Jaguar E-Pace R-Dynamic SE P300 E AWD

Jaguar E-Pace R-Dynamic SE P300 E AWD

Jaguar E-Pace R-Dynamic SE P300 E AWD
Deze ‘Cat’ niet voor de poes!

 

(Door Anjès Verhey/Foto’s Rob Verhey en PR)

Dit wordt moeilijk. In mijn achterhoofd ziet een Jaguar er nog altijd uit als onze XJ6 en latere XJ12. En nu sta ik voor de in Firenze Red gedompelde E-Pace. Een dynamisch getekende grote Jaguar die met zijn fastback de trend in de upper-class volgt.

Het standaard Black Pack alsmede de 20 inch Gloss Black lightmetals onderstrepen het allround karakter dat door Allwheel drive en de voortreffelijk functionerende 8 traps transmissie wordt vervolmaakt.

Dan maar de Autobahn opgezocht…
Vanaf de zwartglanzende grille gromt een bescheiden ‘growler’ mij aan. Sportief telt niet meer voor een auto in een land waar je ofwel in de rij rijdt ofwel in de file staat. Maar sportief oogt de Jaguar E-Pace wel en laat zich later op de Germaanse Autobahn ook als zodanig kennen. De voor een Jaguar verwachte zes- of achtcilinder-motor is in de realiteit een 1.5 liter vierpitter die in combinatie met een krachtige E-motor (plug in hybrid) goed is voor 309 pk. Ruim voldoende voor een auto die leeg 2.098 kg. in de schaal werpt. Echte topsnelheid 216 km/u en de sprint naar 100 kost 6,5 seconden. Door elkaar verbruik tussen 7 en 12 liter per 100 kilometer (afgelezen op de eco-monitor).

Dat wil wél!
Alhoewel het interieur niet echt uitblinkt door verrassend mooi houtgebruik wordt de black in black ambiance toch enigszins des Jaguar’s. Dit door toepassing van brushed en not brushed metalen detaillering alsmede door de double sticks die zitmeubliair en dash-/wandbekleding siert. De 12-voudige verstelbare captainsseat (á 380 euro) is evenals de overige zitplaatsen in Duo Leather Ebony gestoken. Bij vierpersoonsbezetting gaat er achterin de hatch 610 liter (of VDA 494) mee. De paardentrailer mag tot 1.600 kg. geremd erachter gekoppeld worden. De Jaguar E-Pace heeft tussen 1.600 en 4.500 tpm 540 Nm trekkracht. Verdeeld over vier wielen, dat wil wél!

Wat mij echt opvalt is het easy rijgedrag, de directe besturing, het fijn pakkende multi-stuurwiel en de prachtige selectiehendel. Bovendien het lichte gemak waarmee je de auto door druk stadsverkeer laveert. Evenzo de rust in het goed toegankelijke royale interieur. Ook op hogere snelheid.

Tja, dan het management.
In de meeste gevallen kun je met een lichte vingertouch handelen. Voor oudere Jag-ers is het wellicht een tikje gecompliceerd daarmee te handelen. Zij zullen zeker baat hebben bij een intensievere dealerbegeleiding om zich deze actuele moderne systemen eigen te maken. Kwestie van gewenning, dat wel. Zoals ik soms van wat oudere kennissen verneem laten zij die systeem-mogelijkheden liever links liggen omdat ze (o.a. top Audi’s en BMW’s rijders) er weinig tot niets van begrijpen en/of niet mee kunnen omgaan. Eigenlijk geldt dit ook voor de oplaadkabel (voor thuis opladen) achterin. Het ‘gemartel’ met die kabels in de regen en wind trekt o.a. dames en oudere heren minder aan.

Tenslotte…
Wat kost deze uiterst plezierige mooie vierdeurs Jaguar hatchback? Compleet maar niet extravagant uitgerust staat hij vanaf 55.771 euro geprijsd. Echter dan komt de belasting en het rijklaar maken er nog bij en voldoe je 76.561 euro. Maar dan heb je wel een echte Jaguar voor je deur of op je oprit staan!

Zie voor verdere info www.jaguar.nl

Kia Niro 1.6 GDI Hybrid DCT6 Launch Edition

Kia Niro 1.6 GDI Hybrid DCT6 Launch Edition

Kia Niro 1.6 GDI Hybrid DCT6 Launch Edition
Geperfectioneerd

(Tekst en foto’s Jan van Oostende//PA to Anjès)

Ik had bij aankomst bij Kia Nederland de huidige goedverkochte Kia Niro Hybrid in mijn gedachten. Maar was zeer aangenaam verrast toen ik deze geheel vernieuwde Kia Niro Hybird zag. Deze wagen is in een geheel nieuw jasje gestoken en ziet er zeer fraai uit. “Wat moet je zoal vernieuwen” dacht ik, dan alleen het uiterlijk. Maar Kia heeft deze Niro verder technisch verbeterd.

Ruim van binnen
Na het een en ander uitgelegd gekregen te hebben over het instrumentarium, kwam ik tot de conclusie dat het een mooie ruime auto is. Veel beenruimte voorin en ook genoeg been ruimte voor de achterpassagiers. Aan kofferruimte geen gebrek. De achterbank is in twee delen neerklapbaar zodat er op vakantie genoeg meegenomen kan worden. Over de middenconsole is ook prima nagedacht, de tablet kan erin opgeborgen worden. Zelfs de smartphone kan opgeladen worden tijdens het rijden. Drie USB-C aansluitpunten, zeker niet onbelangrijk in dit smartphone tijdperk. Maar gelukkig is er ook aan een ouderwetse 12V aansluiting gedacht

Werkelijk aan alles is gedacht bij deze versie. Veel is heel goed te bedienen waardoor het een plezier is om ermee te spelen en te ontdekken voordat je met deze auto op pad gaat. Alles op het dashbord is heel uitstekend leesbaar. Het geluid van het Harman Kardon geluidssysteem is overweldigend te noemen. Lekker genieten van je eigen muziek, maar ook de zenderkeuze is reuze. Voor ieder wat wils.

Time to drive
Rustig wegzoevend komt de motor erbij als je boven een bepaalde snelheid komt. Wat een stilte is dit binnen in de auto geworden, meestal maakt het een hoop lawaai, maar niets van dit alles. De auto rijdt soepel en vlotjes over de Nederlandse wegen als het geen file tijd is, dan is automatisch rijden juist weer heerlijk. De Kia doorloopt de versnellingen zonder dat je ook maar wat merkt, “heerlijk”. Met alle elektronische ogen houdt hij het verkeer om je heen nauwlettend in de gaten, Waarschuwt waar nodig zodat je de aandacht bij het verkeer behoud. Soms waarschuwt hij iets te vaak, terwijl het voor de bestuurder veilig is, maar de auto denkt daar anders over. Zelfs het in de juiste rijbaan houden is gaaf, je kan zelfs even de handen van het stuur halen om een knopje te bedienen (temp. of volume). Kortom veiligheid staat voorop.

Zuinigheid staat voorop
De Kia Niro Hybrid staat bekend om zijn zuinigheid in verbruik. Met de 1.6 GDI benzine motor (204 PK) en de Hybride (64,8 Kwh) en een gewicht van 1657 kg zou je denken dat hij meer verbruikt. Niets is minder waar. Tijdens deze test heb ik mij netjes aan de snelheid gehouden. Zeker vanwege de behoorlijk hoge benzineprijzen, wilde ik toch weten of dit het geval is. Met net iets meer dan 400 testkilometers op de teller en 17 liter getankt kwam ik op een gemiddeld verbruik van 1 liter op 22 kilometer met de Hybrid meegerekend in de gebieden waar je maar 30 of 50 km/h mag. De iets vlottere rijder zal lagere gemiddelde behalen.

Eindconclusie
De nieuwe Kia Niro is zeker een hele mooie en technisch vernuftige auto geworden, met veel veiligheidssystemen. Deze testversie heeft o.a. rijbaanassistentie (LKAS), adaptive cruise control met navigatie ondersteuning, vermoeidheidsherkenning incl. waarschuwing bij vertrekkende voorligger, autonome noodremassistentie inclusief voetgangers- en fietserdetectie, en nog veel meer om te vermelden. Nog even terugkomen op de zuinigheid van de Niro, door de combinatie benzine/hybrid is het een zuinige auto. Met meer dan 50.000 verkochte auto’s van het oude model, denk ik dat Kia deze weg zal voort zetten.

Er is al een Kia Niro vanaf € 31.995,= euro.

Prijs van de testversie € 41.890,= euro. Voor deze prijs heb je heel veel luxe.

Meer informatie kunt u vinden op www.kia.nl

Dacia Jogger TCE 110 Extreme

Dacia Jogger TCE 110 Extreme

Dacia Jogger TCE 110 Extreme
Zelfbewuste zevenzitter….

 

(tekst Anjès Verhey//Foto’s Rob Verhey + PR)

Dacia, lang geleden een witte raaf op onze wegen en nu een veel ‘gespotte’ bonte hond. Want waarom zouden we duur doen als het ook slim en voordelig kan? Intussen biedt het merk Dacia een keuze uit meer modellen en uit fraaie kleuren.

Liefst zeven zitplaatsen
De nieuwe Jogger schaart zich naadloos in de betaalbare Dacia-rij. Al vanaf 22.235 euro rijdt u deze fraaie ruime auto. Met zeven zitplaatsen en toch geen bus-idee! Maar hij blinkt net zoals zijn merkgenoten niet alleen uit door de vriendelijke prijs. Deze aan ons voor een rijimpressie door de importeur uitgeleende Jogger, die het midden houdt tussen een volwassen stationwagen en een niet geringe SUV, is in terracotta-bruin metallicc gespoten. Dacia heeft zorgvuldig vermeden om door chroom sier het serieuze karakter van dit aantrekkelijke model geweld aan te doen. Zelfs de bij het model goed passende metallic velgen zijn samen met alle detaillering passend in diepzwart gehouden. Het flinke formaat van de brede rubbers belooft een vlotte vooruitgang van de nieuwe Jogger. Die vooruitgaang mag je eigenhandig managen via een soepele zes versnellingsbak met relatief wat lange slagen.

Alles ingezet op functioneel
Na binnenkomst verbaas ik me eerst vanwege de overvloedige ruimte. Spielerei zoek je vergeefs. Alles is functioneel, duidelijk afleesbaar en overzichtelijk ingedeeld en aangebracht. Studeren is niet echt nodig en wel zo rustgevend dus. Het scherm van de centraal geplaatste 8 inch monitor informeert je zonder omhaal secuur over wat je op bepaald moment wilt of moet weten. Een kleine display verraadt de kilometrage en geeft wat meer info van betekenis.

Op hat goed en prettig in de hand liggende stuurwiel vind je links de alerte, gelukkig normale, cruise-control bediening en rechts die voor de audio. In de Dacia Jogger heb je werkelijk alles op simpele en doeltreffende wijze onder controle. Er zijn verschillende motoren, alle voorzien van Stop/Start systeem en deze voldoen aan de emissienorm Euro 6D full. Het gaat om een 1.0 TCe 110 benzine, 1.0 TCe 100 benzine//LPG B1-fuel.

Alle gemakken en toch voordelig
De forse auto stuurt onverwacht licht en laat zich met behulp van een camera veilig parkeren. Het motorkarakter is pittig, snel inhalen (bijv. in noodsituatie) doet de Jogger als de beste. Er moet dus wel, beetje jammer, zes keer worden geschakeld. Een automatische transmissie zal deze van een fijn, rustig rijkarakter voorziene auto nét dat extra beetje comfort geven. Vooral in ons overdrukke door files geplaagde land. De snelheidsmeter loopt op tot 210 km/u. Dat is een tikje overdreven maar in het stads- en autowegverkeer behoor je beslist niet tot de sukkelaars. De Jogger verrast bovendien nog door zijn zuinige omgang met de brandstof. Persoonlijk kan ik me de Dacia Jogger goed voorstellen in glanzend zwart of spierwit. Met de warme dagen (32 C.) wist de airco uitstekend raad. ‘Waarom zullen we duur(der) doen?’ Dacia bewijst met dit nieuwe model Jogger eens temeer hoe je toch van alle gemakken in het groot voorzien kunt zijn voor een aantrekkelijke prijs.

De witte letters D en C, met elkaar verbonden tegen een zwarte achtergrond, prijken voortaan op de grille van alle Dacia modellen. Samen vormen ze het nieuwe ‘Dacia Link’ logo. Dat staat symbool voor de heel eigen kijk van het merk op kleur- en materiaalkeuze.

Raadpleeg voor meer informatie www.dacia.nl

Mercedes-Benz GLA 250 E

Mercedes-Benz GLA 250 E

Mercedes-Benz GLA 250 E
Long distance traveller

 

(tekst Anjès Verhey/Foto’s Rob Verhey/Pers)

Een korte proefrit is onvoldoende om een interessante nieuwe auto als de Mercedes GLA 250 E (derde generatie plug-in hybride) naar waarde te schatten. Hij, diepzwart, ging met ons mee naar het Oranje-gekleurde Formule 1 race-feest op de Oostenrijkse Red Bull Ring.

De GLA250 EQ staat op fraaie AMG wielen breedgeschouderd klaar met een 1.33 liter benzine viercilindermotor en een krachtige EQ elektromotor. Samen levert deze combinatie 133 kW, koppel max. 450 Nm! We zijn dan ook in 7 seconden 100 km./u. snel om de 1.775 kilo vervolgens moeiteloos naar de climax van 220 km/u te jagen.

De keuze is aan u
Er kan op alleen benzine, op alleen stroom of gecombineerd hybride worden gereden. Puur elektrisch kom je er volgens Nederlandse norm 64 tot 71 kilometer ver mee.

Hij past goed op!
Genoeg gecijfer want al na enkele kilometers begint de auto zelf al je vragen te beantwoorden. Hij past goed op, blijft waarschuwend in het spoor en laat je ook verder over vrijwel niets in het ongewisse. Het Mercedes gevoel komt meteen op. Uitgelezen comfort in beide elektrisch verstelbare zetels voorin. Achter het prettig pakkende multi-stuur alle denkbare benodigde info en op het royale touchscreen de overige te managen items. Laat dit echter over aan je ‘bijrijder’ of stel alles voor je vertrek naar je wensen in! Voor veilig rijden echt aan te bevelen. Hybride: samen met de 8-traps automaat (bediening via stuurhendel) in de GLA 250 E vormt het ideale pakket voor onder meer groen denkende, duurzaam levende 2022ers.

Zoeken naar minpuntjes…
Dat hebben we opgegeven. Echt een op veel punten sublieme long distance traveller. Hogere makkelijke in/uitstap, het interieurdesign is met aandacht liefdevol gerealiseerd. Ook voor langere passagier(s) geldt: voldoende hoofd-/beenruimte. Belangrijk gegeven: de GLA 250 E springt verrassend zuinig om met de benzine. Dat is meegenomen nu de brandstofprijzen de pan uitrijzen.

Flaneer tempo…
We kozen onderweg deels voor binnendoor wegen. Ook een genot in deze Mercedes die niet terugschrikt voor een flaneer tempo van 50 km/u. Hij is dus voor alles ín en die ster voorop doet menigeen nog eens een keer omkijken!

Zie voor prijzen en hier ontbrekende info www.mercedes-benz.nl

Hyundai Bayon 6iMT Premium

Hyundai Bayon 6iMT Premium

Hyundai Bayon 6iMT Premium
Face in the crowd!

 

(Tekst Anjès Verhey/Foto’s Rob Verhey/PR)

Hoe lastig moet het zijn om op de drukke SUV-markt nog enig opzien te baren? Want niet alleen ouderen maar ook jonge actieve, sportieve mensen en bezige vrouwen hebben de veelzijdigheid en de makkelijke in-/uitstap van de SUV ontdekt. De keuze is dus groot.

Opvallen met je auto is allang geen doel meer. Toch viel ik met de nieuwe Bayon, uit het goede huis Hyundai, nogal op. Wellicht ook door de sprankelende kleur ‘Intense Blue’ waarin mijn testmodel (opgehaald bij de importeur in Sassenheim) was uitgevoerd. Het is een compacte verschijning met een sportieve aanblik. Over zijn exterieur vertellen foto’s meer dan duizend woorden. Wel even aandacht voor de vlot gestylde lichtmetalen velgen en de grote laadklep achterop. Daarmee is de Bayon geschikt voor langere trips maar evenzo voor dagelijks verkeer in de steden om bijvoorbeeld je inkopen te doen. Want lichte besturing, zeer acceptabele draaicirkel (positief bij inparkeren in dat laatste smalle plaatsje), voldoende overzicht naar alle kanten voor de bestuurder, mede door de hoge zit

Heel wat te personaliseren
Hoewel zó uit de winkel al patent uitgerust valt er heel wat te personaliseren uit de lange lijst betaalbare nuttige, aangename en opvallende opties. Het sportieve idee van de Bayon wordt, eenmaal binnen, onderstreept door de uitstekend geprofileerde kuipstoelen voorin. Daar kleeft bij de met de hand te schakelen (6x) versies wel een minpuntje aan. Heb je wat langere onderarmen, je elleboog zal dan geregeld bij schakelen tegen de ‘wang’ van je stoel stoten.

Goed nagedacht…
De Bayon betekent easy instappen, gemakkelijke duidelijke bediening/handling, dus snel in te stellen naar je wensen en ‘hup’ wegrijden maar. Geen uren studeren en ten einde raad een dik boek raadplegen. De voorin-zittenden hebben het prima. Genieten van mooi design, volop ruimte en ideale zitpositie. Achterin kunnen 2 (á 3) passagiers eveneens genieten. Een comfortabel compartiment met voldoende hoofd- en beenruimte is in de nieuwe Bayon gerealiseerd. Op alle gebied heeft Hyundai bij de ontwikkeling van deze nieuwe SUV de wensen van klanten secuur in het oog gehouden

Geen dief van je portemonnée
Wat mag je voor sportieve prestaties van deze door een 1.0 liter direct benzine geinjecteerde turbomotor aangedreven auto verwachten? Meer dan je zou denken. De nieuwe Hyundai telg Bayon is alert, hangt aan het gas en laat zich in de huidige ‘ratrace’ op binnen- en snelwegen allerminst kennen. Het is ook een zorgzame auto die je, afgezien van kijk- en rijplezier, bovendien nog verwent met aandacht voor je gemoedsrust. Geeft aan wanneer je een pauze zou moeten nemen, toont een dampend kopje koffie in de display. Zeg daar maar eens ‘nee’ tegen. En ja, striping en kleuraccenten beginnen weer te mogen. Je gaat er geen meter harder door, maar hebt dan wel een striping voor! En je bent wel helemaal een face in the crowd! Bij normaal rijgedrag binnen de gestelde snelheidslimieten op onze wegen verbruikt de Bayon slechts 5 liter per 100 km. Aldus geen dief van je portemonnéé.

Wat cijfers: E-label B, 121gr./Km.C02, vijf uitvoeringen: Standaard, i-motion, Comfort, Comfort Smart, Premium. Mijn Premium kwam qua prijs uit op 28.095 euro.

Raadpleeg voor meer informatie www.hyundai.com

De nieuwe Peugeot 308 Berline

De nieuwe Peugeot 308 Berline

De nieuwe Peugeot 308 Berline
Imposante allure

 

(tekst Anjès Verhey//Foto’s Rob Verhey en PR)

Vertrouwd raken met de jongste inzichten over autorijden. Het overkwam mij bij de kennismaking met Peugeot’s nieuwe 308. Aan de beurt eerst de ‘klassiek’ benzine-motor handgeschakelde vijfzits Berline. Prijs rijklaar 43.390,00 euro.

Hij luistert naar ‘Allure Pack Business’, heeft een 1.2 liter 130 pk Pure Tech driecilinder motor en die wil zes keer door jou worden ‘versneld’. Dat kun je letterlijk nemen want in 9,6 seconden ben je al bij 100 om door te stoten naar 210 km/u. Weinig zorgen over het milieu want euro 6 en maar 126 gram Co2/km.

Is-ie mooi?
Beslist, in zijn Vert Olivine metallic jas trekt het ronduit fraai vormgegeven model tous les yeux naar zich toe. Lang, laag, slank en indrukwekkend op de 17 inch lichtmetalen wielen met brede 225/45 R 17 banden. Dit is het plaatje.

Na de instap komt het captain Kirk-gevoel op. Gezeten in stevig en doeltreffend in Falgo Mistral gestoffeerde zetels wordt er tenminste tien minuten studie van je gevraagd. Ook daarna verdient het aanbeveling om stilstaand eerst alle primaire rij- en klimaatfuncties voor te programmeren. Instappen, wegrijden kan ook. Maar het risico van (even ogen van de weg, even vingertoetsen) een ongeluk is dan niet denkbeeldig. Al doende leer je echter wel te spelen met de vele mogelijkheden. En ja, andere fabrikanten weten hiermee ook raad en Peugeot is daarbij niet achtergebleven.

Echte rijders-auto
De nieuwe 308 is een echte rijders-auto. Zowel op kronkelweggetjes als op de Germaanse (nog onbeteugelde) snelwegen. Alle vijf inzittenden genieten van het stille comfort en de volwassen interieur-ruimte. Lange reizen met hoge gemiddelden maar ook korte trips door drukke steden. De assistenten en camera’s, de waarschuwers, kortom het totale aan de optimale veiligheid verbonden pakket is steeds alert en laat niets onvermeld.

Niets mis…
Met die 1.2 driecilinder motor is niets mis. Normaal Nederlands rijgedrag resulteert in een plezierige 5,6 liter benzine verbruik elke 100 kilometer. De niet geringe wagen weegt leeg 1.233 kilo en trekt een geremde aanhanger tot 1.800 kilo. Tenslotte je herkent de nieuwe Peugeot 308 overal meteen aan de ‘slagtand’ dagverlichting. en hij beschikt standaard over lane-keeping en een City-pack. M’n business man, wat wil je nog meer?

Raadpleeg voor meer informatie www.peugeot.nl