 140 Extreme 7-zits automaat
Long distance Runner….

(Tekst Anjès Verhey/Foto’s Rob Verhey)

Uit nostalgische overwegingen, tenslotte reden we deze rit al vele malen, met de auto naar Monza. Ruim 2000 kilometer heen en weer. Samen in een7-zitter door talloze Baustellen geteisterd Duitsland en streng snelheids gelimiteerd Zwitserland.

Goed doordacht
Nu eens geen SUV maar een klassieke lange wagon. Voorzien van alle actuele comfort-, communicatie- en veiligheidsattributen waar we niet meer van buiten kunnen. Piepen en lichtjes waarschuwen, camera’s kijken met je mee. Het totale bedienings-arsenaal van de nieuwe Dacia Jogger is goed doordacht functioneel onder hand- en vingerbereik geplaatst. Enkele brushed metal details vrolijken het in ons geval grijs/zwarte interieur op.

“Ready”
Op knopdruk start de elektromotor, “Ready”, en je kunt gaan. Op het grote display kun je met touchen door een simpel opgezet doeltreffend menu surfen. Tijdens het rijden vermijden! Er is een makkelijke cruise-control, airco en multimedia aan boord. De 10 plus gaat naar de automaat! Ten opzichte van een trap-en-ruk handgeschakelde transmissie scheelt dat zeker 50% stress en vermoeidheid. Vooral op langere af te leggen trajecten. Voorin de Jogger twee royale captainseats, op een tweede rij drie zitplaatsen en achterin twee stoelen die omgeklapt de berging van 100 dm3 tot maximaal 1.807 dm3 vergroten.

Hybride koppel
De voortbeweging van de Dacia Jogger Hybrid geschiedt door een hybride koppel bestaande uit een 1.6 liter benzine- en twee elektromotoren. Samen goed voor 141 pk. Die hebben licht spel met de slechts 1.360 kg. van de auto.

Behoedzaam loods ik het grote schip geruisloos door de smalle Italiaanse straatjes van Monza richting circuit alwaar er nauwelijks meer is door te komen. De in de voordagen van de race al hoogst opgewonden Ferrari-fans nemen massaal ook de voor de media bedoelde toegangsweg in beslag. Maar daar komt met veel vertoon van macht de Polizia ons te hulp.

Ideale combinatie
In principe vormt deze Dacia de ideale combinatie van zeer actuele issues. Op snelheid springt de vierpitter bij. Hij voegt verrassende economie (long run 140/150 km/u met 7,6 l/100 km.), overvloedige ruimte, plezierige rijeigenschappen, top-acceleratie en een mooi design samen tot een echte long distance runner. O ja, de remmen zijn des Renaults, bijten zo nodig keihard toe. Valt er niets op de Dacia Jogger aan te merken? Hooguit dat het manoeuvreren van de auto door de eng opgezette banen van de Baustellen om twee vaste handen vraagt. Het stuurkarakter is een tikje zoekend

Tot slot, we komen bij het onvermijdelijke: wat kost zoveel reis- laad- en rijplezier. Zoals door ons gereden inclusief 1.800 euro accessoires 32.450 euro.

Zoek je meer info: www.dacia.nl

Toyota Yaris Cross 1.5 Hybrid ‘Explore’

Toyota Yaris Cross 1.5 Hybrid ‘Explore’

Toyota Yaris Cross 1.5 Hybrid ‘Explore’
Sportieve hybride SUV

(door Anjès Verhey/Foto’s Rob Verhey en PR)

Ready for take off! In mooi trendy Cobalt Blue op momenteel obligate zwart glanzende lichtmetalen wielen staat de Yaris Cross in Raamsdonksveer bij de importeur Louwman & Parqui klaar. Zijn overzichtelijk voorkomen krijgt door geringe overhang voor/achter een extra sportieve kick. Brede ‘lichtgewicht’ portieren nodigen uit voor een kijkje binnen en achterop de auto staat een ietwat ‘gewichtige’ klep ver open voor de 400 dm3 grote bagageruimte. Kortom een aantrekkelijk getekende, vlotte SUV van handelbaar formaat.

Uiterst professioneel opgezet
Toyota ging bescheiden om met versiering, de naam erop, type-aanduiding opzij en het merk voor en achter chroomblitsend moest voldoende zijn. Dat is het ook. Dat geldt eveneens voor het schouwspel dat zich, zodra ik achter het multi-stuur op mijn ‘captains chair’ zit, voor mij ontrolt. De portiergrepen onderstrepende ‘gouden’ inzetten vormen de enige sier in het uiterst professioneel opgezette voornamelijk in zwarten gehouden interieur.

Meteen valt het forse display, dat perfect op kijkhoogte is geplaatst, op. Eronder wit op zwart beletterde toetsen waarmee de verwarming/ventilatie op eenvoudige wijze te regelen valt. Eigenlijk een simpele bediening die de bestuurdersaandacht zo min mogelijk van zijn primaire job – rijden- afhoudt. Minpuntje vinden wij de hier en daar zwart in zwart opgenomen bedieningsknopjes zoals van de ramen. Dat bleek soms op gevoel aftasten.

Met de actuele dikke zolen- en grote schoenenmode is de achter instap van de Yaris Cross beetje omslachtig. In het achter compartiment is voldoende 2 á 3 persoons leefruimte en je hebt er, net als voorin, goed zicht op het buitengebeuren.

CVT, wat een genot
Dan wekt de grote startknop de elektrisch ondersteunende 1.5 liter viercilinder. De gecombineerde 116 pk is goed om de 1.150 kilo (leeg) wegende Yaris kwiek naar de 170 km/u te jagen. Dan wil je de rijwind best horen! Afhankelijk van het wegdek laten ook de Conti’s zich niet onbetuigd. De ‘100’ bereik je vanuit staande start in 11 seconden. Met de schokvrije Continu Variabele Transmissie gaat dat, net als de lichte toch exacte besturing, moeiteloos. De selectie hendel geeft niet alleen visueel maar ook akoestisch een signaal over ‘welke versnelling’ wanneer. In het alsmaar drukker wordende verkeer is een automaat een genot. Een must kun je inmiddels stellen. Samen met de snel actieve airco maakt genoemde CVT elke rit tot een ontspannende. Extra veiligheid: de wide-screen camera tijdens parkeren en achteruit manoeuvreren. De Yaris Cross reageert alert op het gaspedaal en zo je wilt laat hij zich sportief en snel door het verkeer loodsen. Daaraan is het koppel van 120 Nm bij slechts 3600 tpm samen met de stevige bijna sportieve vering debet.

State of the art
Uiteraard is de auto state of the art uitgevoerd qua veiligheidsvoorzieningen. Zo je wilt kunnen daarnaast gadgets als adaptieve cruise control, blinde hoek monitoring en head up display voor extra gemak zorgdragen.

Enkele antecedenten
Draaicirkel 10,6 meter, Euro 6D, gecombineerd 4.5 gram CO2, 750 geremde aanhanger, 17 inch ‘Dynamic’ lichtmetalen velgen en niet te vergeten de draadloze telefoon oplaad-mogelijkheid.

Voor meer info raadpleeg www.toyota.nl

Hyundai IONIQ 6 – elektrisch

Hyundai IONIQ 6 – elektrisch

Hyundai IONIQ 6 – elektrisch
Stille kracht!

(mmv Candy Adam/Foto’s PR)

Zodra we de IONIQ 6 zagen staan bij de importeur in Sassenheim was onze nieuwsgierigheid gewekt. Eerst een rondje om de auto lopen want hij heeft zoveel mooie uiterlijke kenmerken die opvallen. Sportief, futuristisch, laag, aerodynamische vorm, velgen, verlichting……….. Indrukwekkend is het juiste woord.

Volop bekijks
Tijdens de week dat wij de auto voor een rijimpressie ter beschikking kregen viel het op dat mensen vaak hun hoofd omdraaiden om te kijken naar deze bijzondere Hyundai met een ongekende uitstraling. Of we nu reden of dat de auto geparkeerd stond, er was altijd veel bekijks. De instap is wat aan de lage kant. Zeker voor iemand van lengte, maar dat is ook te verwachten bij dit sportieve model auto. De verzonken deurgrepen vonden wij niet altijd handig. Bij nat weer glijden je vingers er nog wel eens vanaf en als vrouw met lange nagels is dat ook wel eens lastig. Zeker als je je handen vol boodschappen hebt. Na instappen voel je je meteen thuis. De stoelen zijn stevig maar comfortabel. Op vele fronten instelbaar. Weinig knoppen te vinden, het is eerder een rustig strak gehouden interieur. Natuurlijk heeft de Koreaanse fabrikant er alles aan gedaan om de elektrische IONIQ 6 een zo laag mogelijk gewicht mee te geven hetgeen resulteert in een zo laag mogelijk stroomverbruik dat de actieradius van de auto ten goede komt. De vrij grote middenconsole heeft onderop heel wat opbergruimte en bovenop een afsluitbare bak. Aan bekers plaatsen en een oplader voor je telefoon is ook gedacht.

Even wennen
Bijzonder en iets waar je echt aan moet wennen is dat er op de voordeuren aan de binnenzijde geen knoppen zitten voor bijvoorbeeld de ramen of afsluiting van de auto. Deze bedien je vanuit de middenconsole. Achterdeuren bevatten een knop voor stoelverwarming achterin en de raambediening. Het openen en sluiten van de deuren is easy omdat je je vingers over de hele breedte van de deur achter een rand kunt plaatsen. Achterin zitten is zeer comfortabel. Doordat de rugleuning van de voorstoel wat hol naar binnen loopt zit je niet met je knieën in de stoel gedrukt, maar hebben die voldoende plaats. Ook is de vlakke vloer goed doordacht. Zo kan een (5e) persoon in het midden van de achterbank goed zittend ontspannen meerijden. Het rijden in deze Ionic 6 was een geweldige ervaring! Bij het starten ben je eerst overdonderd door de 2 grote 12.3 inch digitaal touchscreens, die de bestuurder allerlei info geven en waarmee je de auto helemaal naar jouw stijl kunt instellen. Met Dual Color Ambient Lighting kan de bestuurder de look & feel van het interieur aan de eigen wensen aanpassen.

Veel pit!
Het stuur biedt talrijke bedieningsmogelijkheden aan. De auto rijdt hoogst plezierig en trekt zeer snel op, is haast geluidloos en ondanks dat je laag bij de weg zit voelt alles zeer stabiel. Zelfs bij een hoge snelheid pakt de IONIQ 6 gemakkelijk dat beetje extra indien je dat nodig hebt. De IONIQ 6 is naar onze mening een auto zeer geschikt voor de zakelijke rijder, iemand die veel kilometers maakt, en ook wil bezuinigen op kosten qua benzine. De Hyundai IONIQ 6 beschikt over een zeer hoge aantrekkelijke actieradius. Het laden verliep soepel, en vooral snel. Na 18 minuten bij de snel-lader konden we onze reis weer langdurig voortzetten.

Veiligheid
De IONIQ 6 is uitgerust met de nieuwste versie van Hyundai Smart Sense, de geavanceerde veiligheids- en rijassistentiesystemen (Advanced Driver Assistance Systems ofwel ADAS) die zorgen voor optimale veiligheid en het beste gebruiksgemak onderweg. Iemand kan dit als irritant ervaren maar wij vonden dit erg fijn omdat men niet altijd in de gaten heeft wat er om de auto heen gebeurt in het verkeer. Een goed voorbeeld was dat wij in Amsterdam op de gracht reden en er plots een voetganger de weg op liep waardoor de IONIQ 6 direct een noodstop maakte. Je schrikt wel als dit gebeurt maar hoe fijn en vooral veilig is het dat de auto met je meekijkt en een aanrijding voorkomt! Overigens is de bagageruimte niet echt groot maar voldoet aan normale wensen.

Duurzaamheid
Ook is het prettig te weten dat Hyundai vele materialen van de IONIQ 6 heeft vervaardigd uit gerecyclede materialen voor de bekleding, de dak-bekleding en de vloer.

Gegevens van de Ionic 6
Als eerste krijgt de IONIQ 6 het nieuwe H-logo van Hyundai. De slanke wagen doet sterk denken aan de onverbeterlijke 911 en heeft een bijzonder lage luchtweerstands- coëfficiënt van 0,21. Hij is leverbaar in drie uitvoeringen: Style, Connect en Lounge. Met keuze uit achter- of vierwielaandrijving. Er staan twee batterij-pakketten ter beschikking: 400 Volt/53 kW en 800 Volt/77,4 kW. De Ionic is gebaseerd op het E-GMP (Electric Global Modular Platform). Het opladen van het 800 Volt/77,4 kW pakket van 10 tot 80% neemt slechts 18 minuten in beslag. De actieradius van de achterwiel aangedreven (18 inch) versie met 800 Volt/77,4 kW) bedraagt 614 kilometer. (Regen, nacht, file?). In 5,1 sec. van 0-100 km/u! Er zijn 11 bijzondere lakkleuren mogelijk. LxBrxH: 4,855×1.880×1.495 mm. De achterwiel aangedreven Ionic met E-motor 400 Volt/53 kW achterin levert 151 pk en 350 Nm koppel. Tijdens rijden wordt de bij afremmen opgewekte kinetische energie omgezet in stroom die de accu dan weer bijlaadt. Met E-motor 800 Volt/77,4 kW is dat 228 pk en 350 Nm koppel. De vierwiel-aangedreven Hyundai Ionic 6 met achterin 165 kW en voorin 74 kW E-motor brengt 325 pk en 605 Nm koppel op de weg.

De kleur van de uitvoering die wij reden was blauw, 4 deuren, 5 zitplaatsen. Prijs 59.195 euro

Raadpleeg voor meer informatie www.hyundai.nl

(mmv Candy Adam/Foto’s PR)

Zodra we de IONIQ 6 zagen staan bij de importeur in Sassenheim was onze nieuwsgierigheid gewekt. Eerst een rondje om de auto lopen want hij heeft zoveel mooie uiterlijke kenmerken die opvallen. Sportief, futuristisch, laag, aerodynamische vorm, velgen, verlichting……….. Indrukwekkend is het juiste woord.

Volop bekijks
Tijdens de week dat wij de auto voor een rijimpressie ter beschikking kregen viel het op dat mensen vaak hun hoofd omdraaiden om te kijken naar deze bijzondere Hyundai met een ongekende uitstraling. Of we nu reden of dat de auto geparkeerd stond, er was altijd veel bekijks. De instap is wat aan de lage kant. Zeker voor iemand van lengte, maar dat is ook te verwachten bij dit sportieve model auto. De verzonken deurgrepen vonden wij niet altijd handig. Bij nat weer glijden je vingers er nog wel eens vanaf en als vrouw met lange nagels is dat ook wel eens lastig. Zeker als je je handen vol boodschappen hebt. Na instappen voel je je meteen thuis. De stoelen zijn stevig maar comfortabel. Op vele fronten instelbaar. Weinig knoppen te vinden, het is eerder een rustig strak gehouden interieur. Natuurlijk heeft de Koreaanse fabrikant er alles aan gedaan om de elektrische Ionic 6 een zo laag mogelijk gewicht mee te geven hetgeen resulteert in een zo laag mogelijk stroomverbruik dat de actieradius van de auto ten goede komt. De vrij grote middenconsole heeft onderop heel wat opbergruimte en bovenop een afsluitbare bak. Aan bekers plaatsen en een oplader voor je telefoon is ook gedacht.

Even wennen
Bijzonder en iets waar je echt aan moet wennen is dat er op de voordeuren aan de binnenzijde geen knoppen zitten voor bijvoorbeeld de ramen of afsluiting van de auto. Deze bedien je vanuit de middenconsole. Achterdeuren bevatten een knop voor stoelverwarming achterin en de raambediening. Het openen en sluiten van de deuren is easy omdat je je vingers over de hele breedte van de deur achter een rand kunt plaatsen. Achterin zitten is zeer comfortabel. Doordat de rugleuning van de voorstoel wat hol naar binnen loopt zit je niet met je knieën in de stoel gedrukt, maar hebben die voldoende plaats. Ook is de vlakke vloer goed doordacht. Zo kan een (5e) persoon in het midden van de achterbank goed zittend ontspannen meerijden. Het rijden in deze Ionic 6 was een geweldige ervaring! Bij het starten ben je eerst overdonderd door de 2 grote 12.3 inch digitaal touchscreens, die de bestuurder allerlei info geven en waarmee je de auto helemaal naar jouw stijl kunt instellen. Met Dual Color Ambient Lighting kan de bestuurder de look & feel van het interieur aan de eigen wensen aanpassen.

Veel pit!
Het stuur biedt talrijke bedieningsmogelijkheden aan. De auto rijdt hoogst plezierig en trekt zeer snel op, is haast geluidloos en ondanks dat je laag bij de weg zit voelt alles zeer stabiel. Zelfs bij een hoge snelheid pakt de IONIQ 6 gemakkelijk dat beetje extra indien je dat nodig hebt. De IONIQ 6 is naar onze mening een auto zeer geschikt voor de zakelijke rijder, iemand die veel kilometers maakt, en ook wil bezuinigen op kosten qua benzine. De Hyundai IONIQ 6 beschikt over een zeer hoge aantrekkelijke actieradius. Het laden verliep soepel, en vooral snel. Na 18 minuten bij de snel-lader konden we onze reis weer langdurig voortzetten.

Veiligheid
De Ionic 6 is uitgerust met de nieuwste versie van Hyundai Smart Sense, de geavanceerde veiligheids- en rijassistentiesystemen (Advanced Driver Assistance Systems ofwel ADAS) die zorgen voor optimale veiligheid en het beste gebruiksgemak onderweg. Iemand kan dit als irritant ervaren maar wij vonden dit erg fijn omdat men niet altijd in de gaten heeft wat er om de auto heen gebeurt in het verkeer. Een goed voorbeeld was dat wij in Amsterdam op de gracht reden en er plots een voetganger de weg op liep waardoor de IONIQ 6 direct een noodstop maakte. Je schrikt wel als dit gebeurt maar hoe fijn en vooral veilig is het dat de auto met je meekijkt en een aanrijding voorkomt! Overigens is de bagageruimte niet echt groot maar voldoet aan normale wensen.

Duurzaamheid
Ook is het prettig te weten dat Hyundai vele materialen van de IONIQ 6 heeft vervaardigd uit gerecyclede materialen voor de bekleding, de dak-bekleding en de vloer.

Gegevens van de Ionic 6
Als eerste krijgt de IONIQ 6 het nieuwe H-logo van Hyundai. De slanke wagen doet sterk denken aan de onverbeterlijke 911 en heeft een bijzonder lage luchtweerstands- coëfficiënt van 0,21. Hij is leverbaar in drie uitvoeringen: Style, Connect en Lounge. Met keuze uit achter- of vierwielaandrijving. Er staan twee batterij-pakketten ter beschikking: 400 Volt/53 kW en 800 Volt/77,4 kW. De Ionic is gebaseerd op het E-GMP (Electric Global Modular Platform). Het opladen van het 800 Volt/77,4 kW pakket van 10 tot 80% neemt slechts 18 minuten in beslag. De actieradius van de achterwiel aangedreven (18 inch) versie met 800 Volt/77,4 kW) bedraagt 614 kilometer. (Regen, nacht, file?). In 5,1 sec. van 0-100 km/u! Er zijn 11 bijzondere lakkleuren mogelijk. LxBrxH: 4,855×1.880×1.495 mm. De achterwiel aangedreven Ionic met E-motor 400 Volt/53 kW achterin levert 151 pk en 350 Nm koppel. Tijdens rijden wordt de bij afremmen opgewekte kinetische energie omgezet in stroom die de accu dan weer bijlaadt. Met E-motor 800 Volt/77,4 kW is dat 228 pk en 350 Nm koppel. De vierwiel-aangedreven Hyundai Ionic 6 met achterin 165 kW en voorin 74 kW E-motor brengt 325 pk en 605 Nm koppel op de weg.

De kleur van de uitvoering die wij reden was blauw, 4 deuren, 5 zitplaatsen. Prijs 59.195 euro

Raadpleeg voor meer informatie www.hyundai.nl

Hyundai Tucson N Line Sky

Hyundai Tucson N Line Sky

Hyundai Tucson N Line Sky
Een van de meest geliefde SUV’s.

(mmv Candy Adam/Foto’s PR)

Hyundai Motor Nederland stelde ons een bovengenoemd 2023 Tucson model ter beschikking voor een rijimpressie. Potloodgrijs gelakt stond hij ons op te wachten met zijn grote imposante wielen (19 inch) en strak gehouden design. Eerste indruk: Wow! Wat een stoere, flitsende auto. Wij reden de Tucson N Line Sky.

Geen ruimte-gebrek
De in-/uitstap van de auto is ruim en makkelijk door o.a. de brede portieren. De stoelen zitten comfortabel, zijn geheel naar jouw wensen in te stellen en voorzien van een fijne lendesteun. Zelfs voor mijn lengte 1.82 is er voldoende beenruimte. De zitting van de stoel had in mijn geval nog iets langer mogen zijn óf met een mogelijkheid deze iets te verlengen. Zoals bijvoorbeeld in de VW Tiguan. Door de hoge zit in de auto kun je het overige verkeer aan alle kanten goed waarnemen. Maar het zicht vanaf voor in de auto naar de achterramen is iets minder door de vrij hoge stoelen. De bekleding van de stoelen is mooi strak gehouden. De rugleuningen kunnen helemaal plat geklapt worden om, indien nodig, een dutje te doen. Ons model was voorzien van zonnescreens achterin.

Grotere kinderen hebben achterin voldoende ruimte. Voor echt langere personen is het daar een beetje passen en meten. Onze uitvoering (N Line Sky) was voorzien van o.a. stoelverwarming, ook achterin, een oplaadpunt voor o.a. je telefoon, een fraai panoramadak (sunroof) dat een zee aan licht doorlaat en een nog meer ruimtelijk gevoel geeft dan de nieuwe Tucson toch al heeft. In het SUV segment is de Hyundai Tucson een geliefd model. De nieuwe 2023 versie biedt alles (en bijna nog meer) dan je je kunt wensen. In deze geschetste uitvoering is de Tucson met een 1.6 turbomotor met 180 pk uitgerust. De prijs voor de Tucson N Line Sky met panoramadak is 49.000 euro.

Minpunt zijn de kleine opbergvakken in de deuren en middenconsole. Net niet diep genoeg om er bijvoorbeeld A4 papieren in te plaatsen of een fles water in te zetten.

Wel even wennen….
De Tucson beschikt over een indrukwekkend dashboard met alle info die je nodig hebt. Over een volledig digitaal instrumentenpaneel (10,25 inch). Dit heeft voor- maar ook wel nadelen. Je hebt tijd nodig om alles tot je te nemen en te leren hoe de systemen precies werken. Misschien voor wat oudere mensen ingewikkeld. Maar je kunt niets terugdraaien, het is de huidige tijd. Het stuurwiel ligt prettig in je handen. Als je de richtingaanwijzer gebruikt verschijnt er in het dashboard een groot rondje met een camerabeeld van de zijkant van de auto zodat je goed kunt zien wat er naast je op de weg loos is. Leuk en handig is het navigatiesysteem dat je ook dmv spraak-commando’s in werking kunt stellen. Zaken die bijdragen aan extra veiligheid in het drukke verkeer.

Nu het rijden…..
Ronduit een feest was het rijden met de 2023 Tucson. De auto ligt vast op de weg, ook bij hoge snelheden. Bochten neemt hij perfect en blijft daarin stabiel. Hij trekt zeer snel op (0-100km/u 8,0 sec.) en blijft, zo je wilt, lang en snel doortrekken én doet z’n werk zo goed als geruisloos. Wel moet je wennen aan de nieuwe manier van cruise-control. Ook de lane-assist en alle handelingen die deze auto zelf doet, om je bijvoorbeeld te corrigeren, vraagt om gewenning. Veiligheid staat ook bij Hyundai hoog in het vaandel zo blijkt wel. Tot slot, je beschikt in de nieuwe Tucson over een immens grote en makkelijk te beladen bagageruimte. Inhoud varieert van 616 – 1.795 l.

In de nieuwe Tucson hybrid oogt alles plezierig, je voelt je veilig en het mooie van hybrid is dat de kosten van benzine-verbruik laag zijn. Wij hebben 120 euro getankt en 1090 km gereden.

Enkele gegevens
Hyundai Tucson 2023: 5-deurs. In vijf uitvoeringen leverbaar. Standaard al rijkelijk uitgerust. Volledig digitaal instrumentenpaneel 10,25 inch en verschillende veiligheids- en rij-assistentie-systemen. De topuitvoering N Line onderscheidt zich door een sportief N Line interieur en exterieur. Door o.a. 19 inch lichtmetalen N Line velgen. Er zijn drie geëlektrificeerde aandrijflijnen: 1.6 GDi Smart-stream benzinemotor met 48 volt mild hybrid-technologie en een als hybride-versie en een als plug-in hybride versie. Kijk voor meer info: www.hyundai.nl

Jaguar E-Pace P300e R-Dynamics SE

Jaguar E-Pace P300e R-Dynamics SE

Jaguar E-Pace P300e R-Dynamics SE
‘n Trendy fastback!

(Tekst Anjès Verhey/Foto’s Rob Verhey)

Met elk nieuw model neemt het Jaguar-design team meer afstand van het geliefde onder Sir William Lyons geconcipieerde Jaguar idioom. Moderne Jaguars zijn grote indrukwekkende auto’s waarin de haute volée zich als voorheen thuis voelt. Men concurreert op een betrekkelijk overzichtelijke markt alwaar Zweeds en Duits edelmetaal eveneens hoge ogen gooit.

De Jaguars van nu moeten het hebben van de naam en de hoogst moderne elektrische en elektronische techniek. Maar ook van tadeloze afwerking en oogstrelend mooie toegepaste materialen. Met dit in ‘t achterhoofd sta ik oog in oog met een in vurig rood metallic gelakte trendy fastback. De ‘snelle’ rug is anno 2023 weer helemaal reçu in het grote segment. Binnen is eveneens niet beknibbeld op de bij Jaguar passende luxe. Die is wel verpakt in een gedistingeerde aanpak. ‘Solide’ is het woord dat opkomt bij instellen en aanraken van voor snel en comfortabel rijden benodigde elementen.

Wat antecedenten.
Deze Jaguar is een plug-in hybride. Geheel elektrisch rijden bij mooi weer is 73 kilometer van huis raken mogelijk. In combinatie met de 1.5 liter viercilindermotor gaat er 207 PK naar de wielen. De geweldige bijna Amerikaanse trekkracht bereikt tussen 1.600 en 4.500 tpm 540 Nm! Alle zeilen bij is op de Autobahn een topsnelheid van 216 km/u mogelijk en de ‘100’ bereikt deze uitvoering, 2.173 (leeg) wegende wagen, in 6,5 sec. Met het variabel in benodigde kracht toenemende stuur draai je de Jag in 11,63 m. helemaal om. Tja, moet Bles tenslotte mee naar dat springconcours dan mag hij, plus vervoer, geremd niet meer dan 1.600 kilo wegen.

Over duurzaam gesproken…
In de normale zonder omklappen berging gaat via de enorme klep bijna 500dm3 bagage mee. Wat rest is een relaas over hoe strak de grote banden de hoge koets de bocht omzetten. De auto geeft op hoge snelheid wat windgeruis door. Op pleinen en rotondes dien je op te passen met de dode hoek. Tot slot lees je op de enigszins ingewikkeld te managen monitor dat dit verheven plezier bij inzet van de E-motor door elkaar maar 4,7 liter/100km. nodig heeft. Dat is duurzaam. Voor meer info raadpleeg www.jaguar.nl

Mercedes-Benz A180 AMG-Line

Mercedes-Benz A180 AMG-Line

Mercedes-Benz A180 AMG-Line
Evolutietheorie

 

(Tekst Anjès Verhey/Foto’s Rob Verhey + PR)

Met enige weemoed denk ik terug aan de eerste A-klasse. Net geen SUV, ‘n beetje pummelig, wat hoog voor een makkelijke in-/uitstap en halfautomatisch voor de rust van de bestuurder. Geliefd bij senioren maar evenzo bij anderen, bijvoorbeeld kieskeurige jongeren. Volgens Darwin’s theorie evolueren alle levende wezens als er maar voldoende tijd overheen gaat. Voor door de mens bedachte en gemaakte dingen geldt hetzelfde. Alleen hebben wij daar zelf, voor wat de tijd betreft, het zeggen.

Compleet ander model
Zo komt het dat ik onlangs werd geconfronteerd met een vrijwel als zodanig onherkenbare nazaat van die eerste A-Klasse van Mercedes-Benz. Een lage, lange, slanke sportlimousine die met zijn terughoudende imposante design het ware Mercedes-gevoel oproept. Voor wie dit model te jong, te sportief overkomt is er nog steeds de royale, universele B-klasse. Binnen zet het rustige ontwerp zich voort en ziet alles er solide uit en geeft je bij aanraking het idee dat het voor de eeuwigheid is geschapen. Doe zo’n deur eens dicht en pak dat stevige stuurwiel eens beet. Maar pas op! Ik ontving mijn eerste ‘kopstoot’ al bij instappen onder het laag gerealiseerde dak.

Enkele correcties?
Zelfs deze auto vraagt om enkele correcties. Beginnen we met de glanzend zwarte 19-inch velgen. Mooi uiteraard om te zien. Maat meer spaken heeft alleen een fietswiel. Je wilt ze toch schoonhouden en dat vraagt om een geregelde uitdaging. Mijn A180 AMG, in Mercedes zilver-grijs, ging mee op een langere reis. Dan kom je de wat lastig afleesbare belettering van de in zilver uitgevoerde verwarming-/ventilatiebediening tegen. En, als je alleen bent, is het lastig om precies te mikken op het touch-display. Maar dit laatste geldt voor vele nieuwe auto’s.

Opwindende motorisering…
De A-Klasse limousine uitvoering heeft een feilloos bochtengedrag en een daarbij behorend accuraat en gevoelvol stuurkarakter. Bij de start is een goed doserende gasvoet van belang. Want wat de 1.6 l motor aan power op de weg zet is telkens weer een opwindende verrassing. De startprocedure vergt evenals het uitschakelen van de motor een korte gewenning.

Zoveel Mercedes-Benz mag best wat kosten. Basisprijs is (o.b.v.2022) 47.086 euro. Inclusief al heel wat extra’s. Waaronder de zeventrapsautomaat, de automatische ‘Thermotronic’ klimaatregeling, licht- en zichtpakket en het MBUX multi-media systeem. Een Premium Plus Pack, 19-inch velgen, een Night pakket en smartphone integratie vervolmaken je A-Klasse en tillen de prijs naar 54.607 euro. De prijs is inclusief BTW/BPM.

Voor meer info raadpleeg www.mercedes-benz.nl